”Josefine Larsson är inte ensam, det visar #metoo tydligt”
"De enskilda utpekanden av olika mer eller mindre kända män är inte vad vi bör fokusera på, för män som begår sexuella övergrepp och kränkningar finns i alla samhällen, i alla länder, i alla kulturer, i alla branscher", skriver tidningens redaktör Anna Norling.
De tusen och åter tusentals vittnesmål från kvinnor om sexuella trakasserier under hashtaggen #metoo är en viktig ögonöppnare, gissningsvis gäller det inte minst för många män.
Vittnesmålen visar nämligen hur utbredd förekomsten av sexuella trakasserier är. Det är viktiga vittnesmål, för de synliggör strukturer. Hur män ser det som helt i sin ordning att oombett ta på kvinnor eller fälla sexistiska kommentarer.
Det handlar om strukturer, hur våra förväntningar på hur män ska agera ser ut och hur våra förväntningar på hur kvinnor ska agera ser ut. En samhällsordning.
De enskilda utpekanden av olika mer eller mindre kända män är inte vad vi bör fokusera på, för män som begår sexuella övergrepp, kränkningar, fäller sexistiska kommentarer finns i alla samhällen, i alla länder, i alla kulturer, i alla branscher.
Så även i byggbranschen.
Elektrikern Josefine Larsson är en av dem som vittnar om detta. Läs hennes krönika om just hennes upplevelser, och om hur hon fick stöd av sina arbetskamrater när hon väl berättade.
Josefine är inte ensam. Vi är inte ensamma. Vill vi åstadkomma en förändring är den ögonöppnare som #metoo är en bra början. Läs vittnesmålen och börja diskutera.