• Viktor Nordin 24, Malmö, Assemblin: – Vi borde få betalt för de timmar vi är på jobbet. Jag är bunden i nio timmar, då borde jag ha betalt för nio timmar. Jag kan inte åka hem. Drömmen är väl att vi inte ska betala det. Kanske skulle börja med en kvart om dagen. Raster måste vi ha, vi måste äta. Hinner inte göra något mer än att äta. Dessutom sköts mycket jobbsnack, som man inte har tid med när man är ute och jobbar. Sen är det tillägget som ledande montör. Det ska du ha så fort du håller i ett jobb. Även om det är under fem man och under fem dagar. Foto: Per Eklund

    Stefan Andersson, 30, Dalby, Apq Lund: – Jag skulle vilja ha betalning under frukost och lunch. Vi närvarar på arbetet, men det är inget vi kompenseras för. Man pratar om att det är fritid, men man är egentligen inte fri. Jag skulle vilja ha nån form av ersättning, men inte att det räknas som arbetstid. Du är ju låst på arbetsplatsen i nio timmar, men får betalt för åtta timmar under den tid jag arbetar. Vi kan ju i dag ha ersättning för restid. Det blir ju en form av lön. Det vore bra om det blev något som åtminstone något som är ett steg i den här riktningen. Foto: Per Eklund

  • Sami Kivioja, 37, Luleå, Umia AB: – Friskvård på arbetstid tycker jag är viktigt, för att kunna orka med jobbet. Om man ska jobba till man är 65, då måste man orka ända dit. Många pratar om hur det blir förslitningsskador. Man kan börja med en timme friskvård i veckan. Det bästa vore om det var ett krav i arbetet att ha friskvård. Har en känsla av att man skulle röra sig mer. Det är många ensidiga rörelser. Skulle kanske funka att ha det arbetsplatsvis i grupp. Alternativet är individuellt. Det är svårt hur man löser det utan att inverka på ackordet. Foto: Per Eklund

  • Roland Alfredsson, 44 år, Norrtälje, Bravida Danderyd: – Jag vill jämna ut fördelningen för fullbetalda vid ackordsjobb. Nu är det månadslönen som styr. Jag vill få det mer rättvist, mer jämnt. En annan viktig fråga är att arbetsmiljö och ackord hör ihop. Om vi ska jobba med ackord, så går det inte att jobba om det ligger prylar överallt. Om vi tillämpar ackordsarbete, kan vi ställa krav om att det inte ska vara stökigt. Arbetsgivaren tjänar heller inga pengar om det ligger plyfaskivor i vägen. Det blir win-win till båda sidor. Foto: Per Eklund

  • Mikael Andersson, 46, Skövde, Assemblin: – Att jämna ut det nya ackordssystemet, till den fördelning det var innan. Vi har sålt vår själ när det gick igenom. Det har varit en stöttepelare att vi ska ha lika lön för lika arbete. Resultatet har blivit en splittring och ett stort spann. Till exempel kunde entreprenadmontörer komma in i ackordslaget och ha betydligt högre betalt.Det här är ju en ideologiskt fråga. Jag blev så förbannad när det kom att jag ville gå ur. Det gamla såldes iväg för en alldeles för liten penning. Det finns egentligen inga pengar i världen för detta. Foto: Per Eklund

  • Jonas Gustafsson, 34, Hagby, Bravida Kalmar:  – Du ska ha ledande montörs-tillägg så fort du är ledande montör. Det borde vara en självklarhet. I dag utgår ett tillägg till ledande montör om det är fem personer och fler under fem arbetsdagar. När det är fem montörer, är det första gången du har tid att sköta dina åtaganden som ledande montör. När du är ensam eller två, då är du är inte berättigad till ersättning. Då ska du dels producera i åtta timmar, och samtidigt samorda. Du ska samordna med snickare och ta hand om material. Foto: Per Eklund

  • Anders Eriksson, 48, Uddevalla, Ombudsman Elektrikerförbundet: – Ett sätt att komma åt oseriösa arbetsgivare. Vi behöver någon form av huvudentreprenörsskap, där seriösa företag som lånar in personal tar över ansvaret. Det är stora problem i dag. I mycket är det ett storstadsproblem. När det väl uppstår blir det extrema problem för de som drabbas. Om det inte är ett stort problem, borde det vara lätt att lösa, billigt att lösa. En hårdare kontroll av företag som inte är seriösa. Branschen skulle få stor nytta av ett sånt avtal. Foto: Per Eklund

2016-11-25

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Avtal 2017

Kraftverkare utbildade sig om avtalet

Nyligen möttes representanter från de olika klubbarna på kraftverkssidan för att bland annat utbilda sig i det nya avtalet. En gång om året brukar Elektrikerna samla representanter för de 1200 medlemmar som jobbar under Kraftverksavtalet. – Framför allt diskuterade vi det nya avtalet, berättar Ulf Carlsson ansvarig för kraftverksfrågorna i förbundsledningen.

Avtalet för Elektroskandia är klart

Nu är det sista av Elektrikernas kollektivavtal klara. Det gäller avtalet för Elektroskandia. Kollektivavtal för tre år slöts mellan Svenska Elektrikerförbundet och Teknikgrossistens Arbetsgivareförening (TGA). Avtalet gäller från den 1 oktober 2017 till och med den 30 september 2020. Avtalet följer LO-samordningen med ett avtalsvärde på 6,5 procent och låglönesatsning.

