• – En bra Huddigförare (grävmaskinist) växer inte på trän, säger Kent Andersson, som är stationerad i Torsby. Han har de senaste fem åren jobbat tillsammans med grävaren Uno Jönsson från Hermanssons Gräv AB och de känner varandra bra. Foto: Staffan Björklund

  • Mattias Ollén var inte med vid det förra företagsbytet. Foto: Staffan Björklund

  • – Vi fick sämre kläder. Förut hade vi Puvab. Nu är det Björnkläder. Storlekarna är annorlunda, säger Kent Zetterling. Foto: Staffan Björklund

  • – Vi har kunnat ta med oss allt, utom kläder, telefon och dator. Det känns skönt, säger Martin Olsson. Foto: Staffan Björklund

  • Martin Olsson, till vänster, och Kenneth Lind är i Sunne efter E45, där de lagar en jordledning som skadats vid en tidigare grävning. Foto: Staffan Björklund

  • – De hade nog inte kunnat förändra villkoren, för då hade de nog inte fått folk. Det hade inte varit aktuellt för mig i alla fall, säger Kent Andersson. Foto: Staffan Björklund

  • Vid förra övergången valde Martin Olsson att inte följa med, utan valde annat jobb av familjeskäl. Men han kom tillbaka efter åtta månader. Foto: Staffan Björklund

Arbetsvillkoren och arbetstryggheten har förändrats för linjemontörerna det senaste decenniet. Utförsäljningen av elnät och upphandlingen av underhåll, service och nybyggnation, har gjort att montörerna har blivit en bricka och en handelsvara. Övergången kan göras mycket illa med svåra problem för montörer, och det kan också göras bra.

För fyra år sedan tog Eltel över entreprenaden från Infratek. Det handlade om underhåll och service för dåvarande Fortums elnät i Värmland. I Skaraborg var det One Nordic som tog över entreprenaden.

LÄS ÄVEN: Brickor i ett gigantiskt spel

Kenneth Lind.
Foto: Staffan Björklund

Det blev en stökig historia. Alla anställda på Infratek sades upp och personerna fick söka sina egna jobb med nya löner.

– Jag förlorade 3 500 kronor i månadslön, berättar Kenneth Lind, som är stationerad i Arvika, och har jobbat för Eltel de senaste fyra åren.

Flera personer, bland annat fackligt aktiva, blev arbetslösa, då de inte fick tillbaka sitt jobb.

– Branschen tappar kompetens, konstaterade dåvarande klubbordföranden på Infratek, Kent Ståhl hösten 2013, som var en av dem som inte fick jobba vidare.

Han hade nog rätt.

Elektrikerförbundet hävdade att det skulle vara ett övertagande av verksamheten, vilket skulle betyda att alla i personalen skulle följa med över och anställningsvillkoren skulle bli desamma. Parterna kom aldrig överens och Elektrikerförbundet drev frågan till Arbetsdomstolen.

Parterna förlikades när AD sa att Infratek hade rätt att säga upp personalen.

LÄS ÄVEN: ”Svårt att förklara alla namnbyten för kunderna”

Många av de anställda har varit med om många byten av arbetsgivare. Gullspång, Birka kraft, Fortum var några av de tidiga arbetsgivarna. Infratek, Eltel och nu One Nordic har tre utgångsorter i Värmland, Arvika, Karlstad och Torsby.

Thomas Gustafsson.
Foto: Staffan Björklund

Vid striden om övergången från Infratek till Eltel, så ägdes elnätet av Fortum. Ett drygt år senare sålde Fortum hela sitt elnät till Ellevio, för 60 miljarder kronor. Ellevio ägs av Första och Tredje AP-Fonden, Folksam samt det kanadensiska bolaget Omers Infrastructure.

För Elektrikerförbundet har outsourcingen inom branschen, och flera underentreprenörskedjor, lett till krav i avtalsrörelsen och olika ageranden. Hos till exempel Ellevio finns inga anställda som går på Elektrikerförbundets avtal och därmed inga medlemmar. Då behöver heller inte företaget kontakta facket vid entreprenader.

