2012-02-13

 • Elektrikerna blir nu första fackförbund i landet på att teckna en advokatförsäkring.

  I dagarna får alla medlemmar ut material om advokatförsäkringen. För 60 kronor i månaden kan medlemmar får juridisk hjälp i en rad rättsliga frågor, och även hjälp i en rättegång.

  Fört att inte ha försäkringen måste medlemmen reservera sig.

  Redan när Elektrikerförbundet slöt avtal om kollektiv hemförsäkring 1983, fördes en diskussion om att kunna ha en försäkring som täcker vidare frågor för medlemmar i privatlivet.

  –?Det är viktigt att kunna ta tillvara på våra rättigheter, säger Ronny Wenngren, ansvarig inom Elektrikerförbundet.

  Avtalet som Elektrikerna har slutit med det norska försäkringsbolaget Help, innebär att man för en månadsavgift på 60 kronor får hjälp för rådgivning från advokat i en rad frågor. Försäkringen ska börja gälla den 1 maj. Den bygger på liknande försäkringar som norska fackföreningar haft några år.

  Med Elektrikernas avtal med Help, så är man först bland svenska fackföreningar att införa advokatförsäkringen.

  Avtalet är så konstruerat att försäkringen gäller alla, såvida man inte tackar nej. Just nu har Elektrikerförbundets medlemmar fått information vad som gäller och de har nu en tid kvar till innan sista dag för beslut.

  – Man måste reservera sig om man inte vill ha försäkringen, säger Ronny Wenngren.

  Med försäkringen kan man få hjälp med arvstvister, äktenskapsskillnader, när man vill reklamera en vara, juridiskt bistånd vid köpekontrakt.

  Dock inte vid husaffärer.

  I advokatförsäkringen ingår 15 timmars rådgivning hos advokat och jurist per år, och juridisk assistans motsvarande två miljoner om det blir en domstolsärende.

  Under hösten genomfördes en avstämning bland medlemmar om advokatförsäkringen. 2412 medlemmar deltog och av dem sa 1452, 62 procent, ja, medan 960, 38 procent, sa nej. Över 70 procent av dem som röstade gjorde det genom SMS.

  När Centrala Representantskapet behandlade frågan i november, sa man enhälligt ja till att införa advokatförsäkringen.

  – Vi har gjort så gott vi kunnat för att ta reda på vad medlemmarna tycker, säger Ronny Wenngren.

  Per Eklund
  elektrikern@daladem.se

  Maila artikeln Skriv ut artikeln

  Kommentarer

 • Mer Medlemmarnas

  Hallå där, Michael Clysén!

  INTERVJU Vi har pratat med Michael Clysén, ny regionombudsman för Region Mitt. Du var tidigare lokalombudsman i Stockholm, hur kommer det sig att du numer är regionombudsman? Jag sökte jobbet och fick det. Möjligheten erbjöds när Pontus Boström valdes till andre vice ordförande i förbundet. Jag var intresserad av tjänsten redan när Pontus sökte och fick den.

  ”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

  KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

  Har du koll på elsäkerheten i sommar?

  Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar! Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus med alla risker som det innebär.

  Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

  Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

  Elektrikerns soliga sommartips!

  Vad ska du göra i sommar? Tidningen Elektrikern har sammanställt en lista på soliga tips att sysselsätta sig med! 1. Aktivitet: Turista i din egen stad Det är lätt att bli hemmablind. Att man missar alla guldkorn som finns i den egna kommunen. Ett tips är att besöka ortens turistbyrå, och fråga vad de tycker att du som ”turist” ska besöka. Det kan bli en spännande dag.

  Vilken är din viktigaste valfråga?

  Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

  Tre Elektrikerförbundare vill till riksdagen

  Till höstens riksdagsval kandiderar tre aktiva Elektrikerförbundare på Socialdemokraternas riksdagslista. Det är Joe Mayer, Claes Thim och Johan Lindbom.

  En resa i tiden: Elektrikern 1936

  Det kom ett mejl till redaktionen. I samband med en dödstädning hade ett över 80 år gammalt nummer av Elektrikern hittats. Ett nummer från juni 1936. Nu kom frågan om redaktionen var intresserad av den gamla tidningen. Det var vi såklart. Men vi ville veta mer. Vem var det som hade ägt den gamla tidningen? Vi fick veta att tidningen tillhört övermontören/verkmästare Axel Kallenberg.

  Vilken är din viktigaste valfråga?

  Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

  Nomineringar VK 2

  Nu är det dags att nominera medlemmar i Elektrikerförbundet till uppdrag i verksamhetskrets 2.

  Skolinformationsupptakt i Göteborg

  Inför den stundande skolinformationen inom Region Väst hade Arne Kilvall bjudit in regionens skolinformatörer samt killar och tjejer som var nyfikna på vad det innebär att vara skolinformatör. Arne är den förtroendevalda inom Region Väst som ansvarar för att det praktiska fungerar runt skolinformationsarbetet inom Region Väst.

  Inte för sent säga nej till försäkring

  När tiden gått ut för reservationer, är det runt 4 000 av förbundets 25 000 medlemmar som reser-verat sig mot advokat-försäkringen. Jag hade räknat med den här omfattningen på reservationer, säger Ronny Wenngren. Han berättar också att det inte är för sent att avstå från advokatförsäkringen.

  ”Ökad konkurrens i elbranschen ökar tidspressen för elektriker”

  uBernt Wikström, Stanley Nilsson och Per Lawén skriver om personsäker-heten efter avregleringen på elmarknaden. De tre största elnätbolagen Eon, Fortum och Vattenfall har inlett eller redan gjort sig av med all egen personal som har att reparera, underhålla och felavhjälpa elnätet.