Avtal klar på Sector Alarm

Elektrikerförbundet och Sector Alarm har nu tecknat ett nytt avtal för de kommande tre åren. Därmed är stridsåtgärderna återkallade. Elektrikerförbundet hade varslat om strejk på Sector Alarm service AB redan i början av maj.
Målareförbundet varslade på torsdagen om strejk för sammanlagt 350 målare vid fyra företag på olika platser i syd- och mellansverige. Foto: Tomas Nyberg

Strejkvarsel för 350 målare – ”Saknar förankring i verkligheten”

  Målareförbundet varslar om strejk för 350 målare från och med den 22 maj. Förhandlingarna har nu kommit till ett läge där det inte längre går att snacka. Det måste bli verkstad, säger Målareförbundets förhandlingschef Peter Sjöstrand. Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för förbundets 15 000 medlemmar har pågått under en lång tid.

Strejkvarsel på Sector Alarm Service

Elektrikerförbundet varslade i dag om strejk från fredag den 12 maj på Sector Alarm Service AB. – Vi hade ett avtalsförslag när vi satt med företaget i dag, men företaget är inte beredda att skriva något avtal, och då blir det så att vi varslar, säger Mikael Pettersson, ansvarig för avtalet med Sector Alarm.
Elektrikernas stora förhandlingsdelegation. Foto: Per Eklund

Installationsavtalet klart

Det finns ett nytt Installationsavtal. Natten till den 27 april skrev Elektrikerförbundet och Eio under avtalet. – Delegationen är nöjd, säger Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson. Sen senaste veckan har parternas stora förhandlingsdelegationer varit inkallade och det har varit intensiva förhandlingar till någon gång vid midnatt mot den 27 april.

Klart avtal med Thyssen

Elektrikerförbundet och hissföretaget Thyssen har nu skrivit ett nytt treårigt avtal. Avtalet är på tre år och i linje med LO-samordningen. Avtalet är värt totalt 6,5 procent under de tre åren och det ingår en låglönesatsning för de som tjänar under 24 000 kronor per månad. – Vi har även fått till ordning och reda i löneförhandlingarna.

Fastighets har tecknat avtal med Fastigo

Fastighetsanställdas förbund har tecknat sitt första kollektivavtal i årets avtalsförhandlingar. Avtalet med motparten Fastigo följer industrins märke och innehåller LO:s samordning med en låglönesatsning. Avtalet med Fastigo gäller för anställda inom allmännyttan, HSB och Riksbyggen och för anställda i entreprenadföretag som utför fastighetsskötsel.
- Det känns alltid bra när man träffat ett nytt avtal, säger Ulf Carlsson, ansvarig för Kraftavtalet hos Elektrikerförbundet. Foto: Tomas Nyberg

Klart med nytt Kraftverksavtal

Elektrikerförbundet och Efa blev natten till skärtorsdagen klara med ett nytt treårigt Kraftavtal. Det ger löneökningar om två procent per år och en ökad avsättning till pension på 0,5 procent under perioden. Lönemässigt följer avtalet den LO-samordning som finns och det märke som satts i Industriförhandlingarna. Det ger två procent per år i lönelyft.

Elektrikerna varslar om strejk på Sector alarm

  Elektrikerförbundet varslar om stridsåtgärder på Sector Alarm Service AB från den 26 april. Förhandlingarna om ett nytt Larmavtal med Sector Alarm har strandat och därför lägger Elektrikerna varslet om strejk och blockad. Enligt Elektrikerförbundet har man lagt förslag för att kunna fortsätta förhandlingarna utan att Almega som är motpart velat förhandla.

Strid om märket – Hela LO bakom HRF

Arbetsgivarorganisationen Visita och Hotell och restaurangfacket  (HRF) anklagar varandra för att äventyra den svenska modellen och inte följa det av industrin satta märket. HRF har varslat om strejk på 19 hotell och har stöd av Elektrikerna och hela LO.

Industriavtalet klart – 6,5 procent på 3 år

Fack och arbetsgivare är överens om ett nytt Industriavtal. Avtalet som i slutändan berör hela arbetsmarknaden genom ”märket”, ger ett totalt värde på 6,5 procent under tre år. Löneökningarna är satta till 2 procent per år. Parterna fick under torsdagskvällen ett slutbud från de opartiska ordförandena, opo.

Hur går det med LO:s gemensamma krav?

En del av LO:s samordning är krav på bättre avtalspension och avtalsförsäkringar. Dessa frågor förhandlas mellan LO och Svenskt näringsliv. Nu säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe till tidningen Arbetet att LO:s krav på bättre avtalspension och avtalsförsäkringar lyfts ut ur den pågående avtalsrörelsen.
Foto: Tomas Nyberg

”Finns en trygghet med jobb 7-4”

– Vill de ha flextid måste de betala för det, säger Tommy Kallträsk, elektriker på Caverion, om de allt enträgnare kraven om att vara flexibel för kundernas skull. Vi åkte till ett par byggarbetsplatser vid Arlanda för att prata lite med elektriker på Umia. och Caverion.

”Svårt gå dem till mötes”

Striden om tiden är en av de hetaste frågorna i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill själva bestämma när 1,5 miljoner arbetare ska jobba. Elektrikern har tillsammans med tio andra tidningar granskat dragkampen om din arbetstid. Den har aldrig varit tuffare än nu. – Risken är att det blir oförutsägbart hur man ska jobba. Det blir att jobba utifrån årstid och konjunktur.