När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av arenorna att 21 byggnadsarbetare dött.

– Fifa har tydligt misslyckats med att på allvar använda sitt inflytande för att säkerställa att internationella arbetsstandarder följts vid byggande och renoveringar av arenorna till fotbolls-VM i Ryssland, säger Ambet Yuson, generalsekreterare för det internationella bygg- och träfacket BWI.

Inför byggandet av arenor till fotbolls-VM i Ryssland tecknade det internationella bygg- och träfacket, BWI, och internationella fotbollsförbundet ett avtal om mänskliga rättigheter i arbetslivet. Avtalet sågs som ett stort steg framåt för Fifa:s ansvarstagande, som skulle kunna vara starten på en modell för framtida mästerskap.

Nu är BWI kritiska och menar att Fifa inte tagit sitt ansvar för att skydda arbetarna.

BWI är en sammanslutning av fack från hela världen. Medlemmar är bland annat de svenska facken Byggnads, Elektrikerförbundet, GS, Målareförbundet och Seko, som också varit inblandade i processen.

LÄS ÄVEN: Fotbollsarenor byggs med tvångsarbete

BWI:s rapport ”Foul Play: FIFA´s failures at the 2018 World Cup Russia” (Oschysst spel: Fifas misslyckande vid VM 2018 i Ryssland) visar att de flesta av de tragiska dödsolyckorna berodde på fall från hög höjd eller att tung utrustning fallit på arbetarna. Enligt rapporten hade dessa olyckor kunnat undvikas om säkerhetsföreskrifterna hade följts.

Av de 10 000 byggnadsarbetarna var 60 procent migrantarbetare och deras utsatthet är extra stor. Kritik riktas mot rekryteringsmetoder, att anställningsavtal saknades, bonusbetalningar istället för ett transparent lönesystem, underlåtenhet att betala regelbundna och anständiga löner, krav på arbete vid extremt kallt väder och ofta skrämmande ohygieniskt boende.

LÄS ÄVEN: Åtta arbetare dödade på arenan där Sverige spelar

Klinsky-institutet var den organisation som av Fifa lokalt hade fått ansvaret för inspektionerna som BWI:s representanter deltog i. Totalt genomfördes 35 inspektioner vid åtta av de tio arenorna.

BWI:s representanter är kritiska till Klinsky-institutets rapporteringsmetoder då de underlåtit att analysera inspektionsrapporterna och inte tvingat byggföretagen att fullt ut genomföra rekommendationerna från inspektionerna.

– Därför fortsätter BWI att uppmana Fifa att vidta åtgärder i sina buddokument och tekniska specifikationer för att säkerställa anständiga arbetsförhållanden vid VM-arenor och relaterad infrastruktur, säger Ambet Yuson.

LÄS ÄVEN: De ska granska VM-byggen i Ryssland

BWI-rapporten innehåller rekommendationer till Fifa om hur man implementerar mänskliga rättigheter effektivt i sina åtaganden. Dessa inkluderar nya obligatoriska bestämmelser om överensstämmelse med nationella och internationella arbetsnormer i budspecifikationerna.

Rapporten rekommenderar vidare att Fifa arbetar med BWI för att upprätta en modelltext för omfattningen och innehållet i det framtida samförståndsavtalet och gemensamma inspektioner. Det uppmanar Fifa att anta en politik och åtgärder för att säkerställa nolltolerans mot dödsolyckor.

Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.se