Nu är det bara några månader kvar innan fotbolls-VM i Ryssland startar. Säkerhet och arbetsmiljö för arbetarna som bygger arenorna har varit en omdebatterad fråga, inte minst för Fifa, som kritiserats hårt. Efter påtryckningar från det internationella byggfacket släpps utomstående observatörer in på arenorna. Som en del i detta var Elektrikerförbundets Per Söderlund och Kalle Löfvenberg i slutet av januari i Saransk i Ryssland för att kontrollera arbetsförhållandena på ett av arenabyggena.

Tillsammans med representanter från det internationella byggfacket, BWI, och det ryska arbetslivsinstitutet träffade Per Söderlund och Kalle Löfvenberg ett 20-tal arbetare från olika yrkesgrupper.

LÄS ÄVEN: De ska granska VM-byggen i Ryssland

– Arbetsmiljön var bättre än vad jag väntat mig, jag trodde det skulle vara mycket stökigare än vad det var. Jag blev lite förvånad för till exempel så får de kläderna tvättade av arbetsgivaren. Men det hade ganska nyligen varit en dödsolycka på arbetsplatsen, fall från hög höjd. Det är den vanligaste olyckstypen med dödlig utgång eller svårare skador i Ryssland, berättar Per Söderlund.

Han förklarar att Sverige och Ryssland har ganska lika lagar vad gäller arbetsmiljön, men att tillsynen är betydligt sämre i Ryssland.

– Dessutom är hela kulturen så hierarkisk och det sätter käppar i hjulet för allt sådant här arbete. Blir du tillsagd att göra något så gör du det, oavsett om det är livsfarligt eller inte.

De anställda som Elektrikerförbundets representanter träffade på arenabygget i Saransk var såväl ryssar som från länderna runt omkring, som Kazakstan och Uzbekistan.

– De verkade hyggligt tillfreds, och det verkar som det var en ganska bra arbetsplats, på det viset. De fick skyddsskor och kläder.

Enligt Per Söderlund låg arbetarnas lön på i snitt runt 30 000 rubel, dryga 4 000 svenska kronor.

– Men de har lite annorlunda sätt att betala skatt, de ska betala någon form av avgift på det här också.

Hur såg de på att ni besökte deras arbetsplats?

– Överlag så verkade det ses positivt på att vi var där. Men man får vara väldigt försiktig i framtoningen så att man inte kommer med en attityd att ”ni gör fel, vi vet bäst”.

LÄS ÄVEN: Fotbollsarenor byggs med tvångsarbete

Och arbetsgivarna?

– Jag tror att arbetsgivarna tyckte att det var rätt bra att vi var där. Även i Ryssland är det numer obligatoriskt att göra riskanalyser för olika arbetsmoment, det har de aldrig gjort innan. Cheferna vi pratade med bad oss att ha en genomgång om hur vi arbetar med riskanalyser i Sverige, så vi satte ihop en presentation som vi drog, något som verkade uppskattas.

– När vi gjorde vår presentation så visade vi med ett litet rollspel hur det kan gå till när chefen och arbetaren går igenom en riskanalys och lägger till saker som arbetaren kommer på som chefen har missat. Efteråt fick vi frågan om chefer och arbetare pratar med varandra i Sverige, de visste nämligen inte hur de skulle prata med sina anställda om riskanalys. Det är väl en liten fingervisning om hur hierarkiskt det ryska samhället är.

Ni träffade inga fackrepresentanter?

– Nä, facken är inte riktigt som i Sverige. De har inte så mycket mandat, tyvärr.

LÄS ÄVEN: TV: Fasansfulla villkor för immigrantarbetare – ”Vi försöker påverka på alla nivåer”

Hur menar du?

– Förr när det var kommunistiskt styre var du tvungen att gå med i facket. I dag är facken skilda från staten, men fortfarande ses inte facken alltid med så blida ögon, eftersom det är förknippat med tvångsanslutning och förtrycket av arbetarna som var då. I dag är organisationsgraden väldigt låg i Ryssland.

Vad tänker du om Fifas ansvar för arbetsmiljön för de arbetare som bygger arenorna?

– Fifa förhåller sig ganska passiva till arbetarnas säkerhet, de anser inte att de kan påverka länderna och företagen som får VM och som bygger arenorna. Min mening är att de har all makt eftersom de sitter på pengarna, de skulle kunna ställa hårda krav på arbetet som utförs om de brydde sig om arbetsmiljön. I Qatar som har VM längre fram har det dött tusentals arbetare i olyckor och av värmeslag och uttorkning, och fler lär det bli.

LÄS ÄVEN: Åtta arbetare dödade på arenan där Sverige spelar

Fotnot: Fifa står för Fédération Internationale de Football Association, och är fotbollens världsorganisation.

(Fler artiklar om arbetsförhållandena vid sportrelaterade arenabyggen hittar du här)

  • Per Söderlund står på läktaren inne på stadion, i bakgrunden syns de tre snöskottarna som skulle pyssla om gräsmattan. ”Gräsmattan var den individ som hade bäst arbetsmiljö av alla på bygget. En parentes är att snöskottarna var män, ute i samhället var majoriteten av de som handskottade kvinnor, männen körde mest snöslunga.” Foto: Per Söderlund

  • Liknande elinstallationer syntes på flera fastigheter i Saransk. Foto: Per Söderlund

  • Liknande elinstallationer syntes på flera fastigheter i Saransk. Foto: Per Söderlund

  • Rysk ställningsbyggarkonst. ”Det finns ett fåtal förankringar mellan ställning och fasad, det är träkonstruktionen som ska hålla ställningen på plats. Rördimensionen på ställningarna är inte som vi är vana vid, i Ryssland verkar de köra efter mottot ju tunnare desto bättre. Lägg även märke till att gångbrädorna på ställningen består av nån form av trallkonstruktion som sprids ut lite på känn och inte sitter fast i ställningen utan bara läggs dit. När man som svensk letar efter fotlist, underliggare och överliggare letar man förgäves.” Foto: Per Söderlund

  • ”Nybygge i närheten av hotellet. När vi anlände vid 01-tiden natten mot onsdag kördes kranen fortfarande och det verkade som att bygget jobbade dygnet runt under tiden vi var där. Total avsaknad av räcken. Att jobba med livet som insats har aldrig stämt bättre.” Foto: Per Söderlund

  • ”Ett husbygge i Moskva som jag fotade från taxin när vi åkte mellan flygplatserna Sheremetyevo och Domododevo som ligger på varsin sida av stan. Observera den totala avsaknaden av skyddsräcken på våningsplanen, så här såg det ut på alla byggen vi såg. Dock finns det rasskydd på några ställen av fasaden om något tappas från våningarna ovanför, det såg vi också på fler ställen.” Foto: Per Söderlund

  • Per Söderlund framför kiosken inne på arbetsplatsen, där kan arbetarna köpa godis, dryck och lättare mat. Lunch står arbetsgivarna för och arbetarna blir körd i buss till en matsal. Foto: Per Söderlund

  • Byggströmsmatningen som gick genom hela arbetsplatsen. När man behövde ställa upp ett byggströmsskåp använde man stora strömtjuvar för att ta ut ström. Foto: Per Söderlund


  • [BWI att det inte bodde arbetare i bodarna men när vi bad platsledningen att få inspektera bodar blev det nej, det var inte möjligt att ordna. Vi får lita på att BWI hade koll. På en annan arbetsplats i en annan stad bodde det arbetare i stålcontainers utan fönster eller el.” Foto: Per Söderlund.