• Pontus Boström, andre vice ordförande i Elektrikerförbundet. Foto: Anna Norling

2019-02-15

Antalet medlemmar i Elektrikerförbundet fortsätter att minska. De senaste tio åren har förbundet tappat 3 000 medlemmar.

– Det har inneburit att vi har tappat mellan 20 till 25 miljoner kronor i intäkter, samtidigt som kostnaderna har ökat. Långsiktigt är inte det hållbart, säger Pontus Boström, andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Än så länge går matematiken trots allt ihop. Detta då förbundet har en stark ekonomi. Placeringarna på börsen har under årens lopp gått bra.

Trots detta har förbundet den senaste tiden flyttat en del av sitt kapital från börsen till andra typer av placeringar, för att inte vara så känsliga för börsens upp- och nedgång.

Bland annat handlar det om fastighetsinvesteringar. Förbundet är delägare i ett fastighetsbolag tillsammans med LO. Intäkterna från bolaget handlar främst om hyresintäkter.

– Vi har ingen svag ekonomi, med andra förbunds jämförelse har vi en rätt så bra kassa i förhållande till medlemsantalet, så det är ingen ko på isen. Men om man inte gör något, så kommer det att bli problem på sikt, säger Pontus Boström.

LÄS ÄVEN: Elektrikerförbundet minskar igen

Nu startar förbundet ett arbete för att långsiktigt komma tillrätta med ekonomin. Under februari och mars är tanken att det ska ske en bred diskussion i förbundet om den ekonomiska planen, en diskussion som ska landa i ett förslag som ska tas av det centrala representantskapet i juni 2019.

– Vi måste bli överens om vilka utmaningar vi ser när det gäller ekonomin. Att vi har en gemensam bild, hela förbundet. Tanken är att folk ska få komma till tals och tala om de här frågorna, säger Pontus Boström.

Tydliga utmaningar som Pontus Boström nämner handlar dels om den generella samhällsutvecklingen med lägre organisationsgrad för LO-facken, men även förbundets egen avgiftsutredning, som enligt Pontus Boström lutar åt att intäkterna från medlemsavgifterna blir än lägre.

Under det senaste året har förbundet tappat drygt 300 aktiva medlemmar. Därutöver har förbundet tappat drygt 900 medlemmar i kategorin ”elevmedlemmar och pensionärer”.

Totalt hade förbundet i december 2018 knappt 24 000 medlemmar, av dessa var 19 000 aktiva medlemmar.

Varför tappar förbundet medlemmar?

– En av orsakerna är att vi är ute på för få arbetsplatser. Det finns alldeles för många arbetsplatser där det inte finns någon facklig närvaro. Men det handlar även om en samhällstrend. Vi befinner oss i en högkonjunktur, och vi har svårt att kommunicera betydelsen av ett kollektivavtal och rättsligt skydd. Även det handlar om facklig närvaro på arbetsplatserna, vi måste ut och träffa människor. Det räcker inte med sociala medier eller artiklar i tidningen.

Pontus Boström säger att medlemsminskningen inte skett över en natt, utan varit en pågående trend sedan 2008. Han nämner organisationsförändringen som skedde 2008-2009.

– Vi införde en central ekonomi, samlade all personal i förbundet, slog ihop avdelningar till stora regioner. Vi kom längre från medlemmarna. Men det är alltid svårt att peka på orsak och verkan. Det är inte säkert att det handlar om just organisationsförändringen, det kan även handla om samhällsförändring och värderingsfrågor.

Pontus Boström menar att förbundet var mer synligt förr om åren ute på arbetsplatserna. Det fanns fler fackliga förtroendemän på företagen förr.

LÄS ÄVEN: ”Om vi inte får fler medlemmar dör avtalet”

Vad beror det på?

– Det handlar dels om att det är svårare att rekrytera medlemmar, men det kan också handla om hur arbetsgivarna uppträder. I dag råder en hård press ute på arbetsplatserna och om man då ska gå ifrån sin arbetsplats så blir det en konfliktyta, en viss friktionsyta gentemot arbetsledningen.

– En egen reflektion är att vi som organisation kanske har varit lite för övertagande när det uppkommit ett problem, vi har låtit ombudsmän ta över frågorna. Då flyttar man problemet att arbetsgivarna ska betala för det fackliga arbetet till att medlemsavgiften går till det. Friktionsytan blir mindre. Men vi blir inte lika närvarande ute på arbetsplatserna. Jag tror att vi måste arbeta för att det ska vara lättare för de förtroendevalda ute på arbetsplatserna att lösa de problem som uppstår, med stöd från oss.


Fakta:

• Under åren 2008 till 2017 ökade intäkterna med 22 procent. Men samtidigt ökade kostnaderna med 34 procent

• Verksamhetsintäkterna för 2008 var 168 miljoner kronor, verksamhetskostnaderna samma år var 169 miljoner kronor

• Verksamhetsintäkterna för 2017 var 206 miljoner kronor. Verksamhetskostnaderna för samma år var 227 miljoner kronor.

• Prognosen för resultatet 2018 indikerar fortsatt minskade intäkter

• 2008 beräknades det egna kapitalet till cirka 581 miljoner kronor, vilket var 26 000 kronor per medlem

• 2017 beräknades det egna kapitalet till cirka 700 miljoner, vilket är 36 000 kronor per medlem

• I november 2018 beräknades förbundets kapital till 750 miljoner kronor, varav 40 procent aktier, 36 procent i ränteportfölj, alternativa placeringar (som fastigheter) 12 procent och 11 procent i likvida medel.


LÄS ÄVEN: Fackförbund kan gå i graven – har för få medlemmar


Medlemsutveckling

• Under åren 2008-2017 tappade Elektrikerförbundet cirka 3 000 medlemmar, vilket motsvarar cirka 25 miljoner kronor. Minskningen fortsätter.

• I december 2017 var antalet medlemmar i Elektrikerförbundet 25 119 stycken, varav 19 307 var aktiva medlemmar, övriga var elevmedlemmar och pensionärer.

• I december 2018 hade antalet medlemmar minskat till 23 865 stycken, varav 18 974var aktiva medlemmar.


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.

Klasskillnader: Många har inte råd med semester

Klasskillnaderna i semestervanor ökar, enligt en ny LO-rapport. Ungefär en tredjedel av arbetarna åkte varken på en semesterresa eller hade tillgång till fritidshus under sin semester förra året. På sommaren lämnar många svenskar sitt hem för en semesterresa eller några veckor i fritidshuset.

Tina Nordling lämnar förbundet

Elektrikerförbundets arbetsmiljöansvarige, Tina Nordling, lämnar Elektrikerförbundet i höst. Detta då hon ska börja arbeta på LO:s förhandlingsenhet. Hon kommer främst att arbeta med Samhallsavtalet. Jag gör det för att det är en utmaning och för att det handlar om mina hjärtefrågor, att alla människor ska ha rätt att ha ett arbete. Vi har elektriker där också.

Belysningstekniker: Det kan vara livsfarligt ute vid vägen

Belysningstekniker är utsatta för trafikanter som kör fört fort. Att jobba säkert är inte enkelt. Nu efterlyser man ett nytt tänk kring säkerheten. Belysningen är planerad utifrån trafikanterna men för oss tekniker är den inte alltid genomtänkt, säger Robert Kustosik till Sekotidningen.