Niklas Enström

Niklas Enström

Men det finns alltid en baksida med de här fantastiska idrottsfesterna. I Ukraina finns det flera baksidor. En av dem är de otroligt dåliga arbetsförhållandena just när man byggde om Olympiastadion i Kiev.

Olympiastadion kallas den för att den bygges ursprungligen inför OS i Moskva 1980.

Jag brinner så för det och vill att våra medlemmar får upp ögonen för det här.

Niklas Enström

Niklas Enström har besökt arenan i Kiev. Han har sett de dåliga arbetsförhållandena. Han har hört berättelserna om de som dött vid byggena.

– Det är alldeles för lite uppmärksamhet om det här, säger Niklas.

Bara på bygget av Olympiastadion har åtta arbetare dödats. Totalt är det 20 arbetare som dödats vid arenabyggena. 14 i Ukraina och 6 i Polen.

De har ramlat ned från dåliga ställningar, fått betongblock över sig. Eller fått strömgenomgångar.

Vasili Andreyev som är ordförande för det Ukrainska byggarbetarfacket, berättar om en 30-årig immigrantarbetare som fick ett betongblock över sig. Han hade inget officiellt anställningsbevis och därmed heller inga försäkringar. Hans arbetskamrater fick samla ihop till hans begravning. Ett mycket sorgligt öde. Han hade året innan förlorat både sitt enda barn och sin fru i olyckor.

Under byggena i Ukraina och Polen har det registrerats 5500 arbetsplatsolyckor, och då är finns det säkert ett stort mörkertal. Hälften av arbetarna vid byggena har varit oregistrerade. Ofta handlar det om immigrantarbetare utan några som helst papper.

Man såg hur Fifa styr landet. Fifa ställer upp regler. Sydafrika gick med på alla krav.

Niklas Enström

Niklas Enström har arbetat med internationella frågor i Elektrikerförbundet under några år.

I samarbete med den internationella bygg- och träfederationen, där Elektrikerförbundet är medlem, så har han kommit med i arbetet med att hjälpa de indiska facken bygga upp sin organisation.

Han har också på senare tid deltagit i arbetet med Decent Work, om schysta villkor vid byggena för de stora idrottsfester. Det handlar om arenabyggen, vägbyggen och bostadsbyggen.

Det internationella arbetet sköter han vid sidan av sitt ordinarie arbete som ombudsman för Elektrikerförbundet i Linköping.

– Jag brinner så för det och vill att våra medlemmar får upp ögonen för det här.

Han hoppas också att de svenska facken och det internationella facken ska kunna sätta press på en sån som Michael Platini, tidigare storspelare och numera Uefa:s ordförande.

Han berättar att idén med Decent Work föddes inför Fotbolls-VM i Sydafrika. En delegation kunde besöka tre av arenabyggena där och träffa de fackliga organisationerna. Det var en tuff verklighet för arbetarna i de byggena.

Sen har arbetet gått vidare. Just nu är det Fotbolls-EM som är aktuellt, men snart väntar nästa idrottsfest, OS i London. Sen blir det Brasilien som har både Fotbolls-VM och OS. Samma gäller Ryssland som har Vinter-OS och Fotbolls-VM.

De säger att idrott och politik inte hör ihop. Men det är Fifa som styr hur arenorna byggs.

Niklas Enström

– Det går rätt in i hjärtat, säger Niklas när han berätar om sina möten med fackföreningsaktiva på de arenor han besökt.

En stor del av ansvaret ligger enligt Niklas på Uefa och Fifa som tilldelar olika länder värdskapet för mästerskapen.

I Sydafrika mötte man de stora fackliga organisationerna, bland annat Cosatu.

– Man såg hur Fifa styr landet. Fifa ställer upp regler. Sydafrika gick med på alla krav.

Det handlar om förmåner för Fifas och Uefas representanter. Allt styrs upp för att de stora huvudsponsorerna McDonalds och Coca-Cola ska få sitt.

– Det är Fifa-land. De säger att idrott och politik inte hör ihop. Men det är Fifa som styr hur arenorna byggs. Sen säger Fifa och Uefa att de inte blandar sig i ländernas inre angelägenheter.

Han menar att det funkat lite bättre i Polen än i Ukraina. Polen är med i EU och statsmakten har satt mera stopp.

Inför Fotbolls-EM har Niklas och andra från de svenska facken åkt runt i Polen och Ukraina.

– Vi har besökt tre arenor i Polen och två i Ukraina. Vi var till Kiev. Dagen innan hade två personer förolyckats vid byggena.

När vi väl är på arenan är det krattat i manegen. Har vi räddat ett liv är vi på gång. Det ska vara noll olyckor.

Niklas Enström

Samtidigt kanske inte de här representanterna ser allt.

– När vi väl är på arenan är det krattat i manegen. Har vi räddat ett liv är vi på gång. Det ska vara noll olyckor.

I Sydafrika är det en spökstad, det som en gång var en arena till Fotbolls-VM. Så kan det bli i Polen och Ukraina också. I Wroclaw i Polen byggs en arena för 40 000 åskådare. Det spelas två gruppspelsmatcher på arenan.

Sen vet ingen vad som väntar. Det finns inget lag som kan spela på arenan.

Mer om Decent Work och fackligt bistånd kan du läsa på: