• Bild: Albert Bonniers förlag

KULTUR

När vi i dag tänker på migranter är det lätt att bara se de människor som migrerar till Sverige. Människor som söker sig hit för att skapa sig en bättre framtid för sig själva och för sina barn. För inte särskilt länge sedan var det i stället svenskar som migrerade, inte minst till Amerika.

Bild: Albert Bonniers förlag

Swede Hollow handlar om arbetaren Gustaf Klar och hans hustru Anna och deras barn som i slutet av 1800-talet tar båten över till Amerika. Med sig på båten bär de med sig en koffert innehållande alla sina ägodelar, kläder, husgeråd, böcker.

Familjen hamnar som så många andra svenskar i Minnesota, i St Paul, i en dalgång som kallas för ”Swede Hollow”, Svenskhålan. De söker sig till platsen eftersom det där finns andra svenskar, människor som talar deras språk. Människor de känner tillhörighet med. Av det omgivande samhället ses de på med skepsis. Smutsiga, ovårdade, obildade, svenskar.

Romanen följer familjens liv i Swede Hollow, hur de försörjer sig på tillfälliga jobb för usel lön, och än uslare arbetsmiljö. Hur de aldrig riktigt känner sig hemma i det nya landet. Men även den klassresa som en av döttrarna gör. För den som vill förstå det allmängiltiga i att känna sig tvingad att lämna det gamla och bygga nytt, och det självklara i att söka närhet med människor av samma etnicitet på den nya platsen, är Ola Larsmos roman en god pusselbit.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


Swede Hollow

Av: Ola Larsmo

Utgiven av: Albert Bonniers förlag

Utgivningsår: 2016


Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Kultur

De tar kampen för fasta jobb i handeln

KULTUR Antologin ”Lösa förbindelser – om kampen för fasta förhållanden i handeln” borde fungera som en eldkvast i den kommande valrörelsen. Tolv skribenter med vitt skilda utgångspunkter ger sin bild av dagens splittrade och orättvisa arbetsmarknad. Boken bygger på ett 60-tal intervjuer med arbetare som jobbar i butik, på lager och på kontor.

När man förlorar sitt barn: ”Efter Inez” har premiär 29 september

Hur går man vidare när det som inte får inträffa händer? Hur lever man med en livslång sorg? Hur ska man som arbetskamrat eller vän bemöta den som förlorat sitt barn? I dokumentärfilmen Efter Inez får vi följa Filip Nordin och Denize Löfgren. Vid en sista rutinkontroll upptäcker barnmorskan att hjärtat stannat på barnet som är beräknat att födas inom kort.

Kultur: Elvis Presley förankrad i arbetarklass och blues

Elvis Presley var förankrad i bluesen och arbetarklassen. Han gick ur tiden för 40 år sedan. Han förblir en av rockhistoriens absolut största ikoner. DD:s kulturredaktör Ulf Lundén tecknar ett personporträtt. Elvis Aaron Presley var född 8 januari 1935 i Tupelo i Mississippi. Han dog 42 år senare, 16 augusti 1977 i Memphis i Tennessee.

Percy Kindahl: ”Bästa att jobba som hissmontör”

Det är tio år sen han gick i pension. Men han fortsätter sin aktivitet. På El-ettans årsmöte satt han sekreterare. Percy Kindahl har som så många andra ett rikt liv att berätta om. Han berättar också gärna om arbetarrörelsens historia och gärna om Söder i Stockholm. Vi följde honom en dag. .solidtango-embed#s6l9xk9489c { position:relative; padding-bottom:56.