• Foto: Tomas Nyberg (Bilden är tagen i ett annat sammanhang)

2019-02-26

Kommunal drar tillbaka partistödet på tre miljoner kronor om året till Socialdemokraterna. Det meddelade förbundsordförande Tobias Baudin i en debattartikel i Aftonbladet igår.

Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin säger att om det kommer in förslag om att Elektrikerförbundet ska gå samma väg kommer man att pröva frågan.

Kommunals ordförande Tobias Baudin skriver i debattartikeln i Aftonbladet att förbundet från och med 2020 inte längre kommer att stödja Socialdemokraterna ekonomiskt. De tre miljoner per år som tidigare gått av medlemmarnas pengar till partiet ska istället stanna i förbundet och avsättas till en facklig-politisk fond.

”Som ett led i vårt arbete för att bli en mer modern och medlemsnära fackförening väljer vi att avsluta det finansiella stöd som Kommunal ger till Socialdemokraterna”, skriver Baudin och fortsätter sedan: ”Mot bakgrund av Kommunals pågående förändringsresa och med 2018 års valrörelse i färskt minne är jag övertygad om att pengarna kommer till bättre användning om de stannar i Kommunal”.

LÄS ÄVEN: Så mycket betalar Elektrikerna till Socialdemokraterna

Elektrikernas förbundsordförande Jonas Wallin säger att han har som vana att inte kommentera vad andra förbund gör, men att han utgår från att Kommunal har ett bra beslutsunderlag för sitt ställningstagande.

Hur tänker Elektrikerförbundet kring partistödet?

– Vi har ju mer än halverat vårt anslag till partiet. Tidigare brukade vi lämna över en miljon kronor från förbundet inför valåret, men det slutade vi med för två valrörelser sedan. Anledningen till det var ungefär samma argument som Kommunal nu anger: vi tycker att vi kan använda pengarna själva för att på bästa sätt få ut våra medlemmars intresse i politiken.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”Jag vill se mer av det gamla Socialdemokraterna”

Tycker ni att ni får ut det ni vill ha utav det partistöd ni ger i dag?

– Nej, vi har väl vissa synpunkter på att partiet inte använder pengarna på bästa sätt. Skälet att vi ger partistöd är att vi tycker att partiet ska jobba för våra medlemmars frågor. Som till exempel pensionsöverenskommelsen. Då jobbade man med den på remiss ute i arbetarekommunerna och då kunde våra aktiva medlemmar vara med och tycka till, det innebar att vi hade ett intresse av partiarbetet. Men nu känns det som att pengarna mest går till reklam, så det är klart att vi har lite funderingar på om det är rätt sätt att använda pengarna.

– Men det har inte kommit några förslag om att göra några förändringar. Kommer de förslagen så får vi såklart pröva frågan.

Fotnot: Elektrikerförbundet ger Socialdemokraterna sex kronor per aktiv medlem i partistöd. Vilket för tillfället är knappt 115 000 kronor.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter
Ett gult avspärrningsband framför en mörk bakgrund

Elektriker avliden efter elolycka på ö

Texten uppdaterades måndag 19 augusti, klockan 10.05. En elektriker har avlidit efter att ha fått ström genom kroppen under ett arbete på en ö i Orust kommun. Polisen utreder nu händelsen som arbetsplatsolycka, skriver Aftonbladet.  Det var vid klockan 17.
En hög med plankor

Två skadade på sågverk – företag får böta 400 000 kronor

Två personer skadade sig när en underentreprenör fastnade i en maskin på ett av SCA:s sågverk. Nu ska företaget betala 400 000 kronor i böter, skriver Arbetet. Den första av de skadade i olyckan på SCA:s sågverk i Nordmaling var en underentreprenör som skulle utföra servicearbete på såglinjen.
Ett stapeldiagram med en uppåtgående pil, framför en bild på en byggarbetsplats

Konkurserna bland byggföretagen ökar

Samtidigt som konkurserna minskar på det stora hela ökar de bland företag i byggbranschen. Detta enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), skriver Byggnadsarbetaren.  Förra året i juli försattes 617 svenska företag i konkurs. I år är siffran under samma månad 514. Konkurserna har alltså minskat med 17 procent på det stora hela.
En tecknad bild av en inbrottstjuv, och ett foto av den container tjuvarna i texten bröt sig in i

Tjuvarna fångades – i samma container de brutit sig in i

Tjuvarnas stöldexpedition fick ett snopet slut när de blev påkomna och inlåsta i samma container de själva brutit sig in i. De två männen sitter nu häktade i väntan på utredningen, skriver Byggnadsarbetaren.

Företag får böta 400 000 kronor för uteblivet fallskydd

Den anställde arbetade på tre meters höjd utan fallskydd. Nu döms Peab Anläggning AB att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift, skriver Byggnadsarbetaren. När Arbetsmiljöverket i början av juni utförde en inspektion på bygget Solbacken Etapp 1 i Tandådalen upptäckte man allvarliga brister i säkerheten.

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.
Ett gult avspärrningsband framför en mörk bakgrund

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.