September har varit ovanligt torrt, rekordvarm och för mig väldigt intensiv.

Det har hänt mycket under vår första så kallade höstmånad.

I början av månaden var jag på Ungforum som genomfördes på Viskadalens folkhögskola. Det är alltid lika kul att träffa våra unga elektriker och se deras stora engagemang.

De frågor och synpunkter som diskuterades var bland annat varför matersättningen för de som gör sin arbetsplatsutbildning var så låg att flera av eleverna tvingas att avstå sin praktik av ekonomiska skäl, och hur jobbar vi med att minska den psykiska ohälsan för att förhindra arbetslivsrelaterade självmord?

Det märktes också att vi har fått in nya yrkesgrupper i förbundet då frågan om hur ska vi kunna skydda våra solcellsmontörer mot UV-strålning när man är ute en heldag i starkt solsken lyftes.

Jag fick mycket att fundera kring hur förbundet ska kunna fånga dessa frågor och göra skillnad. Det ger väldigt mycket energi och framtidstro.

Det finns en stor tillväxt av nya, unga, kloka förtroendevalda. Förbundets framtid ser ljus ut, om vi bara kan ta hand om deras intresse och engagemang.

Gäst på Målarnas sista kongress

Allt är inte lika roligt som att träffa våra unga, Målarna har nu genomfört sitt sista förbundsmöte, där jag deltog som gäst.

Även fast jag förstår och respekterar att de fattat beslut om att bli en del av Byggnads, så är det lite sorgligt i en elektrikerordförandes hjärta.

Det kommer säkert att bli bra för både Målarna och Byggnads – men med Målarna hade vi ett förbund som var väldigt lika oss på många sätt, och alltid en bra kamrat, även fast vi inte alltid hade samma uppfattning i alla sakfrågor.

Jag vill tacka Mikael Johansson, Målareförbundets sista ordförande för ett gott samarbete i både 6F och LO.

I mitten av september var vi värdar för Global Power Trade Union. Där träffas elektriker och hissförbund från hela världen.

I år handlade kongressen bland annat om den gröna omställningen samt våra lärlingssystem.

Det blev väldigt tydligt att alla arbetar med att få upp produktionen av fossilfri el och att tillväxten i sektorn är stark. Arbetsmarknaden för elektriker kommer att vara god i hela världen i många år framöver.

El-infrastrukturen bombas i princip varje dag

Men vi har alla stora utmaningar med kompetensförsörjningen och det oroar.

Flera vittnade om att arbetsgivare vill ta över lärlingssystemen och ensidigt bestämma för att slippa krav på en god yrkesutbildning.

En fråga vi väl känner igen då Installatörsföretagen i flera avtalsrörelser krävt försämringar i yrkesutbildningsavtalet.

Det är slående om hur vi har samma utmaningar och samma krav på försämringar från arbetsgivarna men genom att träffas så lär vi av varandra och får förståelse hur viktigt det är att vi jobbar solidariskt ihop.

Vi startade även en insamling till byggfacket i Ukraina som ska göra det möjligt för dem att snabbutbilda elektriker.

Det är ett enormt behov då deras infrastruktur, elproduktion och distribution i synnerhet, bombas i princip varje dag.

Förhoppningsvis ska vi kunna bidra till fler yrkesutbildade ukrainska elektriker i återuppbyggnadsarbetet.

Ny vice ordförande

Vi har också valt en ny vice ordförande efter att Louise lämnat oss för en plats som förste vice ordförande i LO.

Per-Ola Nilsson från avdelning 18 blev vald på vårt extra centrala representantskap den 24 oktober.

Jag vill passa på att hälsa P-O välkommen till förbundsledningen och ser fram emot att få arbeta ihop med dig.

Det är väldigt skönt att vi har en fulltalig ledning igen så att verksamheten kan återgå till det normala.