• Bild: Pixabay/Clas Ohlsson/Montage; Edit: Chris Smedbakken

 KULTUR

Vill du veta när plåstret, trafikljuset och lögndetektorn såg dagens ljus? Då kan du med fördel skaffa dig ett exemplar av boken ”Älskade prylar”.

Boken är utgiven av Centrum för näringslivshistoria och redovisar vad som hänt inom den tekniska revolutionen genom historien och fram till våra dagar. Det är ett populärvetenskapligt verk där många bilder av tekniska saker susar förbi genom sidorna.

LÄS ÄVEN: Från fängelsevisor till dagens ”gangstarap”

Anders Landén har varit redaktör. Tio krönikörer, bland annat Kjell Hägglund, Edward Blom, Maria Blom, Lasse Åberg och Ernst Kirchsteiger, skriver personligt reflekterande över olika grunkor som på ett eller annat sätt kan kopplas ihop med deras yrkesidentitet.

Det blir krönikor om grejer i köket (Edward Blom), papper, videoband, filmrullar (Maria Blom) och så vidare. Det är lättillgängligt och underhållande, en form av lättsmält bildning. Olika tidslinjer visar den linjära tekniska utvecklingen genom olika århundraden. Det går ju samtidigt inte att undvika noteringar om viktiga historiska händelser och hela samhällets utveckling, från fattigdom till välfärdsstat.

Självfallet framkallar boken många nostalgiska stämningar. Det förgångna framstår alltid som något idylliskt, men en oreflekterad nostalgi är lika förrädisk som nattgammal is.

Det är lätt att skapa sig en förljugen världsbild med hjälp av gamla Märklintåg, väggtelefoner, sparkcyklar och fia-spel.

LÄS ÄVEN: Ulf Lundén: ”En respektfull hyllning till arbetaren”

Det kapitalistiska ekorrhjulet framtvingar också miljöförstörelse och förbrukning av jordens ändliga resurser. Många plastprylar reser jorden runt för att kastas på sopberget.

Det beror på att råvaror och arbetare är billigast i fattiga delar av världen.

Kritiken mot konsumtionssamhället nämns i slutet av boken i en intervju med Katarina Graffman, doktor i antropolgi. Hon siar om framtiden, vilket inte är någon lätt uppgift. Graffman tror att vi kommer att handla mer ”gröna produkter” och att vi kommer köpa i stort sett allt via nätet.

För detaljhandelskedjan Clas Ohlson (medutgivare av boken) och andra butiker väntar ett kommande stålbad.

LÄS ÄVEN: Ingemar E. L. Göransson: ”Arbetarrörelsen har svikit sin kulturpolitik”

Den digitala revolutionen gör oss alla till forna tiders postorderkunder, men ett sådant gammalt ord passar väl inte när ord ska sättas på dagens trender. Exempelvis det gamla begreppet ”läsare” är i dag utbytt mot ”kund”, med allt vad det innebär – exempelvis en mer strömlinjeformad och kommersiellt likriktad medieprodukt styrd av algoritmer.

Nå, läsvärd är boken ”Älskade prylar”. I mitt fall hamnar den i mitt eget referensbibliotek – om inte annat för att hålla reda på vad som var tidstypiskt för ett visst decennium under 1900-talet.

Ulf Lundén
ulf.lunden@mittmedia.se


Bok: ”Älskade prylar – 100 år av teknisk innovation”

Utgiven av: Förlaget Näringslivshistoria och Clas Ohlson AB

Redaktör: Anders Landén

Krönikörer: Kjell Hägglund, Edward Blom, Maria Blom, Lasse Åberg, Ernst Kirchsteiger m.fl.