Så lurades Per-Inge av ökände företagaren – ”Lita på magkänslan”
Efter ganska precis 20 år vid olika arbetsplatser i Norge, blev Per-Inge Berg arbetslös 2014. En ovanlig situation för honom att återvända hem till Uddevalla och inte ha något arbete att åka iväg till.
– Jag drabbades av kraschen i Norge, konstaterar han när vi träffade honom på ett fik i Stockholm, dagarna före jul.
Vi har stämt träff för att han ska få berätta hur han lurats av en, i elbranschen, ökänd företagare: Hasse Karlsson.
Efter att ha varit arbetslös en tid, erhållit ersättning från den norska a-kassan efter alla år där – ”jag känner mig som halvt norrman” – ringde plötsligt telefonen i våras.
Han erbjöds ett jobb hos företaget Devcomp AB, som är bundna av installationsavtalet, men tackade först nej. Anledningen var att Per-Inge Berg ville avvakta ett annat jobb som han eventuellt kunde få.
Tiden gick och något annat blev det inte, samtidigt blev han uppmanad hemmavid att i alla fall testa.
Per-Inge Berg tog kontakt med företaget som ringde honom och fick klart med jobb hos det. Något som inte blev vad han hade räknat med.
– Med facit i hand var det många varningsklockor som ringde, säger han.
Vi backar bandet något, till våren 2016, när Per-Inge Berg nappade på jobberbjudandet hos ett företag som är verksamt inom bemanningsbranschen.
Redan vid första kontakterna tyckte Per-Inge att det var en del som inte stämde. Exempelvis tidrapporterna, som skulle skötas så enkelt som möjligt – per sms från mobiltelefonen.
– Bara det är ju märkligt.
Men den första lönen kom i alla fall ”helt klock¬rent” från företaget som Hasse Karlsson sitter i kulisserna och sköter.
Så här i efterhand inser Per-Inge Berg att det var för att invagga honom i någon sorts falsk trygghet. För redan med lön nummer två, som skulle ha landat på bankkontot i slutet av maj 2016, blev det problem.
Först kunde den tidigare arbetslöse elektrikern smälta förseningen. Detta tack vare att en man som kallade sig chefen ringde och sa att lönen skulle komma någon dag försenad.
Fast någon dag senare, rörde sig inte bara om två-tre dagar eller något i den stilen. Hur länge återkommer vi till.
Redan vid den tidpunkten hade Per-Inges magkänsla sagt honom att inte jobba onödigt länge för företaget. Ett företag som han, i efterhand, fått veta att varken Elektrikerförbundet eller arbetsgivarsidan, Eio, vill kännas vid.
Efter att ha gått en kurs där ledaren kände till företaget och en sedan tidigare planerad semesterresa till varmare breddgrader bestämde sig Per-Inge för att avsluta anställning¬en när kontraktet löpte ut.
– Jag ville ha ryggen fri och jobba kontraktstiden ut.
Tro för den skull inte att soppan som han ofrivilligt dragits in i var över för. Tvärtom var det snarare bara början på en lång process, som nästintill hamnade inför tingsrätten i Varberg. Allt för att om möjligt få ut den lön som inte hade utbetalats.
Tack vare nyss nämnda omständigheter, och samtal med Elektrikerförbundets ombudsman Anders Eriksson, är anledningen till att Tidningen Elektrikern träffade Per-Inge Berg på ett fik i Stockholm den där dagen före jul.
– Han (ombudsmannen alltså) fick fast mig när han sa att de skulle hjälpa.
Dessförinnan hade Per-Inge mest känslan av att han ville smyga ut bakvägen och inte låta någon få veta hur han blivit lurad på över 30 000 kronor, ränta inkluderad.
– För att man skämdes över att ha blivit lurad.
Han tror – nej, vet – att han inte är ensam som gått i den ökända företagarens fälla. Sättet de värvar arbetslösa anser han, och ombudsman Anders Eriksson, är utstuderat och inriktat på personer som inte kan tacka nej till ett erbjudet jobb.
– Den information jag fick var från hans springpojke.
Per-Inge tycker att det är bedrövligt att sådana här situationer överhuvudtaget ska behöva inträffa, att företag som han anser agerar brottsligt, ska få vara verksamt i elbranschen. Företag som han direkt varnar andra för att ta anställning av.
Har du några god råd till andra så att de slipper hamna i samma situation som du?
– Lita på magkänslan, det är det absolut viktigaste.
När han summerar var det flera små detaljer som inte stämde, att tidrapporter skulle ske via sms, andra kontakter via mejl.
– När jag googlade efter företaget fann jag ingenting, absolut ingenting, vilket även det var konstigt. Alltid brukar det stå någonting om ett företag.
Per-Inge Berg blev även varse hur viktigt det är att vara medlem i facket. Tack vare Elektrikerförbundet, och kopplingen till LO-TCO Rättsskydd har han fått all tänkbar hjälp, som småningom innebar att han fått i stort sett all utebliven lön. 29 588 kronor plus 1 127 i dröjsmålsränta.
Slantarna kom honom tillgodo dagen innan en tidsfrist om att begära företaget i konkurs vid tingsrätten i Varberg.
– Jag var på väg till tunnelbanan för att sedan åka till Varberg när jag fick veta att pengarna var inbetalda. Om inte hade jag åkt till Varberg för att dagen efter möta företaget i rätten. Jag var väldigt taggad inför det, men samtidigt var det skönt att det inte blev något.
Därmed lyckades den ökände företagaren, som håller sig med en mängd målvakter/springpojkar undvika konkurs – även den här gången.
Fotnot: Devcomp AB ska ej förväxlas med ett företag med liknande namn, som står utan avtal.
Turerna kring Hans Karlsson
Tidningen Elektrikern har innan publicering sökt Hans Karlsson, mannen bakom det företag som Per-Inge Berg var anställd av. Företagaren har inte varit möjlig att nå, via telefonnummer som vi har hittat.
En postadress vi hittar, med koppling till företagaren, är en anonym postbox hos Brevia. Det senare, grundat av en annan person i mitten av 1980-talet, har i flera sammanhang varit under lupp när det gäller brottsutredningar mot ljusskygga företag och personer. Det är emellertid inte alltid så.
Enligt kontroller vi har gjort har Hans Karlsson koppling till flera olika företag. Här nedan tre exempel från sajten allabolag.se:
- Kung. Borgen Festvåningar & Event AB.
- Swedish Leasing AB.
- European Commercial leasing Ltd filial.
Andra företag i sfären är NHP entreprenad, Nordisk husproduktion, Roslagens riv & bygg samt Hk Capital & Investment Group Ltd.