”Vi stödjer de politiker som är bäst för våra medlemmar”
"Nu radar de borgerliga politikerna upp sig, hårt trängda av fyraprocentsspärren till riksdagen, och vill haverera vår svenska modell. En modell som Medlingsinstitutet bara för några veckor hyllade som unikt fredlig", skriver Jonas Wallin.
Snön vräker ned när jag funderar på denna ledare. Är på väg till Göteborg för att träffa medlemmar. Men som alltid när det snöar nu för tiden så havererar tågen.
Jag har varit tvungen att ta bilen från hemmet Nyköping till Södertälje och hoppas nu på att det ska komma ett tåg som tar mig till Göteborg.
Att infrastrukturen i Sverige havererar vid minsta störning är tyvärr vanligt. Det gäller också den avreglerade elmarknaden. Vi hade häromveckan ett seminarium där vi presenterade en rapport om den avreglerade elmarknaden.
När man läser Jan Björklunds intervju kan man inte låta bli att ställa sig frågan: vill Liberalerna överhuvudtaget lösa några av de verkliga problem vi tampas med i dag?
På elmarknaden är vi kanske ännu sårbarare. Krismyndigheten som var med på seminariet riktade flera varningar. Det handlar dels om att vi i Sverige i motsats till Norge inte reglerar att elbolagen inte behöver ha egen personal som kan gå in i händelse av ett haveri.
Det blev också tydligt att regeringen och energimarknadsminister Baylan kände att de inte hade kontroll om något skulle hända.
Och nu radar de borgerliga politikerna upp sig, hårt trängda av fyraprocentsspärren till riksdagen, och vill haverera vår svenska modell. En modell som Medlingsinstitutet bara för några veckor hyllade som unikt fredlig.
Först ut bland partiledarintervjuerna i tidningen Arbetet var Jan Björklund. När man läser Jan Björklunds intervju kan man inte låta bli att ställa sig frågan: vill Liberalerna överhuvudtaget lösa några av de verkliga problem vi tampas med i dag?
Liberalerna vill:
- Kraftigt begränsa konflikträtten,
- Avskaffa turordningsreglerna, och
- Införa månadslöner på 15 000 kr för nyanlända och unga.
Björklund går till val på en politik som försvagar fackets och de anställdas ställning på arbetsmarknaden och istället stärker arbetsgivaren.
Att begränsa konflikträtten och fackförbundens självbestämmande, det är inte bara en principfråga, utan det är en politik som kommer gå ut över löner och villkor.
Nej, Jan Björklund. Arbetslösa och lågutbildade behöver inte politiker som rear ut dem på arbetsmarknaden.
Att slå undan fackets möjlighet till stridsåtgärder, avskaffa turordningen och sänka ungas och nyanländas löner skulle leda till att ojämlikhet och ökade klyftor skulle spridas som ett virus i samhället, och grunden för den svenska modellen med starka kollektivavtal skulle vittra sönder.
Nej, Jan Björklund. Arbetslösa och lågutbildade behöver inte politiker som rear ut dem på arbetsmarknaden. De behöver en regering som är villig att göra den kraftansträngning som krävs för att skapa nya, trygga jobb, som gör det möjligt att leva ett anständigt liv för en månadslön och inte två.
Vi kommer att fortsätta ställa frågan ”Vem Fan bryr sig om våra medlemmar?”. Jan Björklund gör det inte. Vi kommer att lyfta fram de som gör det.
I valet ska vi rösta på dem som stöttar oss i vårt förbund. Svårare än så är det inte.