• Foto: Tomas Nyberg

2019-03-15

LEDARE

”Innan pensionsåldern höjs borde man ha säkrat så att arbetsmiljön är så bra att man kan arbeta längre än idag. Det kanske vore på sin plats att sänka den dagliga arbetstiden, korta arbetsveckan eller förlänga semestern”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin.

Nuvarande pensionssystem infördes 1999. Det föregicks av ett stort remissarbete. De politiska partierna nyttjade säkert den remisstiden olika. Men inom S gick remissen ut till alla Arbetarekommuner i hela Sverige.

Jag minns att jag blev utsedd på ett medlemsmöte att sitta med i den grupp som skulle skriva fram ett förslag till remissvar från oss i Nyköping.
Vi ägnade många kvällar till att bland kaffefyllda pappmuggar bläddra i de tjocka remisshäftena för att läsa, förstå och hitta de brister som förslaget hade.


”Det är då naivt att tro att det nya systemet inte kommer möta motstånd.”


Jag minns inte allt vi skrev. Men jag minns att vi räknade noga på om insatsen skulle räcka. Vi kom fram till att insättningen aldrig kommer att räcka.

Det viktigaste med den här inledande texten är att alla vi som var engagerade i samhällspåverkan/politiken fick en möjlighet att ge vår syn på det nya pensionssystemet.

Vi presenterade vårt förslag en måndagskväll och Arbetarekommunens möte antog vårt förslag.

LÄS ÄVEN: Så ska pensionsåldern höjas

Det nya pensionssystemet har jobbats fram mellan förhandlare från S, MP och Allianspartierna. Redan där blir det fel. Alla vi som kommer beröras av det nya pensionssystemet har inte fått uttrycka vår uppfattning. Det är då naivt att tro att det nya systemet inte kommer möta motstånd.

Jag förstår att systemet behöver förändras. Snittåldern när unga människor gör premiär på arbetsmarknaden är idag 26 år för män och 27 år för kvinnor. Sedan ökar vår medellivslängd i en högre grad än nuvarande system är beräknat för.

Vi betalar in under kortare tid och lever mycket längre än beräknat.

Men medellivslängden och debutåren när man kommer in på arbetsmarknaden är inte jämlika. Som ett exempel skiljer det femton år i livslängd om du bor i ena eller andra änden av Stockholms tunnelbanelinje. Så ser det ut över hela Sverige, områden med många arbetslösa eller lågavlönade lever inte lika länge som välavlönade.

Kommunal presenterade nyligen en undersökning som visar att medellivslängden hos deras kvinnliga medlemmar sjunker. Inom många yrken debuterar människor redan innan de är 20 år.

De yrkena som vanligast leder till arbete i de tidiga åren är ofta de tyngsta. De flesta elektriker kommer till exempel in direkt efter gymnasiet när de är i tjugoårsåldern. Det är ojämlikt och det är orättvist.

Det är också stora skillnader mellan olika yrken i hur fysiskt ansträngande de är. Att stå på ett valv klockan 6:30 i minus 20 grader och jobba tungt sätter sina spår. De flesta elektriker orkar inte arbeta ens till dagens 65 år. Endast ett par procent orkar det.

LÄS ÄVEN: Höjd pensionsålder ”orealistiskt”

I det nya systemet säger man visserligen att alla ska få 70 procent av slutlönen i pension efter 44 år i arbetslivet. Men startar du din yrkeskarriär tidigt så finns det frågetecken om vilken pension du ska kunna få.

Är det garantipension? Då är det inga 70 procent av slutlön, och det finns fler frågetecken i det nya systemet. Ganska många faktiskt. Kanske beror det på att det är en så begränsad grupp människor som ligger bakom.

Jag menar att det är så.


”Hur är det tänkt att vi ska orka?”


Det är vanligt folks hårda arbete på byggen, i industrierna och i den offentliga sektorn som bygger landet. Frågar vi våra medlemmar, medlemmarna i byggnads eller kommunal vad de tycker om en högre pensionsålder så tror jag svaret är givet.

Hur är det tänkt att vi ska orka?

Jag menar att politiken börjar i fel ände. Innan pensionsåldern höjs borde man ha säkrat så att arbetsmiljön är så bra att man kan arbeta längre än idag. Det kanske vore på sin plats att sänka den dagliga arbetstiden, korta arbetsveckan eller förlänga semestern.

Vi har i förbundet nu tillsatt en ordentlig utredning för att se exakt hur det nya pensionssystemet kommer att slå mot våra medlemmar. Utifrån vad vi kommer fram till kommer vi att agera.

Människor med fysiskt tunga jobb ska inte blir förlorare.

Jonas Wallin,
förbundsordförande Elektrikerförbundet

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

”AGNES” AV DYLAN FÄREMARK – DEL 5

KULTUR Del 5 Joseph Brodsky Här är den femte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Sofie Eriksson: ”Mannen framför mig vågar inte skaffa barn”

KRÖNIKA ”Föreställ dig känslan. Att hela din närvaro ifrågasätts dagligen. Att arbeta hårt med kroppen och ändå ses som en belastning. Att inte våga skaffa barn för att du är så orolig att en liten och skör människa skulle behandlas lika vidrigt som du själv”, skriver Sofie Eriksson. Nej, jag vågar inte skaffa barn. Inte så som det ser ut nu.

