• Foto: Tomas Nyberg

2019-03-15

LEDARE

”Innan pensionsåldern höjs borde man ha säkrat så att arbetsmiljön är så bra att man kan arbeta längre än idag. Det kanske vore på sin plats att sänka den dagliga arbetstiden, korta arbetsveckan eller förlänga semestern”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin.

Nuvarande pensionssystem infördes 1999. Det föregicks av ett stort remissarbete. De politiska partierna nyttjade säkert den remisstiden olika. Men inom S gick remissen ut till alla Arbetarekommuner i hela Sverige.

Jag minns att jag blev utsedd på ett medlemsmöte att sitta med i den grupp som skulle skriva fram ett förslag till remissvar från oss i Nyköping.
Vi ägnade många kvällar till att bland kaffefyllda pappmuggar bläddra i de tjocka remisshäftena för att läsa, förstå och hitta de brister som förslaget hade.


”Det är då naivt att tro att det nya systemet inte kommer möta motstånd.”


Jag minns inte allt vi skrev. Men jag minns att vi räknade noga på om insatsen skulle räcka. Vi kom fram till att insättningen aldrig kommer att räcka.

Det viktigaste med den här inledande texten är att alla vi som var engagerade i samhällspåverkan/politiken fick en möjlighet att ge vår syn på det nya pensionssystemet.

Vi presenterade vårt förslag en måndagskväll och Arbetarekommunens möte antog vårt förslag.

LÄS ÄVEN: Så ska pensionsåldern höjas

Det nya pensionssystemet har jobbats fram mellan förhandlare från S, MP och Allianspartierna. Redan där blir det fel. Alla vi som kommer beröras av det nya pensionssystemet har inte fått uttrycka vår uppfattning. Det är då naivt att tro att det nya systemet inte kommer möta motstånd.

Jag förstår att systemet behöver förändras. Snittåldern när unga människor gör premiär på arbetsmarknaden är idag 26 år för män och 27 år för kvinnor. Sedan ökar vår medellivslängd i en högre grad än nuvarande system är beräknat för.

Vi betalar in under kortare tid och lever mycket längre än beräknat.

Men medellivslängden och debutåren när man kommer in på arbetsmarknaden är inte jämlika. Som ett exempel skiljer det femton år i livslängd om du bor i ena eller andra änden av Stockholms tunnelbanelinje. Så ser det ut över hela Sverige, områden med många arbetslösa eller lågavlönade lever inte lika länge som välavlönade.

Kommunal presenterade nyligen en undersökning som visar att medellivslängden hos deras kvinnliga medlemmar sjunker. Inom många yrken debuterar människor redan innan de är 20 år.

De yrkena som vanligast leder till arbete i de tidiga åren är ofta de tyngsta. De flesta elektriker kommer till exempel in direkt efter gymnasiet när de är i tjugoårsåldern. Det är ojämlikt och det är orättvist.

Det är också stora skillnader mellan olika yrken i hur fysiskt ansträngande de är. Att stå på ett valv klockan 6:30 i minus 20 grader och jobba tungt sätter sina spår. De flesta elektriker orkar inte arbeta ens till dagens 65 år. Endast ett par procent orkar det.

LÄS ÄVEN: Höjd pensionsålder ”orealistiskt”

I det nya systemet säger man visserligen att alla ska få 70 procent av slutlönen i pension efter 44 år i arbetslivet. Men startar du din yrkeskarriär tidigt så finns det frågetecken om vilken pension du ska kunna få.

Är det garantipension? Då är det inga 70 procent av slutlön, och det finns fler frågetecken i det nya systemet. Ganska många faktiskt. Kanske beror det på att det är en så begränsad grupp människor som ligger bakom.

Jag menar att det är så.


”Hur är det tänkt att vi ska orka?”


Det är vanligt folks hårda arbete på byggen, i industrierna och i den offentliga sektorn som bygger landet. Frågar vi våra medlemmar, medlemmarna i byggnads eller kommunal vad de tycker om en högre pensionsålder så tror jag svaret är givet.

Hur är det tänkt att vi ska orka?

Jag menar att politiken börjar i fel ände. Innan pensionsåldern höjs borde man ha säkrat så att arbetsmiljön är så bra att man kan arbeta längre än idag. Det kanske vore på sin plats att sänka den dagliga arbetstiden, korta arbetsveckan eller förlänga semestern.

Vi har i förbundet nu tillsatt en ordentlig utredning för att se exakt hur det nya pensionssystemet kommer att slå mot våra medlemmar. Utifrån vad vi kommer fram till kommer vi att agera.

Människor med fysiskt tunga jobb ska inte blir förlorare.

Jonas Wallin,
förbundsordförande Elektrikerförbundet

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.

Fredrik B Sjödin: ”Infantil vinkling av en viktig debatt”

DEBATT ”I debatten förs just nu fram en uppfattning att nätföretagen, alltså de företag som äger elnäten, inte har koll på nuläget och framtiden. Det är en felaktig uppfattning”, skriver Fredrik B Sjödin, teknisk expert på Installatörsföretagen.

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

DEBATT ”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner. Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.

Johannes Klenell: ”Därför förespråkar den ekonomiska eliten brexit”

KULTURKRÖNIKA ”Brexit handlar alltså inte enbart om ett folkligt missnöje mot en överstatlig elit. Den ekonomiska eliten kan också ha en hel del att vinna på att vara brexitförespråkare”, skriver Johannes Klenell. Så här i brexittider har fokus i svensk debatt främst legat i förklaringsmodeller som handlat om de besvikna väljarnas protest mot EU:s överstatlighet.

Jonas Eriksson: ”Fackföreningsrörelsen – folkrörelse eller försäkringsbolag?”

DEBATT ”Fackföreningar uppfattas idag mer som försäkringsbolag än demokratiska organisationer som driver sina medlemmars frågor”, skriver Elektrikerförbundets centrals ungdomsansvarige Jonas Eriksson. Sverige har mycket att vara stolta över. I år, 2019, firar vi att det var 100 år sedan vi tog ett av de första stegen till att bli ett demokratiskt styrt land.

”AGNES” AV DYLAN FÄREMARK – DEL 5

KULTUR Del 5 Joseph Brodsky Här är den femte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.