• Foto: Pixabay (Fotot är en exempelbild)

Den senaste tidens uppmärksamhet kring sexuella trakasserier har fått många att få upp ögonen för hur utbrett problemet är.

För facken är frågan om sexuella trakasserier uttalat viktig, men samtidigt en fråga som kanske inte fått så stor plats i konkurrens med andra fackliga frågor. Det kan det bli ändring på efter metoo-kampanjen.

LÄS ÄVEN: Josefine Larsson: ”Ingen annan än jag har rätt till mitt space”

Elektrikerförbundet har tidigare tagit policydokument mot diskriminering och trakasserier och säger att man arbetar aktivt med frågorna.

– Vi arbetar mycket med våra värderingar, hur vi beter oss mot varandra, säger Jonas Wallin, förbundsordförande.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: ”Josefine Larsson är inte ensam, det visar #metoo tydligt

Inom Elektrikerförbundet ska det enligt Jonas Wallin råda nolltolerans mot trakasserier av alla de slag. Men verksamma i förbundet kan även stöta på frågan i sina uppdrag.

– Vi kan hamna i förhandlingssituationer där arbetsgivaren, eller en jobbarkompis, eller någon från ett annat yrke är den som trakasserar. Då är det viktiga för oss att alla ska veta att de kan höra av sig till oss om de är utsatta, och att i sådana fall så ska de känna att de har ett mycket starkt stöd.

LÄS ÄVEN: Karolina Dahl satte ned foten mot sexist-klottret

Jonas Wallin lyfter hur förbundet i våras, när det framkom att ett av elstudenternas studentflak i Uppsala hade en banderoll med ett grovt sexistiskt budskap (”Dra fittan i grus, vi drar el i horhus”) gjorde att frågan blev än mer aktuell.

– Det är egentligen ingen ny fråga för oss, vi har sett det förr. Det enskilda flaket blev stort för att det kom ut i tidningarna. Men den här gången sa vi att nu får det faktiskt vara nog. Så jag kontaktade Eio och kom överens om att inför nästa examen så ska skolornas rektorer och lärare veta att ”fan ta dom om de inte har koll på det här, riv ner skiten”, säger han och fortsätter:

De ska veta att det gäller nolltolerans mot sexism. Vi ska också skapa ett informationsmaterial som verkligen når ut till skolan, ett värderingsmaterial att använda i undervisningen. Men den här frågan är något vi måste arbeta med i hela samhället, vår möjlighet att arbeta är från och med gymnasiet.

LÄS ÄVEN: Härskartekniker och diskriminering i fokus

Har du någon kommentar angående samarbetet med Martin Timell av Trygga eljobb under Elfackmässan i våras?

– Det är ingen idé att vara efterklok, men då visste vi ju inte om det här. Hans medverkan var ju nästan noll. Vi kan väl säga att vi är glada att det inte var ett fördjupat samarbete.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


Ur Elektrikerförbundets policydokument:

”Att vara anställd inom Svenska Elektrikerförbundet innebär att man ska uppleva sin arbetsplats som jämställd och rättvis. Det innebär att våra arbetsplatser ska vara fria från såväl trakasserier på grund av kön eller sexuell läggning, etnisk eller religiös tillhörighet och funktionshinder. Alla, oavsett kön, sexuell läggning, etnisk eller religiös tillhörighet eller funktionshinder ska ha samma rättigheter och möjligheter.

Även arbetssökande ska behandlas på ett rättvist och lika sätt. Det innebär att trakasserier eller diskriminering inte tolereras i någon form inom Svenska Elektrikerförbundet och får absolut inte förekomma. Vi ser allvarligt på alla sorts trakasserier och skulle det ändå ske att någon utsätts för trakasserier på grund av ovanstående ska åtgärder omedelbart vidtas.”

”Vid organisatoriska problem eller särbehandling är det viktigt att arbetsgivaren så snart som möjligt underrättas. Problemet bör behandlas snabbt, relevant och respekterande genom samtal och åtgärder som syftar till att förbättra arbetsförhållandena för de berörda. Arbetstagare som utsätts för kritik bör ges möjlighet att sakligt bemöta den.”