• Foto: Tomas Nyberg (Bilden är tagen i ett annat sammanhang)

2019-02-26

Kommunal drar tillbaka partistödet på tre miljoner kronor om året till Socialdemokraterna. Det meddelade förbundsordförande Tobias Baudin i en debattartikel i Aftonbladet igår.

Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin säger att om det kommer in förslag om att Elektrikerförbundet ska gå samma väg kommer man att pröva frågan.

Kommunals ordförande Tobias Baudin skriver i debattartikeln i Aftonbladet att förbundet från och med 2020 inte längre kommer att stödja Socialdemokraterna ekonomiskt. De tre miljoner per år som tidigare gått av medlemmarnas pengar till partiet ska istället stanna i förbundet och avsättas till en facklig-politisk fond.

”Som ett led i vårt arbete för att bli en mer modern och medlemsnära fackförening väljer vi att avsluta det finansiella stöd som Kommunal ger till Socialdemokraterna”, skriver Baudin och fortsätter sedan: ”Mot bakgrund av Kommunals pågående förändringsresa och med 2018 års valrörelse i färskt minne är jag övertygad om att pengarna kommer till bättre användning om de stannar i Kommunal”.

LÄS ÄVEN: Så mycket betalar Elektrikerna till Socialdemokraterna

Elektrikernas förbundsordförande Jonas Wallin säger att han har som vana att inte kommentera vad andra förbund gör, men att han utgår från att Kommunal har ett bra beslutsunderlag för sitt ställningstagande.

Hur tänker Elektrikerförbundet kring partistödet?

– Vi har ju mer än halverat vårt anslag till partiet. Tidigare brukade vi lämna över en miljon kronor från förbundet inför valåret, men det slutade vi med för två valrörelser sedan. Anledningen till det var ungefär samma argument som Kommunal nu anger: vi tycker att vi kan använda pengarna själva för att på bästa sätt få ut våra medlemmars intresse i politiken.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”Jag vill se mer av det gamla Socialdemokraterna”

Tycker ni att ni får ut det ni vill ha utav det partistöd ni ger i dag?

– Nej, vi har väl vissa synpunkter på att partiet inte använder pengarna på bästa sätt. Skälet att vi ger partistöd är att vi tycker att partiet ska jobba för våra medlemmars frågor. Som till exempel pensionsöverenskommelsen. Då jobbade man med den på remiss ute i arbetarekommunerna och då kunde våra aktiva medlemmar vara med och tycka till, det innebar att vi hade ett intresse av partiarbetet. Men nu känns det som att pengarna mest går till reklam, så det är klart att vi har lite funderingar på om det är rätt sätt att använda pengarna.

– Men det har inte kommit några förslag om att göra några förändringar. Kommer de förslagen så får vi såklart pröva frågan.

Fotnot: Elektrikerförbundet ger Socialdemokraterna sex kronor per aktiv medlem i partistöd. Vilket för tillfället är knappt 115 000 kronor.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Folket litar mer på Systembolaget än på facket

Systembolaget slår facket med hästlängder. I alla fall när det handlar om att få folkets förtroende. Litar du mer på Systembolaget och Ikea än på facket? I så fall är du som folk i allmänhet.

Soldat avled under militärövning

I natt blev en kvinnlig soldat i 40 -årsåldern påkörd av en stridsvagn utanför Överkalix. Hon dog av skadorna, skriver Arbetet. Olyckan inträffade strax före klockan ett på natten under en stor militärövning. Totalt uppges nio personer ha varit inblandade, enligt polisen.

Vården missar lätt skador efter olyckor med el

Elolyckor orsakade av vanlig hushållsel, kan ge allvarliga skador långt efter olyckstillfället. Den som råkat ut för strömgenomgång ska omedelbart uppsöka akutsjukvård för undersökning. Anna Blomqvist, forskare, specialistläkare i Yrkesmedicin och nyligen pensionär, har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt att undersöka risker med strömgenomgång.

Elolyckor: Nära-döden-upplevelser och skuldkänslor

 Strömgenomgång kan leda till Nära döden upplevelse och posttraumatisk stress. Skuldkänslor och obehag efteråt är vanliga visar aktuell forskning. Cirka 100 elolycksfall som leder till sjukskrivning minst en dag, rapporteras årligen till Arbetsmiljöverket. Forskningsprojektet Elolyckor i arbetet presenterades 2017.

Cia Holm: ”Kunskapen om elolyckor måste bli bättre”

Många elektriker är omedvetna om vilka skador strömgenomgång kan leda till på lång sikt. Man ska inte behöva råka ut för en olycka för att förstå vad det kan få för konsekvenser, säger Cia Holm ansvarig för ElQvinnorna i vk 10. Cia Holm har arbetat som elektriker i 25 år. Idag är hon säkerhetstekniker samt regionalt skyddsombud i Bohuslän.

Elolyckor: ”Vi lär av varandras erfarenheter ”

 Trasiga verktyg och fukt är vanliga orsaker till strömgenomgång. Även kablar kan bli strömförande. André Nurmi och John Daniel Eriksson har varit med om elolyckor vid ett flertal tillfällen. André Nurmi och John Daniel Eriksson arbetar som elektriker på Midroc Electro. De är uthyrda till Vattenfall och stationerade på Ringhals kärnkraftverk.

LO och januariavtalet: En klassisk krisreaktion i fyra faser

Januariavtalet mellan S, MP, C och L utlöste kraftiga krisreaktioner inom LO. Arbetet går igenom vittnesmålen, från första chocken till nyorienteringen. 1. Chock  inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen.

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.

Heta yrken 2019: Stor konkurrens om elektrikerna

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport Här finns jobben som visar vilka yrken som har goda jobbmöjligheter om fem år listades elektrikeryrket som ett av de allra mest gångbara på den svenska arbetsmarknaden.

Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad. Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen. Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

Syrabehållare exploderade – en till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att en syrabehållare exploderade på en arbetsplats i Timrå kommun, skriver Aftonbladet.  Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som larmet inkom till räddningstjänsten. En person hade fått saltsyra på sig när en syrabehållare exploderade i Söråker i Timrå kommun.

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.