• Daniel Strömberg, Daniel Axelsson, ledande montör Tomas Karlsson, Simon Rosin – och från Kavebrogymnasiets elprogram åk 2: Evelina Wixström. Foto: Morgan Andersson

  • Evelina Wixström går på Kavebrogymnasiet i Skövde och är en av tre tjejer i klassen.Yrket kommer hemifrån, pappa jobbar på Volvo:s elsida och det finns många elektriker i släkten tidigare. Många ord om yrket från hemmet har Evelina växt upp med. Nu har hon provat på praktik både på bygge och service hos Bravida. Industri kanske blir nästa, ”Vore kul testa på”, säger Evelina. Evelina har inte märkt av att någon tjej har haft problem ute på jobben. Hon tycker att elektrikeryrket är ett spännande yrke och hon ser en framtid med fler tjejer i branschen: ”Utvecklingen går så fort”. Hon säger att hon tycker att det är bra att facket kommer ut på arbetsplatsen och även till skolan. Foto: Morgan Andersson

  • Caverions glada gäng hälsar denna dag från Lidköping där man bygger skåp för fullt, och så mycket man hinner med. Ett möte med medlemsrekrytering och avtalsinformation. Foto: Morgan Andersson

  • Ledande montören Daniel Belander och Christopher Ginday som går andra året på elprogrammet i Lidköping. Daniel talar varmt om hur viktigt det är att eleverna får chansen att komma ut på blandad praktik, lika som i idrotten. Daniel är tränare i bandy för ungdomar. Gissa vilket lag?, säger han. Foto: Morgan Andersson

  • Joel Sundberg är nästan på timmen klar som förstaårsmontör. Foto: Morgan Andersson

  • Tobias Johansson är en montör med både el- och kylutbildning. Nu är han ute på byggen ”för variationens skull”, säger han och ler. Annars finns det snart igen mycket på kylsidan, om bara vintern ger sig. Foto: Morgan Andersson

  • Elektrikerna, Byggnads, Målarna och Folksam bjöd in till träffen Din Trygghet i Folkets Hus Lidköping. Elektriker kom från Caverion uti bygda. Ett givande träff med mycket frågor. Foto: Morgan Andersson

  • Foto: Morgan Andersson

2018-05-15

INSÄNT

Morgan Andersson, ombudsman i Region väst, har under våren varit ut och besökt ett antal arbetsplatser i regionen. Här är hans bilder och berättelser från dessa besök.

Bravida Skövdes glada gäng träffar Elektrikerförbundets Morgan Andersson på Skövdes blivande mötesplats. Det är ett gäng som håller igång övriga yrkesgrupper och vill framåt. Inget går utan el?

Garage kommer det att finnas i bygget för parkering, och laddstationer för elbilar, vilket medför mer kablar och kraft.

Installationerna i bygget är flexibla väggar, vilket innebär att det blir lätt att bygga om och ändra.


LÄS ÄVEN: ”Det är en styrka att vi granskar arbetsmiljön gemensamt”


Bravida Lidköpings glada gäng fick ett besök av Elektrikerförbundet under bygget av nya kvarteret Sädesärlan.

(Bilderna är även ifrån besök hos Caverion i Lidköping.)


Källströms Elektriska i Mariestad fick besök av Morgan Andersson, VK10. Emil Christiansen och Mikael Jansson är två glada servicemontörer som trivs, dock längtade de till våren/sommaren den snöiga dag vi besökte dem.

Morgan Andersson

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Insänt

”Tjänar montörerna bra så tjänar företaget bra”

INSÄNT Elettan besöker AB EL och Säkerhet Sörmland ute i Älta, en förort till Stockholm. Bonava NCC bygger ett helt område med trähus med en tydlig ide om hur man bygger både bra och snabbt som passar utmärkt för ackordsmontörerna.

”Ett elbolag med lång och spännande historia”

INSÄNT Jag åkte till Sysslebäck i nordligaste Värmland, till denna vackra snöklädda byggt som ligger utmed Klarälven, med Branäs Skidanläggning som största arbetsgivare under vintersäsongen, för träff med medlemmar som jobbar på Näckåns Energi AB. Näckåns Energi AB, ett elbolag i norra Värmland som har en lång och spännande historia. Bolaget bildades 1918.

Uppföljning: ”Fler behöver komma igång med ackordet”

INSÄNT Efter samtal med ledande montören Kalle Holm på Köpings Elektriska åkte jag ut på en arbetsplatsbesök i Örebro. Närmare bestämt Slussparken bakom Örebros Universitets Sjukhus (USÖ), där Kalle och Erik Karlsson är med och bygger seniorboende med inflyttning nu i maj.

