• Bild: Tesla/Pixabay/Montage

2018-08-15

Elförbrukningen i den polynesiska staten Samoa kommer att vara helt förnybar inom bara sju år. Det är i alla fall planen – som ska genomföras med biltillverkaren Teslas hjälp, skriver Fast Company.

Staten Samoa i Polynesien importerade fram till nyligen dyrt och miljöfarligt dieselbränsle för att tillgodose större delen av sin elförbrukning. Så sent som 2012 köpte landet in 95 miljoner liter bränsle.

LÄS ÄVEN: Solpaneler blir obligatoriskt i Kalifornien

Den höga kostnaden – tillsammans med medvetenheten om landets riskerade utsatthet vad gäller havsnivåer och sjukdomar vid fortsatta klimatförändringar – har dock fått staten att tänka om. Fem stora solkraftverk, ett vindkraftverk och vattenkraftverk har därför uppförts under de senaste åren.

Formatet har dock stött på problem. De förnybara energikällornas oförutsägbarhet har gjort elnätet instabilt, vilket i sin tur orsakat återkommande strömavbrott. Detta har gjort att man fortfarande varit beroende av dieselgeneratorerna.

LÄS ÄVEN: Nytt plastmaterial kan revolutionera solcellsmarknaden

Under det senaste året har man därför arbetat tillsammans med biltillverkaren Tesla för att installera batterier att lagra förnybar el i. Även ett mjukvarusystem för att kontrollera energilagret har kommit på plats.

– Om ett stort moln rör sig över ön och solenergin sjunker väldigt snabbt, kan vi kontrollera batteriet för att kompensera för skillnaden så att vi inte genast behöver starta upp en generator, säger Teslas teknik- forsknings- och produktutvecklingsdirektör JB Straubel till Fast Company.

Batterierna installerades under sommaren, och sedan dess är eltillgången stabil och ön har inte haft några strömavbrott. Därmed har även dieselanvändningen kunnat minskas. Planen är att landets elförsörjning inom sju år uteslutande ska komma från förnybara energikällor.

LÄS ÄVEN: Nu ska det satsat på havets friska vindar

Från Teslas håll räknar man med att den globala efterfrågan på samma teknologi kommer att öka, i takt med att fler länder satsar på sol- och vindkraft.

– Vi kommer att se mycket mer av de problem som Samoa kämpade med på grund av att procentandelen förnybar energi blev så hög. Så det är verkligen en indikator på framtiden. Det här är de typer av problem och system som vi definitivt kommer att se i flera delar av världen, och i större och större elnät, säger JB Straubel.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se


Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Revolution inom forskningen: Snart kan vi lagra solenergi

Banbrytande forskning från Chalmers universitet kan ha undanröjt ett av solenergins största hinder, skriver Sveriges Radio. Solceller är på stark frammarsch som hållbar energikälla. Ett stort problem med solalstrad elektricitet är dock att man hittills inte haft något effektivt sätt att lagra den för att använda senare.

20 kabelförläggningsföretag riskerar vite – för olovliga elinstallationer

Elsäkerhetsverket får ofta in anmälningar om att företag som är registrerade för kabelförläggning olovligen håller på med annat. Nu hotas 20 kabelförläggningsföretag med vite om mellan 25 000 och 50 000 kronor, skriver Elinstallatören.

Fackförbund kan gå i graven – har för få medlemmar

Den ökande medlemsbristen blir sannolikt slutet för Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet. Nu för förbundet samtal om att gå ihop med Unionen, skriver Arbetet. Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet (SLF) har idag cirka 500 medlemmar, efter ett kraftigt medlemstapp de senaste åren.

