• Överbefälhavare Micael Bydén skriver under avtal med Installatörsföretagen. Bild: Rickard Törnhjelm, Försvarsmakten/Installatörsföretagen/Montage

Det ska vara lätt att som installatör tidvis arbeta inom Försvarsmakten. Det tycker både Installatörsföretagen och Försvarsmakten, som nyligen skrev under om ett samarbete.

Försvarsmakten och Installatörsföretagen inleder ett samarbete för personal- och kompetensförsörjning. Bravida är först ut av medlemsföretagen med att teckna en avsiktsförklaring med Försvarsmakten.

Den som är anställd i något av Installatörsföretagens medlemsföretag ska kunna arbeta som tidvis tjänstgörande militär personal inom Försvarsmakten. Exempelvis kan det röra sig om tjänstgöring inom Hemvärnet eller som reservofficer.

– Samarbetet med Installatörsföretagen ger oss nu möjlighet att attrahera och rekrytera fler tidvis tjänstgörande gruppbefäl, soldater och sjömän, säger Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Svenska Kraftnäts insatsstyrka är på plats

En annan del i samarbetet är att erfarenhet från den ena partens organisation ska vara en tydlig merit för en karriär hos den andra parten. De militära utbildningarna ska även kompetensvalideras mot Installatörsföretagens yrkesområde för att öka möjligheten att växla mellan yrkena.

– I likhet med Försvarsmakten, säkerställer elektriker och rörmokare att viktiga samhällsfunktioner fungerar. Branschen behöver bli fler och vi behöver snabbt skruva upp ambitionerna när det gäller yrkesutbildning av unga vuxna och personer som vill ställa om i arbetslivet, säger Installatörsföretagens VD Ola Månsson i pressmeddelandet.

LÄS ÄVEN: Elektrikerns Henrik redo om någon går över gränsen

Som en del i detta utbyte kommer Installatörsföretagen att delta i Försvarsmaktens uppkommande arbetsgivarträffar, samt informera tidvis tjänstgörande militär personal om konkreta karriärmöjligheter inom installationsbranschen.

Man kommer främst att fokusera jobberbjudandena kring yrkesroller som montörer, arbetsledare, projektledare, tekniker och ingenjörer.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se