• Foto: Tomas Nyberg

2019-03-15

LEDARE

”Innan pensionsåldern höjs borde man ha säkrat så att arbetsmiljön är så bra att man kan arbeta längre än idag. Det kanske vore på sin plats att sänka den dagliga arbetstiden, korta arbetsveckan eller förlänga semestern”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin.

Nuvarande pensionssystem infördes 1999. Det föregicks av ett stort remissarbete. De politiska partierna nyttjade säkert den remisstiden olika. Men inom S gick remissen ut till alla Arbetarekommuner i hela Sverige.

Jag minns att jag blev utsedd på ett medlemsmöte att sitta med i den grupp som skulle skriva fram ett förslag till remissvar från oss i Nyköping.
Vi ägnade många kvällar till att bland kaffefyllda pappmuggar bläddra i de tjocka remisshäftena för att läsa, förstå och hitta de brister som förslaget hade.


”Det är då naivt att tro att det nya systemet inte kommer möta motstånd.”


Jag minns inte allt vi skrev. Men jag minns att vi räknade noga på om insatsen skulle räcka. Vi kom fram till att insättningen aldrig kommer att räcka.

Det viktigaste med den här inledande texten är att alla vi som var engagerade i samhällspåverkan/politiken fick en möjlighet att ge vår syn på det nya pensionssystemet.

Vi presenterade vårt förslag en måndagskväll och Arbetarekommunens möte antog vårt förslag.

LÄS ÄVEN: Så ska pensionsåldern höjas

Det nya pensionssystemet har jobbats fram mellan förhandlare från S, MP och Allianspartierna. Redan där blir det fel. Alla vi som kommer beröras av det nya pensionssystemet har inte fått uttrycka vår uppfattning. Det är då naivt att tro att det nya systemet inte kommer möta motstånd.

Jag förstår att systemet behöver förändras. Snittåldern när unga människor gör premiär på arbetsmarknaden är idag 26 år för män och 27 år för kvinnor. Sedan ökar vår medellivslängd i en högre grad än nuvarande system är beräknat för.

Vi betalar in under kortare tid och lever mycket längre än beräknat.

Men medellivslängden och debutåren när man kommer in på arbetsmarknaden är inte jämlika. Som ett exempel skiljer det femton år i livslängd om du bor i ena eller andra änden av Stockholms tunnelbanelinje. Så ser det ut över hela Sverige, områden med många arbetslösa eller lågavlönade lever inte lika länge som välavlönade.

Kommunal presenterade nyligen en undersökning som visar att medellivslängden hos deras kvinnliga medlemmar sjunker. Inom många yrken debuterar människor redan innan de är 20 år.

De yrkena som vanligast leder till arbete i de tidiga åren är ofta de tyngsta. De flesta elektriker kommer till exempel in direkt efter gymnasiet när de är i tjugoårsåldern. Det är ojämlikt och det är orättvist.

Det är också stora skillnader mellan olika yrken i hur fysiskt ansträngande de är. Att stå på ett valv klockan 6:30 i minus 20 grader och jobba tungt sätter sina spår. De flesta elektriker orkar inte arbeta ens till dagens 65 år. Endast ett par procent orkar det.

LÄS ÄVEN: Höjd pensionsålder ”orealistiskt”

I det nya systemet säger man visserligen att alla ska få 70 procent av slutlönen i pension efter 44 år i arbetslivet. Men startar du din yrkeskarriär tidigt så finns det frågetecken om vilken pension du ska kunna få.

Är det garantipension? Då är det inga 70 procent av slutlön, och det finns fler frågetecken i det nya systemet. Ganska många faktiskt. Kanske beror det på att det är en så begränsad grupp människor som ligger bakom.

Jag menar att det är så.


”Hur är det tänkt att vi ska orka?”


Det är vanligt folks hårda arbete på byggen, i industrierna och i den offentliga sektorn som bygger landet. Frågar vi våra medlemmar, medlemmarna i byggnads eller kommunal vad de tycker om en högre pensionsålder så tror jag svaret är givet.

Hur är det tänkt att vi ska orka?

Jag menar att politiken börjar i fel ände. Innan pensionsåldern höjs borde man ha säkrat så att arbetsmiljön är så bra att man kan arbeta längre än idag. Det kanske vore på sin plats att sänka den dagliga arbetstiden, korta arbetsveckan eller förlänga semestern.

Vi har i förbundet nu tillsatt en ordentlig utredning för att se exakt hur det nya pensionssystemet kommer att slå mot våra medlemmar. Utifrån vad vi kommer fram till kommer vi att agera.