Dokumentärtipset: Arvet efter Kent Ekeroth

KULTUR Dokumentär: Arvet efter Kent Ekeroth (2018) En dokumentär av Erik Hedtjärn om en av Sverigedemokraternas mest kända politiker. (Finns på SR-play) För precis åtta år sedan började Sveriges Radios Erik Hedtjärn följa den då nya och okända riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

Boktipset: ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer

KULTURTIPS Bok: ”Ett jävla solsken” En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer, 2017. Augustvinnare 2017 för årets svenska fackbok. ”Priset för det ultimata äventyret har blivit högt.

Efter Metoo: Fack och arbetsgivare lanserar checklista

Fack och arbetsgivare har lanserat ett webbverktyg för att motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen, skriver Kommunalarbetaren. Nu har det gått ett år sedan Metoo-uppropet, där tusentals kvinnor vittnade om sexuella övergrepp och -trakasserier. Många av dessa berättelser utspelar sig på kvinnornas arbetsplatser.

”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Nya smarta lösningar – Nr 8, 2018

NY TEKNIK En ny slagborr från Festool, en elinstallationstång från KNIPEX, kombikablar för hög- och lågspänning från Nexan och latexfria kemhandskar från Tegera. Här är några av de allra senaste smarta lösningar inom ny teknik.

Gruppera med mesh och blåtand

NY TEKNIK Svenska Karl H Ström lanserar en ny mängdarmatur från Steinel med verkligen massor av tekniska funktioner. RS PRO Connect 5100 heter armaturen som är en IP 66-klassad armatur med 30W LED-ljuskälla tänkt för garage, parkeringshus, industri, källare och liknande.

Gigantiska snurror ska försörja Norrland med el

Det är en gnistrande vacker höstdag. Vi far över de nygrävda grusvägarna på Gråberget utanför Piteå. Högt över träden reser sig de gigantiska vindsnurrorna, nästan 200 meter höga. Många vill köpa grön el, så det är en framtidsbransch, säger Andreas Röjfors, ledande montör vid Lapplands elnät. Vi befinner oss i Markbygden utanför Piteå.

Ljusbåge när lok kopplades ur

Foto: SJ/Patrik Engstrom Observera att tåget på bilden inte är tåget som nämns i artikeln. I samband med frånkoppling av ett lok på SJ:s bangård i Hagalund i förra veckan missade en medarbetare att säkerställa att en starkströmskabel mellan loket och vagn hade elen frånkopplad. Något som resulterade i en ljusbåge när kabeln kopplades ur loket. Kabeln innehöll 1000V och 800 ampere.

FLUKE återkallar felaktiga spänningsprovare

FLUKE har upptäckt ett allvarligt säkerhetsfel bland flera modeller av sina spänningsprovare. En spänningssatt anläggning kan visas som spänningslös och Fluke återkallar nu omedelbart instrumenten. Det handlar om instrument tillverkade före juli 2018 av modellerna Fluke T110, T130 samt T150.

Spårbara verktyg med hjälp av app

NY TEKNIK Uppkopplade handverktyg blir allt vanligare och användningsområdet bredare. Amerikanska Milwaukee stöldskyddar nu sina verktyg via sitt nätbaserade system One-Key. Vi har hittat maskiner i Tjeckien som stulits från Jönköping som vi kunnat stänga av och göra obrukbara, säger Kristofer Karlsson, distriktssäljare Milwaukee.

Maskiner för säkrare arbetsmiljö

NY TEKNIK Var fjärde hantverkare i Sverige tycker att hälso- och säkerhetsåtgärder mest leder till störande avbrott. Var femte struntar helt i kraven. Det borde sitta i ryggraden att skydda sig och måste vara lika enkelt och självklart som att ta på sig bilbältet.

Ordförandeposten – en familjeaffär

I september avgick Ove Jerenvik som ordförande för Bravidaklubben i Mariestad. Men posten stannar kvar i familjen. Brorsdottern Stina Jerenvik tar över klubban. 55-årige Ove Jerenvik har arbetat på Bravida i större delen av sitt liv: 35 år, men nu går han vidare till Källströms. Det är dags att göra något nytt, nu när möjligheten ges, säger han.