• Bild: Tesla/Pixabay/Montage

2018-08-15

Elförbrukningen i den polynesiska staten Samoa kommer att vara helt förnybar inom bara sju år. Det är i alla fall planen – som ska genomföras med biltillverkaren Teslas hjälp, skriver Fast Company.

Staten Samoa i Polynesien importerade fram till nyligen dyrt och miljöfarligt dieselbränsle för att tillgodose större delen av sin elförbrukning. Så sent som 2012 köpte landet in 95 miljoner liter bränsle.

LÄS ÄVEN: Solpaneler blir obligatoriskt i Kalifornien

Den höga kostnaden – tillsammans med medvetenheten om landets riskerade utsatthet vad gäller havsnivåer och sjukdomar vid fortsatta klimatförändringar – har dock fått staten att tänka om. Fem stora solkraftverk, ett vindkraftverk och vattenkraftverk har därför uppförts under de senaste åren.

Formatet har dock stött på problem. De förnybara energikällornas oförutsägbarhet har gjort elnätet instabilt, vilket i sin tur orsakat återkommande strömavbrott. Detta har gjort att man fortfarande varit beroende av dieselgeneratorerna.

LÄS ÄVEN: Nytt plastmaterial kan revolutionera solcellsmarknaden

Under det senaste året har man därför arbetat tillsammans med biltillverkaren Tesla för att installera batterier att lagra förnybar el i. Även ett mjukvarusystem för att kontrollera energilagret har kommit på plats.

– Om ett stort moln rör sig över ön och solenergin sjunker väldigt snabbt, kan vi kontrollera batteriet för att kompensera för skillnaden så att vi inte genast behöver starta upp en generator, säger Teslas teknik- forsknings- och produktutvecklingsdirektör JB Straubel till Fast Company.

Batterierna installerades under sommaren, och sedan dess är eltillgången stabil och ön har inte haft några strömavbrott. Därmed har även dieselanvändningen kunnat minskas. Planen är att landets elförsörjning inom sju år uteslutande ska komma från förnybara energikällor.

LÄS ÄVEN: Nu ska det satsat på havets friska vindar

Från Teslas håll räknar man med att den globala efterfrågan på samma teknologi kommer att öka, i takt med att fler länder satsar på sol- och vindkraft.

– Vi kommer att se mycket mer av de problem som Samoa kämpade med på grund av att procentandelen förnybar energi blev så hög. Så det är verkligen en indikator på framtiden. Det här är de typer av problem och system som vi definitivt kommer att se i flera delar av världen, och i större och större elnät, säger JB Straubel.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se


Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän växer

Lönegapet mellan kvinnor och män krymper, och utjämningen har varit ovanligt stor de senaste åren, visar LO:s lönerapport. Men löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän växer, skriver Arbetet. År 2000 utgjorde medellönen för kvinnor 81 procent av medellönen för män.

Byggföretagare rånad och skjuten – två anställda får fängelse

Medarbetarna tyckte att de fått för lite betalt, och anlitade därför hjälp för att råna sin chef. I förra veckan dömdes fem av de inblandade i tingsrätten, skriver Byggnadsarbetaren. De två männen tyckte inte att de fått ut rätt lön av en byggföretagare utanför Stockholm.

Stefan Löfven statsminister igen – 131 dagar efter valet

Tredje gången gillt för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Efter två nederlag i riksdagen – nu är han vald till statsminister igen. Lång dags färd mot natt men Sverige har nu fått en statsminister igen, 131 dagar efter riksdagsvalet 2018. Detta skriver Arbetet.

Lista: Här är de mest lästa artiklarna från 2018

Otillåtet hemmafixe, asbest, lönenivåer och dödliga arbetsplatsolyckor. Det är vad några av de tio mest lästa artiklarna på Elektrikerns sajt handlat om under 2018. Har du läst dem? Här nedan hittar du listan. 1.

Skattesmäll för LO Mediehus: ”Vi kommer att överklaga”

LO Mediehus har dömts att betala miljonbelopp till Skatteverket. Domen kommer att påverka alla medlemstidningar för ideella föreningar och organisationer i landet. Vi kommer att överklaga, säger Robert Jonsson, vd för LO Mediehus. Domen i Förvaltningsrätten är resultatet av en tvist med Skatteverket.