Människor med fysiskt tunga jobb ska inte blir förlorare.

Jonas Wallin,
förbundsordförande Elektrikerförbundet

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Anna Norling: ”Vi måste samarbeta över gränserna”

KRÖNIKA ”Arbetare måste samarbeta över gränserna. Vi måste sluta att se andra arbetare som våra motståndare”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Arbetsmarknaden är global. Vi arbetar över gränserna. Vi får kolleger som är uppvuxna i andra delar av världen. Det är i grunden något positivt.

Sven Höckert: ”Vikten av kollektivavtal med utländska företag”

DEBATT ”Ingen på Svensk arbetsmarknad tjänar på denna typ av snedvriden konkurrens och dumpning av den Svenska modellen”, skriver Sven Höckert. Avtalsteckning med utländska företag är inte lätt och oftast anser de bara att facket är något ont och att det inte finns någon skyldighet att teckna kollektivavtal i Sverige.

”Vi ska inte behöva riskera vår hälsa”

DEBATT Det dör fler i arbetsplatsolyckor än i skjutningar här i landet VARJE ÅR. Ändå finns det partier som vill minska på arbetsmiljöinspektörer och försämra våra villkor på arbetsmarknaden, bara för att företagen ska kunna tjäna några kronor till.

Hans Andersson: ”Almedalsveckan – en fars i lobbyism”

KRÖNIKA ”Folkviljan lyser nog med sin frånvaro i Almedalen. Visst förekommer det politiskt käbbel, men mest äts det gratissnittar och dricks rosévin”, skriver Hans Andersson, ombudsman Östergötland och Södermanland. Besökte Gotland sista helgen i juni under sommaren, det var vackert så det förslår.

Ingemar E L Göransson: ”Att adoptera nyliberal politik inte rätt väg för S”

KRÖNIKA ”Fienden är inte invandraren, flyktingen, arbetaren från annat land fienden är dem som sitter på kapitalet, dem som idag skriver ’berättelsen’ och lyckas ställa arbetare mot arbetare”, skriver Ingemar E L Göransson. Jag förstår inte jublet och de lättade suckarna efter EU-valet. Jag gör det bara inte.

Claes Thim: ”Vilket århundrade lever Svenskt Näringsliv i?”

DEBATT ”Så fort det är dags för avtalsrörelse så ska de måla upp en bild om hur dåligt det går för Sverige och konstigt nog är de alltid vi arbetare som ska stå tillbaka”, skriver Claes Thim.

Sofie Eriksson: ”Varken bensinuppror eller klimatångest är på skämt”

KRÖNIKA ”Det är inte konstigt att människor blir förbannade. Saker har tagits ifrån folk under lång tid utan att ett så kallat ’effektivt alternativ’ funnits på plats”, skriver Elektrikerns krönikör Sofie Eriksson.  Föröka er innan döden. Förra årets varma och torra sommar stressade skogarna att producera för apokalyps. Och träden svarade.

Jonas Wallin: ”Industrin ska inte längre få styra löneökningen”

LEDARE ”Eftersom lönemärket i huvudsak sätts i procent så innebär det att löneklyftor ökar. Ju högre lön du har desto mer utväxling i kronor får du”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin.  Under hela min tid som ordförande har jag påtalat i LOs styrelse att det så kallade märket, som industrins parter sätter, är för lågt.

Elektrikerns kulturtips #4: Skandaler och hemligheter

Podden: Snedtänkt med Kalle Lind, Om politiska affärer. Det här är underbart nördigt för den som gillar 1900-talshistoria och politiska skandaler. I två långa avsnitt listar programledaren Kalle Lind och statsvetaren Nils Gustafsson sina tio bästa svenska politiska skandaler.

Anton Levein: ”Vem äger marken?”

KRÖNIKA ”Finns det någon fråga, utöver de fackliga frågorna, som jag skulle vilja väcka i Europa så är det den om en europeisk allemansrätt”, skriver Anton Levein. Allemansrätten är en nordisk frihet. Den är bra för folkhälsan och tillgängliggör en enkel semester för den som vill upptäcka miljön utanför städerna.

Johnny Ekdahl: ”Reformisterna – ett hopp för S”

DEBATT ”Jag är övertygad om att Reformisterna är en av de nycklar som kan öka vår påverkan för våra fackliga frågor”, skriver Johnny Ekdahl. På El-Sossens årsmöte så beslutades det enhälligt att vi skulle donera 5 000 kr till S-föreningen Reformisterna, med nedanstående förklaring om varför.

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.