• Arbetsgivarna skulle kunna göra mer för att förhindra allvarliga arbetsplatsolyckor, anser Håkan Kaneteg, skyddsombud och förtroendevald i Elektrikerförbundet. Foto: Privat

Håkan Kaneteg, skyddsombud och förtroendevald i Elektrikerförbundet, är en av personerna bakom ett fackligt upprop för att få stopp på dödsolyckorna i energibranschen.

Berätta om uppropet!
– Förra året var det rekordmånga som dog på jobbet i vår bransch. Minst sju personer miste livet, och det är väldigt mycket i en så liten bransch, säger Håkan Kaneteg till Arbetet.

– Nu är vi några skyddsombud och förtroendevalda inom Elektrikerförbundet och Seko Energi som har startat en arbetsgrupp. Vi vill gå till botten med varför det ser ut som det gör. Det måste bli stopp på dödsolyckorna.

LÄS ÄVEN: Tolv döda på jobbet i år – nu reagerar ministrarna

Vad beror dödsolyckorna på?
– Det har blivit mycket tuffare förhållanden de senaste åren. Det är till exempel färre personer som ska ansvara för större beredskapsområden, vi har större tidspress och tajtare inställelsetider med hot om viten om tiderna inte hålls.

– Det är helt enkelt hårdare villkor och det gör att säkerheten blir sämre.

Vilka riktar ni er till?
– Dels folk som jobbar i verksamheten. Men också de som har makt att förändra, som entreprenadbolag, nätbolag, myndigheter och politiker.

– Vi har redan haft ett möte med Ylva Johansson, som vi tyckte föll ut väl. Vi har också träffat ett av de stora nätbolagen och har flera möten på gång. Det handlar inte om att peka ut skyldiga, utan om att tillsammans vända den här trenden. Alla i branschen är delaktiga i en säkerhetskultur.

– Vi har också en Facebookgrupp som heter ”Ingen ska dö på jobbet”.

LÄS ÄVEN: Efter dödsolyckorna – förbundet pressar regeringen

Gör arbetsgivarna tillräckligt för säkerheten?
– Nej, de skulle kunna göra mer. Men det här är en början. Oavsett vilket företag det handlar om eller vilket fack man är med i så ska vi alla dra åt samma håll.

Vad har ni för mål?
– Att vi har noll dödsolyckor, noll allvarliga olyckor och noll allvarliga tillbud. Det är ju ett drömscenario.

– Vi vill att alla ska ta sitt ansvar för arbetsmiljön och säkerheten så att vi på golvet kan göra ett bra jobb och komma hem tryggt och säkert.


Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Anna Hjorth