Kurskamraterna: Vi stödjer ”Lex Knuters”

INSÄNT Lördag den 23/2 samlades deltagare från ABF:s facklig-politiska aftonskola 2014/15 för att minnas och hedra vår kurskamrat, Elektrikerförbundets Karl Knuters.

LÄSARBILD: Egendomlig koppling av takbelysning

INSÄNT Lite egendomlig koppling av takbelysning. Läsarbild från Hässelby. Rotrenovering av lägenheter. Henrik LÄS ÄVEN: ”En självklarhet att få överleva varje arbetsdag” Sitter du också på någon rolig eller oroande bild från elens värld? Skicka den gärna till oss på elektrikern@lomediehus.

Skåp i Mariestad och Vårdcentral i Falköping

INSÄNT Morgan Andersson har besökt två arbetsplatser i Mariestad och Falköping. På båda ställena är det byggprojekt på gång. I Mariestad byggs det mycket och många skåp. Företaget ASB apparatskåpsbyggarna växer och håller full fart. Några fastnade på bild i verkstan vid besöket inför kvällsmöte där. Avprovare Vagnen till vänster var en av roliga inslag denna dag.

”En självklarhet att få överleva varje arbetsdag”

INSÄNT Det är en fin, för en gångs skull, novemberdag när vi möts i Munkedal för ett av flera möten där vi jobbar med fackliga frågor inom Infratek. Vi, undertecknad och Olle Strömberg, börjar som vanligt med lite allmänt prat om både det ena och andra som vi upplever. Det handlar om både arbete och privatliv.

Johnny i Lidköping visar upp sitt jobb

INSÄNT Morgan Andersson berättar om ett arbetsplatsbesök på Caverion Kvänum, där elektrikern Johnny Falk visade upp sin arbetsplats. I Lidköping byggs det för framtidens elnät. Ekestubben är en ny mottagningsstation för el. Den största investeringen någonsin i kommunens elnät. Johnny Falk, Caverion Kvänum, fick denna dag ett besök.

Insänt: Innebandyturnering i Luleå

INSÄNT Lördagen den 20 oktober genomförde ortsklubb 102 en miniturnering i innebandy i Luleå. Det blev en lyckad dag med härlig stämning. LÄS ÄVEN: Insänt: Heta debatter på Bravida i Eskilstuna Extra roligt att träffa kamrater från andra företag som man inte annars träffar så ofta. Bra arrangerat av IBK Luleå i helt nya Kronanhallen.

Veckovila och säkerhet vid utbildning av kraftverksmontörer

INSÄNT 17-18 oktober samlades kraftverkare i VK 16 och VK 21 för gemensam utbildning i Karlstad. Ulf Carlsson pratade om dygnsvilan helg, veckovila och övertid och vad som gäller det. Tomas och Stanley gick igenom krav och råd vid stolpklättring samt arbete med spänning.

Heta debatter på Bravida i Eskilstuna

INSÄNT Cirka ett trettiotal montörer på Bravida i Eskilstuna hade samlats på ABF för att hålla klubbmöte. Och det blev stundtals ganska heta debatter. Den obligatoriska festkassan var en het potatis där majoriteten av medlemmarna röstade för en medlemsavgift och aktiviteter knutna till det fackliga medlemskapet.

INSÄNT: Henningssons vann ackordtävlingen

INSÄNT Ackordsansvarige Daniel Marcus från Henningssons Elektriska tyckte att det var en fantastisk idé att lämna in en ackordssedel på sitt projekt för att säkerställa rätt lön. Och medan han fixade i Ackordswebben så såg han att man kunde anmäla sin sedel till en tävling som främjade sammanhållningen på företaget. Sagt och gjort han anmälde sig och vann.

INSÄNT: El-intro och nya medlemmar

INSÄNT I mitten av september höll Daniel Johansson och Johan Jensen en facklig introduktionskurs, benämnd EL-intro, i Halmstad. De fick även inspel av ombudsman Jonas Lindgren. I samband med utbildningen, som vänder sig till både medlemmar och ickemedlemmar, värvades två nya medlemmar.

Butterkakan och information på Torget i Uppsala

INSÄNT Mitt i Uppsala ligger kvarteret Torget. Här byggs det både lägenheter, kontorskomplex och butikslokaler. Allt i samma hus. Lite fika och information från elektrikerförbundet blev ett välkommet avbrott i den annars stressiga vardagen på bygget.

UVA-möte på Stanley Security i Sundsvall

INSÄNT Peter Nordin berättar här kort om ett UVA-möte på Stanley Security i Sundsvall. VK 15 var på UVA-möte på Stanley Security i Sundsvall. Många frågor diskuterades, bland andra bildande av företagsklubb, lönespecifikationer, villkor vid traktamentsresor, hemstationering, flytt till nya lokaler med mera.