Infranord döms efter olycka med ljusbåge

Ljusbågen orsakade den anställde brännskador i ansikte, på händer, bröst och underarmar. Nu döms Infranord att betala 150 000 kronor för arbetsmiljöbrott, skriver Sekotidningen. Det var i juni 2017 som olyckan inträffade.

”Billigt kontrakteras folk som segregeras” – och andra dikter av Mats Hammarlund

Här nedan följer en samling dikter av Mats Hammarlund. Förutom skrivandet har denne jobbat inom byggbranschen, mest som snickare och timmerman på byggen i Stockholm, men även på LO-TCO Biståndsnämnd. Dikterna är: 1. Livsviktigt 2. Byggfolk 3. Billigt kontrakteras folk som segregeras 4. Dolda risker 5. Döden passar på 6.

Kubal är räddat – sanktionerna hävs

Sanktionerna mot Kubals ryska ägare Rusal tas bort efter ett beslut i den amerikanska kongressen. På aluminiumfabriken i Sundsvall är lättnaden stor, skriver Arbetet. Sedan april i fjol har sanktionshotet legat över Kubal, som vid flera tillfällen varit nära att stängas ned. Men varje gång har man räddats av tillfälliga förlängningar.

”Bra arbetsmiljö är inte gratis”

En tudelad arbetsmarknad, arbetsmiljöslarv och resursbrist hos polisen. Arbetet frågade politiker, fack och arbetsgivare varför dödsolyckorna sker och vad som behöver göras. Nyligen lämnade sex S-ledamöter i riksdagen en motion med rubriken Omtag för nollvision om dödsolyckor på arbetsplatserna.

55 liv släcktes på jobbet 2018

Trots nollvisionen för dödsolyckor på jobbet kom 55 personer aldrig hem från sitt arbete under 2018. Det är den högsta siffran på flera år. Män i arbetaryrken. Det är de som oftast omkommer i arbetsplatsolyckor, visar Arbetets genomgång. De faller, de kläms ihjäl och de dör i trafiken.

Lista: De miste livet på jobbet 2018

55 människor miste livet på jobbet i fjol. I ett tjugotal fall pågår fortfarande förundersökning om arbetsmiljöbrott. De olyckor där åklagaren lagt ner utredningen är markerade som nedlagda. Listan är sammanställd av tidningen Arbetet.

Tjuvstartade bygge – straffas med rekordböter

Bygget började för tidigt, innan tillstånden var klara. Nu straffas Mälarenergi Elnät med en rekordstor byggsanktionsavgift, skriver VLT. Mälarenergi Elnät hade för bråttom när en ny transformatorstation skulle byggas vid Energigatan på södra Nibble. När väl bygglovet och startbesked kom hade markarbetet redan påbörjats.

Brandman varnar för bränder i elbilar

El- och gasbilar kan bli livsfarliga vid en brand. Brandmannen Tommy Carnebo ger nu utbildning i ämnet till både räddningstjänster och företag. På en videosekvens syns ett vardagsrum. Framför tv:n står en elscooter på laddning. Plötsligt hörs ett poff och det börjar ryka ur scootern. En man springer fram och drar ur kontakten.

Sjöstedt ger ett ”misstroendelöfte” om förslag läggs om försämrad arbetsrätt

Det ser ut att bli en socialdemokratisk ledd regering de närmaste fyra åren. Detta efter att Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt under onsdagen meddelade att partiet kommer att lägga ned sina röster och därmed släppa fram Stefan Löfven som statsminister under fredagens statsministeromröstning. Men Vänsterpartiet kommer att ställa krav för att inte fälla Löfven framöver.

Nej till Brexitavtal – svenska jobb riskerar att drabbas

Brexit-läget är ovisst efter att Storbritanniens parlament igår röstade nej till regeringens EU-utträdelseavtal. Ett avtalslöst Brexit skulle riskera att drabba tusentals svenska företag och jobb, skriver Kollega.