Så var det hösten 2016, när Ellevio anlitade det estniska företaget Leonard Weiss för att bygga om nätet i östra Värmland och västra Dalarna. Det slutade i två döda estniska linjemontörer.

Men i det senaste avtalet kom det in en paragraf om att nätägare måste kontakta facket vid större entreprenader över tio miljoner kronor.

Eltel hade ett kontrakt med Ellevio på två plus två år för underhållet i Värmland. När entreprenaden skulle upphandlas på nytt kom företaget One Nordic in i bilden.

De vann upphandlingen och företaget startade förhandlingar med Elektrikerförbundet.

– Deras första ingång var att alla skulle få söka om sina jobb, berättar Thomas Gustafsson, som är ansvarig för dessa förhandlingar inom Elektrikerförbundet.

Något som facket motsatte sig.

LÄS ÄVEN: ”De passar på att ta bort halta och lytta”

Kent Andersson.
Foto: Staffan Björklund

Företaget kom på andra tankar. I bakgrunden fanns den nya bilagan till kollektivavtalet, som reglerade hur parterna skulle agera vid byte av entreprenör. Men framför allt fanns nog den konkreta verkligheten med de 21 anställda som fanns inom Eltel och som skötte underhållen och service åt Ellevio. Skulle One Nordic få några montörer med sig?

Det finns en brist av linjemontörer. Det är få som nyutbildas. Branschen har tappat kompetens, genom att anställda tvingats söka sig andra jobb, när de inte fått följa med. One Nordic skulle riskera att stå med brist på personal, om en del av de anställda sökte sig till andra jobb.

– De hade nog inte kunnat förändra villkoren, för då hade de nog inte fått folk. Det hade inte varit aktuellt för mig i alla fall, säger Kent Andersson.

Efter nästan 40 år i branschen med i stort sett samma arbete, men åt en rad arbetsgivare, kunde inte Kent tänka sig att ytterligare försämra arbetsvillkoren.

Fortfarande svider den förra övergången från Infratek till Eltel. Kent fick söka om sitt eget jobb och fick det, men det blev med en löneminskning på över 3000 kronor i månaden.



Efter förhandlingar mellan One Nordic och Elektrikerförbundet, kom man fram till en lösning, där verksamheten övergår enligt LAS paragraf 6 B, vilket innebär att all personal följer med och att de behåller sin lön och sina anställningsvillkor.

Alla 21 linjemontörer följde med över, liksom övrig personal.

– Det är så det ska funka, menar både personalen och Elektrikerförbundets representanter.

Martin Olsson.
Foto: Staffan Björklund

Den här gången är entreprenaden på fem plus två år. Det är alltså troligt att det tar sju år innan frågan om eventuell ny entreprenör blir aktuell igen. Skönt, tycker montörerna.

– Jag tror att man har insett att det behövs längre kontraktstider. Det första året är det nog svårt att få det att gå ihop och sen är det inte så mycket tid att få lönsamhet, säger Anders Kristiansson, klubbordförande för Elektrikerförbundet på One Nordic.

Vid nyår blev det så en ny arbetsgivare för linjemontörerna. Med allt intakt kunde flytten bli rätt så smidig.

– Men det blev ju lite tuff följd den 1 januari, för då kom ju all snö och det betydde mycket arbete, säger Kent Andersson.

LÄS ÄVEN: ”Det skapar tysta arbetsplatser”

Många tycker dock att det blev en helt annan övergång den här gången.

– Vi gör ju samma arbete och vi är samma personer. Det som skiljer är mycket av systemen. Det är mest nya kläder och en ny företagslogga, säger Martin Olsson från Arvikakontoret.

På Eltel arbetade de under Seko:s Branschavtal och med övergången till One Nordic skulle de byta till Kraftavtalet som Elektrikerna och Efa tecknat, så förändrades också en del. Bland annat utryckningsersättningen.

