• Foto: Tomas Nyberg (Bilden är tagen i ett annat sammanhang)

2019-02-26

Kommunal drar tillbaka partistödet på tre miljoner kronor om året till Socialdemokraterna. Det meddelade förbundsordförande Tobias Baudin i en debattartikel i Aftonbladet igår.

Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin säger att om det kommer in förslag om att Elektrikerförbundet ska gå samma väg kommer man att pröva frågan.

Kommunals ordförande Tobias Baudin skriver i debattartikeln i Aftonbladet att förbundet från och med 2020 inte längre kommer att stödja Socialdemokraterna ekonomiskt. De tre miljoner per år som tidigare gått av medlemmarnas pengar till partiet ska istället stanna i förbundet och avsättas till en facklig-politisk fond.

”Som ett led i vårt arbete för att bli en mer modern och medlemsnära fackförening väljer vi att avsluta det finansiella stöd som Kommunal ger till Socialdemokraterna”, skriver Baudin och fortsätter sedan: ”Mot bakgrund av Kommunals pågående förändringsresa och med 2018 års valrörelse i färskt minne är jag övertygad om att pengarna kommer till bättre användning om de stannar i Kommunal”.

LÄS ÄVEN: Så mycket betalar Elektrikerna till Socialdemokraterna

Elektrikernas förbundsordförande Jonas Wallin säger att han har som vana att inte kommentera vad andra förbund gör, men att han utgår från att Kommunal har ett bra beslutsunderlag för sitt ställningstagande.

Hur tänker Elektrikerförbundet kring partistödet?

– Vi har ju mer än halverat vårt anslag till partiet. Tidigare brukade vi lämna över en miljon kronor från förbundet inför valåret, men det slutade vi med för två valrörelser sedan. Anledningen till det var ungefär samma argument som Kommunal nu anger: vi tycker att vi kan använda pengarna själva för att på bästa sätt få ut våra medlemmars intresse i politiken.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”Jag vill se mer av det gamla Socialdemokraterna”

Tycker ni att ni får ut det ni vill ha utav det partistöd ni ger i dag?

– Nej, vi har väl vissa synpunkter på att partiet inte använder pengarna på bästa sätt. Skälet att vi ger partistöd är att vi tycker att partiet ska jobba för våra medlemmars frågor. Som till exempel pensionsöverenskommelsen. Då jobbade man med den på remiss ute i arbetarekommunerna och då kunde våra aktiva medlemmar vara med och tycka till, det innebar att vi hade ett intresse av partiarbetet. Men nu känns det som att pengarna mest går till reklam, så det är klart att vi har lite funderingar på om det är rätt sätt att använda pengarna.

– Men det har inte kommit några förslag om att göra några förändringar. Kommer de förslagen så får vi såklart pröva frågan.

Fotnot: Elektrikerförbundet ger Socialdemokraterna sex kronor per aktiv medlem i partistöd. Vilket för tillfället är knappt 115 000 kronor.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.

Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-valet

Söndagen 26 maj är det val till EU-parlamentet. Johan Danielsson är LO-förbundens gemensamma kandidat och står på Socialdemokraternas lista. Nummer ett för mig är att bekämpa osund konkurrens. Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, säger han när vi träffas på ett fik i Gävle.

Schneiders miljömål: En miljon solkraftstekniker

Schneider Electric, ett globalt bolag inom digital utveckling av energihantering och automation, deltog i mitten av mars i One Planet Summit i Nairobi, Kenya – det första regionala klimattoppmötet efter Parisavtalet. Under toppmötet tog ledande aktörer inom hållbarhet fram åtgärder för de globala klimatutmaningarna.

Dödliga elolyckor: Nästan var tionde inträffar utomlands

Risken att avlida till följd av en elolycka är betydligt större utomlands än hemma i Sverige i alla fall om man ser till den begränsade tiden man vanligtvis befinner sig på resande fot. Detta visar en ny studie från Elsäkerhetsverket. Av de dödliga elolyckorna bland den svenska befolkningen inträffar nästan en tiondel utomlands.