Kurt Junesjö: ”Jag hoppas LO-förbunden tar sitt förnuft till fånga”

REPLIK ”När Erland Olauson säger att rättsläget är oförändrat talar han tyvärr mot bättre vetande”, skriver Kurt Junesjö. Erland Olausons bemötande av mina åsikter om förslaget till inskränkningar i strejkrätten är anmärkningsvärt. För han bemöter mig bara med ett enda argument, en dom som kom redan 1989, Britanniadomen.

Josefine Larsson: ”Vart har respekten tagit vägen?”

KRÖNIKA ”Hade jag inte velat bli smutsig under mina naglar hade jag ju valt ett annat yrke. Och så vitt jag vet så finns det faktiskt män som inte vill få smuts under sina naglar också. Men skulle en man någonsin få den frågan? Jag tror inte det”, skriver Josefine Larsson. För snart nio år sedan valde jag att bli elektriker.

Johannes Klenell: ”Personligen avskyr jag cynismen”

KRÖNIKA ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något sa parollen under flyktingkrisen. Ändå sitter man där, med sitt morgonkaffe och känner sig otillräcklig inför att världen går under”, skriver Johannes Klenell. Jag är i grunden optimist. Det är inte en lätt grundinställning att ha i dag. Världen krymper. Vi dränks i bilder av plågade människor.

DEBATT: ”Avreglerad elmarknad – Det har inte blivit bättre”

DEBATT ”Istället för utveckling av tillverkning och anläggningar blev det utsugning, övervinster, oligopol, monopol och dåliga affärer med sämre standard på anläggningar som resultat”, skriver debattörerna.
Felix Finnveden, personlig assistent och förtroendevald i Kommunal

Felix Finnveden: ”Styrkan sitter i gräsrötterna”

KRÖNIKA ”Vilket parti eller tankesmedja som helst kan dribbla med siffror och statistik, men inom fackförbunden och i LO organiserar vi 1,5 miljoner människor som riskerar sämre liv om högern får igenom sina förslag”, skriver Felix Finnveden.

Anna Norling: ”Spelreklamen – Lönsam enbart för några få”

KRÖNIKA ”Den sorg, den skuld, den reva det gör i allt för många människors liv att utsättas för denna marknadsföring de inte kan stå emot är inte värd en enda skattekrona samhället kan casha in från dessa spelbolag”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.  Jag har tänkt att det inte lönar sig. All den här reklamen för spel, för betting, för nätkasino.

Minnesord av Nille Thorsell: ”Karl Knuters, Vila i frid”

MINNESORD Karl du föddes god och snäll i en värld full av törnen. Du frågade alltid hur jag mådde och det kändes på riktigt som du ville veta svaret. Vi var många som visste att du tampades med spöken. Jag förstod dock aldrig att det var spelets satar som drev dig i fördärvet. Hade du bara sagt något, hade jag bara lyssnat. Det finns många om och men här min kamrat Karl.

Minnesord av Johnny Ekdahl: ”Vila i frid, Karl Knuters”

MINNESORD Min kära vän och kollega Karl Knuters finns inte bland oss längre. Han avslutade sitt liv på julafton, bara 33 år gammal. Må han vila i frid. Vissa kallade honom Kalle, andra med mig sade Knuters. Knuters kunde framstå som en tystlåten, något förvirrad och kanske lite osäker filur bland övriga människor.

DEBATT: ”Sänkt medlemsavgift – till vilket pris?”

DEBATT ”Vill du betala lägre i fackavgift så är ett bra tips att avstå nästa års löneförhöjning eller strunta i att plocka ut ackordet”, skriver debattörerna. Något som diskuteras flitig i förbundet just nu är medlemsavgiften, huruvida den ska sänkas eller ej.

Claes Thim: ”Större risk att dö på jobbet än att bli skjuten”

DEBATT ”En dödsskjutning leder oftast till stora tidningsrubriker och bästa sändningstid i tv. En död arbetare får knappt en notis i samma media. Hur kommer det sig?”, skriver Claes Thim. Första arbetsdagen för året och jag börjar med att summera arbetsmiljöåret som varit.

DEBATT: ”Stoppa oseriösa kurser för ställningsbyggare”

DEBATT ”Det går inte att lita på utbildningsbevisen som utfärdas av oseriösa aktörer. Människor riskerar att utsättas för livsfara”, skriver Gustaf Gedda och Håkan Carlsson. Sverige växer. Snart blir vi 11 miljoner invånare. Det innebär hundratusentals nya bostäder, mer infrastruktur och fler offentliga lokaler.

Ulf Lundén: ”En arbetarklasshjälte för vår tid”

LITTERATUR (Michael Enggaards debutroman Ynkrygg. Utgiven av Bokförlaget Polaris.) ”Romanhjältar från arbetarklassmiljöer hör inte till vanligheterna och upplösningen hör till det mer vederkvickande slaget”, skriver Ulf Lundén. Michael Enggaards debutroman Ynkrygg utspelar sig på en bilverkstad och i en boxningsring i Köpenhamn.

David Fernhed: ”Kapitalismen är precis så hård och kall som Scrooge”

”Och kapitalismen är precis så där hård och kall som Scrooge. Det enda som räknas är vinsten på satsad krona”, skriver David Fernhed. Med smink i hela ansiktet, lite för trånga byxor och en storväst i beige manchester sitter jag i logen. Jag väntar. Jag väntar på att få gå upp på komedianternas scen och spela min roll.