Stanley Nilsson.
Foto: Staffan Björklund

En fråga som krånglat är semesterdagarna. En del har haft sparade semesterdagar sen flera år. Det kan ha varit 30 dagar. I överenskommelsen vid övergången sades att alla skulle kunna ta över tio dagar. Resten skulle de få i pengar. Men det blev inte riktigt så.

– Jag fick alla mina dagar i pengar. Jag hade sparat 30 dagar, och så fick jag diskbråck på semester i somras, så jag hade över 40 dagar.

Nu känns det väldigt oklart om de ska betala tillbaka semesterlön de fått och som också har beskattats för att få tillbaka tio sparade semesterdagar.

– Vi måste titta på det där säger, Thomas Gustafsson.

Under resan har Elektrikerförbundets representanter träffat de berörda montörerna ett par gånger. Naturligtvis kommer frågan om fackligt medlemskap upp. I och med att montörerna jobbat under Seko:s Branschavtal, så har de under de senaste fyra åren varit medlemmar i Seko.

När vi möter dem på ett möte i Sunne, så är det bara drygt hälften som fixat medlemsövergången.

LÄS ÄVEN: Avregleringen kom med ett högt pris

Stanley Nilsson, ombudsman från kontoret i Karlstad, klubbordföranden Anders Kristiansson och Thomas Gustafsson som sköter kraftverksfrågor inom förbundet informerar om vad som gäller. Det är försäkringarna, avtalet, förtroendevalda, skyddsombud och en hel del annat.

– Juristförsäkringen är bra, konstaterar någon.

Foto: Staffan Björklund

Montörerna tycker det blir lite stökigt att det blir byte av facklig organisation vid övergångarna. Både Seko och Elektrikerna har ju kollektivavtal inom kraftområdet.

– Men den här gången är det ju i alla fall till det bättre, säger Thomas Ceder.

De har varit lite besvikna på Seko. Tycker att det fått väldigt lite kontakt. Förutom semesterstrulet, så blir det ju ett nytt system att jobba med. Vilket kan ta sin tid att vänja sig vid.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”Dags att återtreglera elmarknaden!”

Montörerna börja bli luttrade av företagsbytena. Många trivs på sina jobb, trots bitterheten efter förra företagsbytet och lönesänkningen.

”Det blev bättre den här gången”, säger flera an de anställda vi talat med.

Per Eklund
elektrikern@daladem.se


Från Infratek till Eltel

→ Under hösten 2013 gjordes en upphandling för underhållet av dåvarande Fortums elnät i Värmland och Skaraborg. Tidigare hade Infratek haft entreprenaden. Nu vann i stället Eltel i Värmland och One Nordic i den södra delen.

→ Elektrikerförbundet krävde i lokala och centrala förhandlingar att det skulle tolkas som en verksamhetsövergång enligt LAS § 6B. Frågan drevs senare till Arbetsdomstolen.

→ Alla fick söka sina egna tjänster och då valdes några bort, bland annat fackligt aktiva. Dessutom sänktes lönen för montörerna med 3000 kronor.

→ Konflikten mellan Elektrikerna och Infratek förlikades efter att AD i ett intermistiskt beslut sagt att Infratek hade rätt att säga upp personalen.


Lagen om Anställningsskydd 6§ B

→ ”Vid övergång av ett företag, en verksamhet eller en del av en verksamhet från en arbetsgivare till en annan, övergår också de rättigheter och skyldigheter på grund av de anställningsavtal och de anställningsförhållanden som gäller vid tidpunkten för övergången på den nya arbetsgivaren. Den tidigare arbetsgivaren är dock också ansvarig gentemot arbetstagaren för ekonomiska förpliktelser som hänför sig till tiden före övergången. Detta stycke gäller även arbetstagare i allmän tjänst och på sjögående fart.

→ Första stycket gäller inte vid övergång i samband med konkurs.

→ Första stycket gäller inte heller ålders-, invaliditets- eller efterlevandeförmåner.

→ Trots bestämmelserna i första stycket skall anställningsavtalet och anställningsförhållandet inte övergå till en ny arbetsgivare, om arbetstagaren motsätter sig detta. Lag (1994:1685).”