Dödsolycka på bygge – föll åtta våningar utan skyddslina

En man omkom under lördagen efter ett fall från åttonde våningen på en byggarbetsplats i Solna. Händelsen var den tredje konstaterade arbetsplatsolycka med dödlig utgång att inträffa under samma vecka. Olyckan inträffade vid lunchtid på lördagen. En montör på en byggarbetsplats i Solna omkom efter ett fall från åttonde våningen, i samband med sitt arbete på bygget.

Unipers insourcing – ”En framgångssaga”

Bakgrunden till att dåvarande Eon, dagens Uniper, valde att insourca underhållet av sina vattenkraftverk i Norrland var att marknaden förändrades under början av 2010-talet. Konkurrensen bland leverantörerna försvann. Jonas Andrén Till sist fanns det bara en leverantör kvar av sådana här tjänster i Norrland: One Nordic. Det ledde till en asymmetri i maktbalansen.

Man till sjukhus efter elolycka i Ronneby

En man fick under torsdagen föras till sjukhus efter en elolycka i Ronneby. En anmälan om arbetsplatsolycka har upprättats, skriver SVT.  Olyckan inträffade strax innan klockan åtta på torsdagsmorgonen. En man i 30-årsåldern hade fått en kraftig elstöt och svimmat på en arbetsplats i Ronneby. Tillbudet ska ha inträffat i en hiss, enligt polisen.

Ung man klämdes till döds på betongfabrik

En ung man avled under torsdagen efter en arbetsplatsolycka på en industri utanför Lund. En anmälan om arbetsmiljöbrott samt vållande till annans död har upprättats, skriver Kvällsposten. Detta är den andra dödliga arbetsplatsolycka som inträffar denna vecka. Det var vid 16.

Ei skärper villkoren för borttagning av kreosot

Nu skärper Energimarknadsinspektionen (Ei) kraven för sanering av kreosot i samband med att en elledning rivs. Syftet med de skärpta villkoren är att säkerställa att markföroreningar inte finns kvar i jorden efter att en elledning tagits bort. För att stolpar och fundament till en elledning ska tåla väder, vind och tidens tand har de historiskt bestått av impregnerat trä.

Elolycka: Anställd på Vattenfall fick ström genom kroppen

En anställd på Vattenfall i Avesta drabbades av strömgenomgång när hen skulle utföra en kontroll på sin arbetsplats. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver Dala-Demokraten. Det var i april som olyckan inträffade. En anställd på Vattenfall Nordic AB i Avesta skulle kontrollera en märkning i ett skåp.

Företag lägger ned – för att slippa facket

Måleriföretagaren Tord Smetana i Umeå har i lokalpressen gått ut med att han planerar att säga upp sina anställda. Han anklagar Målareförbundet i regionen för en häxjakt på honom och att han inte orkar driva företaget vidare. Facket tillbakavisar kritiken.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Lycksele

En man avled under tisdagen i en olycka på en verkstad i Lycksele. En förundersökning gällande arbetsplatsolycka har inletts, skriver SVT. Detta är årets 22:a dödliga arbetsplatsolycka.  Det var vid 11.30-tiden på tisdagsförmiddagen som en man i 55-årsåldern avled i samband med en arbetsplatsolycka på en verkstad i Lycksele.

Papperslösas situation: ”Människor utnyttjas på slavliknande sätt”

Alla omfattas av arbetsmarknadens regler. Några som utnyttjas grovt är de som saknar uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Till deras hjälp finns Fackligt center för papperslösa. Målarettans ombudsman Peter Fredin är en av de som bemannar centrets mottagning. Det som man kommit överens om i avtal och där kollektivavtal finns gäller även dessa personer.

Polis struntade i varning om strömförande kabel

Nyligen inträffade det en olycka i Stockholms-området då ett fordon mejade ner en elstolpe och hamnade inne på en villatomt. En förman och en aspirant inom polisen kom till platsen och började röja undan trots varningar. Tack vare att en elektriker stoppade arbetet kunde en allvarlig olycka undvikas elstolpen och anslutna kablar var nämligen strömförande.