Rapport från 6F: Låga löner ger inte fler jobb
Lägre löner ger inte fler jobb, dessutom har låglönejobb en spridningseffekt som gör att lönerna pressas nedåt. Det visar rapporten ”Låga löner funkar inte” som 6F och Katalys står bakom.
Utredningen är gjord av Anne-Marie Lindgren och presenterades vid ett seminarium där Karin Svanborg-Sjövall, VD för Timbro, också gav sin och näringslivets syn på saken. Civilminister Ardalan Shekarabi var på plats liksom Sekos ordförande Valle Karlsson.
Anne-Marie Lindgren är förbryllad över det marknadsekonomiska tänket.
– Om en vara inte efterfrågas så sänker man bara priset så kommer efterfrågan öka. Nje det handlar om varan behövs och om den fyller de funktionskrav man ställer på den.
LÄS ÄVEN: Riksdagspartierna svarar på läsarnas frågor – om lönerna
Anne-Marie Lindgrens erfarenhet är att arbetsgivare inte anställer en person som inte är kompetent bara för att det är billigare. Hon pekar på att det finns rätt mycket erfarenhet av att sänka företagens lönekostnader.
Det har både Socialdemokratiska och borgerliga regeringar gjort, inte genom sänkta löner men med sänkning av andra lönekostnader.
”Det har haft så gott som ingen effekt på den totala sysselsättningsnivån.”
– Erfarenheterna är entydiga. Det har haft så gott som ingen effekt på den totala sysselsättningsnivån, säger Anne-Marie Lindgren.
Enligt henne har de som fått jobb stått förhållandevis nära arbetsmarknaden men åtgärderna har inte hjälpt dem som står långt från arbetslivet och det är dem som är det stora problemet att få i sysselsättning.
LÄS ÄVEN: Anna Norling: ”Det ska löna sig att arbeta”
Ardalan Shekarabi konstaterar att låglönejobben är här och de leder inte till ett bättre samhälle, snarare konflikter, fattigdom och utanförskap. Han ställde den retoriska frågan ”Är lösningen att fortsätta bygga ut låglönesektorn eller finns det andra vägar?”
Sverige har en tradition av skyddade anställningar för funktionsnedsatta och de som står långt från arbetsmarknaden. En verksamhet som byggdes upp under 60-70 talet och på 80-talet resulterade i Samhall.
– Vi har inte utvecklat den politiken trots att behovet ökat.
Civilministern pratade också om att använda offentliga upphandlingar för att stimulera företag att reservera en del av jobben för de som behöver stöd.
LÄS ÄVEN: Ann-Marie Lindgren: ”Alliansens arbetsmarknadsreform är socialt livsfarligt”
Karin Svanborg-Sjövall, VD för tankemedjan Timbro, håller inte med om grundpremissen att pris inte spelar avgörande roll. Hon hänvisar till studier som visar positiva effekter av de tyska låglönejobben och tycker att rapportförfattaren bortsett från den.
Timbros VD ser risker med att inte införa låglönejobb som ett trappsteg vidare. Risken att fastna i bidragsberoende och risken att de här personerna i stället hamnar på den svarta arbetsmarknaden.
Valle Karlsson, ordförande i Seko, säger att det handlar om vilket samhälle vi vill ha.
– För oss i fackföreningarna är det självklart att man ska kunna försörja sig på sitt arbete och det ska räcka med ett arbete.
”Man ska kunna försörja sig på sitt arbete och det ska räcka med ett arbete.”
Facken har accepterat att kunna gå med på sänkta löner, men då i samband med nån form av utbildning. Flera förbund inom 6F har fungerande lärlingssystem. Andra har yrkesintroduktionsjobb.
– På bordet nu ligger etableringsjobb, vi vill ha garanti att dessa jobb innehåller utbildning så människor får möjlighet att komma vidare.
LÄS ÄVEN: Debatt: Skattefinansierad lönedumpning
6F utreder lönebildningen
Förbunden i 6F har länge kritiserat modellen där exportindustrin sätter märket. De anser att modellen cementerar löneskillnader. 6F ser det också som problematiskt att inte ha inflytande över medlemmarnas lönenivåer.
Förbunden har därför tillsammans med tankesmedjan Katalys startat ett lönebildningsprojekt som heter ”Lönebildning för jämlikhet”. Fram till sommaren 2019 ska de ta fram ett antal underlagsrapporter som ska bli en grund för att kunna presentera framtidens lönebildningsmodell.
De rapporter som presenterats hittills är:
→”Lågt lönemärke gynnar högavlönade”
Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se