2013-10-07

– Det stämmer inte, säger ägaren Titanias Einar Jansson.
Han säger att alla de kritiska uppgifterna tidigare anställda berätta om är felaktiga.

Detta är ägaren Einar Janssons svar på våra frågor via e-mail:

Vi har information som säger att alla som är medlemmar i Svenska Elektrikerförbundet sagts upp medan icke medlemmar har kvar sin anställning. Varför?
– Det stämmer inte. Uppsägning har gjorts på grund av arbetsbrist och vi har följt turordningsreglerna, ingen åtskillnad beroende på om man är medlem i Elektrikerna eller ej har gjorts. Vi har flera fackanslutna som för närvarande är anställda hos oss.

Varför går personer med lång erfarenhet som 1- eller 2-års elektriker eller i vissa fall som lärlingar hos Titania El-service?
– Vi utgår från valideringar av externa vid bedömning av förkunskaper och de som är anställda hos oss skall ha den lön som kollektivavtalet stipulerar baserat på den erfarenhet de har.

Vi har information som säger att arbetsledare hos er hyr ut bostäder ni renoverar och som ägs av andra bostadsföretag. Dessutom utan kvitto. Hur kan det komma sig?
– Det stämmer inte. Vi hyr ibland bostadslägenheter som utnyttjas dels som platskontor under pågående renoveringar och dels hyrs ut till underentreprenörer. I de fall de hyrs ut till underentreprenörer sker detta med ett avtal mellan två juridiska personer (Titania och underentreprenören). Detta är en helt öppen skriftlig överenskommelse och helt laglig och jag förstår inte vad du avser med ”utan kvitto”.
(Vid ett telefonsamtal säger Einar Jansson att även anställda bott i dessa lägenheter och de har då fått ett löneavdag som bostadsförmån.)

Vi har information som säger att det finns personer utan elektrikerutbildning som arbetar som elektriker i företaget. Hur kan detta förekomma?
– Det stämmer inte, vi har överlag blivit granskade många gånger av Elsäkerhetsverket och de har inte haft några allvarliga punkter att slå ner på.

Vi har information som säger att det är utbrett med svartjobb i företaget. Personer som inte finns som anställda men arbetar för svart lön. Hur kommenterar ni detta?
– Det stämmer inte och det gör mig riktigt förbannad. Alla som arbetar som anställda hos oss är ID06- anslutna, vi är rätt hårt granskade, bland annat när vi gör jobb hos offentliga beställare. Alla våra underentreprenörer är också hårt granskade.

Per Eklund

 

LÄS MER:
”Vill du jobba eller vill du diskutera”

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

LO och januariavtalet: En klassisk krisreaktion i fyra faser

Januariavtalet mellan S, MP, C och L utlöste kraftiga krisreaktioner inom LO. Arbetet går igenom vittnesmålen, från första chocken till nyorienteringen. 1. Chock  inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen.

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.

Heta yrken 2019: Stor konkurrens om elektrikerna

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport Här finns jobben som visar vilka yrken som har goda jobbmöjligheter om fem år listades elektrikeryrket som ett av de allra mest gångbara på den svenska arbetsmarknaden.

Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad. Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen. Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

Syrabehållare exploderade – en till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att en syrabehållare exploderade på en arbetsplats i Timrå kommun, skriver Aftonbladet.  Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som larmet inkom till räddningstjänsten. En person hade fått saltsyra på sig när en syrabehållare exploderade i Söråker i Timrå kommun.

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.

Spelreklam kritiseras: S-riksdagsman vill införa ”lex Knuters”

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Anders Österberg från Stockholm har tagit fallet med Karl Knuters, elektrikern som i julas avslutade sitt liv efter stora spelskulder, vidare till regeringen. Civilminister Ardalan Shekarabi hotar nu spelbranschen med en deadline för åtgärder mot den aggressiva marknadsföringen.

Mystiskt kaos på äldreboende: ”Det är något som spökar”

En dag i mitten av januari kopplas en solcellsanläggning in på ett äldreboende i Vadstena. Det skapar rejäl turbulens. Apparater börjar gå av sig själva, syrgasutrustning slutar fungera, det börjar ryka ur ett blöjförråd. Det är fortfarande ett svajigt elnät i huset, det går fortfarande sönder saker.

LO-styrelsen står fortfarande bakom lagförslag om strejkrätten

Under måndagen hade LO styrelsemöte. Ett möte som resulterade i en gemensam hållning angående förslaget om förändrad strejkrätt. LO:s styrelse meddelar nu i en debattartikel i Arbetet att alla förbund är eniga om att läget är oförändrat när det gäller synen på regeringens lagförslag.

Risk för orättvisa utan försäkringsavtal

I somras sade Svenskt Näringsliv upp avtalet med LO och PTK om hur informationen om försäkringar och tjänstepension ska finansieras. Ännu finns ingen lösning. Nu riskerar försäkringsinformationen tas av medlemsavgiften.  Det är en ideologisk fråga från arbetsgivarsidan att försöka skjuta över kostnaden på oss, säger Elektrikerförbundets förhandlingschef, Urban Pettersson.

Sverigedemokrater blir av med fackliga förtroendeuppdrag

Handels förbundsstyrelse stänger av en klubbordförande i Skåne från hennes fackliga uppdrag. Anledningen är att hon har ett politiskt uppdrag för Sverigedemokraterna. Det här rapporterar Handelsnytt. Kvinnan är ordförande för Handels fackklubb i en Ica Maxibutik i Skåne.

Byggnads: ”Lagen om ändrad strejkrätt behövs inte”

Hamnkonflikten är löst. Nu finns ingen anledning att ändra strejkrätten längre, anser flera LO-förbund. Byggnads ser helst att lagförslaget skrotas, och även Fastighets och Pappers vill att det rivs upp. Det lagförslag som parterna tog fram om ändrad strejkrätt kom till som en reaktion på konflikten i Göteborgs hamn.