Tusentals falska egenföretagare och dolda arbetstagare
Att fungera som anställd men klassas som egenföretagare – och därmed gå miste om försäkringar och förmåner som anställda har rätt till. Detta är vardag för uppemot 9000 personer i Sverige, visar en ny rapport från TCO.
Gruppen har kallats både ”falska egenföretagare” och ”dolda arbetstagare”, men principen är densamma. De är personer som anlitas som företagare, men som vid en prövning i domstol förmodligen skulle klassas som arbetstagare.
LÄS ÄVEN: Brickor i ett gigantiskt spel
Tidigare har det inte funnits någon tydlig överblick på hur stor denna grupp är. Nu visar dock en ny rapport från Tjänstemännens centralorganisation (TCO) att ungefär 9000 företagare arbetar under förhållanden som liknar arbetstagares så pass mycket att de kan vara felklassificerade.
Till exempel handlar likheterna om att dessa företagare själva måste utföra allt eller nästan allt arbete, att de enbart har en uppdragsgivare och att de instrueras av eller har ett nära samarbete med arbetsgivarens egen personal.
LÄS ÄVEN: Facket måste få stöd för att täppa till svagheterna i Las
TCO fastslår att mer måste göras för att motverka systemet med så kallade falska egenföretagare.
– För de företagare som är felklassade kan det här bland annat innebära att arbetsrättslig lagstiftning och kollektivavtal inte följs samt att den som utför arbete går miste om försäkringar och tjänstepensionsinbetalningar som de annars skulle ha rätt till. Det kan också innebära att skatter och sociala avgifter betalas på fel sätt, säger TCO:s samhällspolitiska chef Samuel Engblom i ett pressmeddelande.
LÄS ÄVEN: Ägarbyten: Svårt att förklara alla namnbyten för kunderna
Rapporten ”Atypiska företagare – Om relationen mellan företagare och deras uppdragsgivare” är skriven av Samuel Engblom och Jacob Inganäs. Uträkningen har genomförts med hjälp av en enkätundersökning utförd av Statistiska centralbyrån (SCB).
Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se