Claes Thim: ”Facket ska inte hålla på med politik!”
DEBATT
”Jag är en stor förespråkare av facklig-politisk samverkan, men gillar inte när vi bara ska pracka på att det är Socialdemokratin som gäller”, skriver Claes Thim.
Nu är det dags för valår och det är nu vi ser dem som mest. Facket ska ut och propagera för de där Sossarna igen. Känns det igen? Exakt så resonerade jag själv 2010 när jag precis blivit medlem i facket.
”Varför ska facket hålla på med politik? Fokusera på kollektivavtalen istället”, var min tanke.
Kort därefter gick jag min första fackliga utbildning och polletten ramlade ner. Idag är jag en av de största förespråkarna för facklig-politisk samverkan. Det var på den utbildningen jag insåg att det inte spelar någon roll vad vi tecknar för kollektivavtal om vi har en lagstiftning som slår rakt emot.
LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Att facket inte ska hålla på med politik är ren nonsens”
Vi förbättrar arbetsrättslagarna i våra kollektivavtal, men om sen ett parti får för sig att införa mer otrygga anställningar i vår lagstiftning så blir vi drabbade direkt. Anställningsformen ”allmän visstid” pratar jag om. Den kanske inte slår hårdast mot just byggbranschen, men det finns där och är betydligt mer utbredd i andra branscher.
Jag är en stor förespråkare av facklig-politisk samverkan, men gillar inte när vi bara ska pracka på att det är Socialdemokratin som gäller. Jag tycker vi ska tala mer om skillnaderna, vad de olika partierna vill och gör.
Rent konkret vad är det för skillnad mellan sossar, moderater och sverigedemokrater? Bara i nutid kan vi enkelt hitta flera exempel. Ta fackföreningsavgiften som nu blir avdragsgill till sommaren som ett. Något som Alliansen tog bort senaste gången de styrde.
Lex laval kom 2007 under Alliansens tid vilket gjorde att vi inte kunde ställa krav på kollektivavtal för utländska företag, nu revs den upp under Socialdemokratiskt styre. Det är ingen slump detta.
LÄS ÄVEN: Lex Laval på väg bort
Moderaternas senaste utspel handlar om att förändra lagen om anställningsskydd. Bort med anställningsår (turordningsreglerna) och sätt kompetensen före. Problemet är bara vad kompetens är när arbetsgivaren ensidigt ska bestämma.
Tror ni ett besvärligt skyddsombud som ställer krav på bättre arbetsmiljö har rätt kompetens? Eller en klubbordförande som försöker förhandla upp medlemmarnas löner? Det blir ganska tydligt att Moderaterna springer arbetsgivarnas ärende rakt av.
Sverigedemokraterna är också det parti som ger Moderaterna detta utrymme. Genom att aktivt rösta ner de förslag som Socialdemokraterna lägger fram så motarbetar de Sveriges arbetare. Exempelvis röstade de emot en sänkning av skatten för pensionärer, trots att det var ett av deras vallöften 2014.
För att kunna mota dessa dumheter så krävs det att vi är starka på vår sida, arbetarnas sida. Det krävs att vi hjälper Socialdemokraterna till att vinna valet och på så sätt kunna styra landet i den riktning som gynnar oss arbetare.
LÄS ÄVEN: Per Eklund: ”En majoritet av riksdagen säger nej till schyssta arbetsvillkor”
Absolut ska vi vara ärliga och säga att Socialdemokraterna gör långt ifrån exakt som vi vill varje gång. Det är precis som i vår fackförening, medlemmarna bestämmer. För att skapa mer inflytande krävs fler medlemmar och för tillfället är vi på tok för få fackligt aktiva inom partiet.
Så därför behövs du. Bara genom ett medlemskap gör du oss starkare och genom ditt engagemang än mer.
Ta dig en funderare på hur just du kan bidra i valrörelsen, för alla behövs.
Claes Thim
Fackligt aktiv i Elektrikerna & riksdagskandidat för Socialdemokraterna