Det säger Marcus Gunnevik, teknisk innesäljare MP-bolagen, som bjuder på en rundtur i fabriken i Ekenässjön strax utanför Vetlanda. Här tillverkas det mesta ur bolagets sortiment på förläggningssidan: stegar, rännor, trådstegar och tillbehör.  

Trådstegarna för utomhusbruk var först ut att ta steget från varmförzinkat till nya skyddet Z4. 

Resten av sortimentet har börjat följa efter och nu lanseras även MP:s klassiska klamringsband (klammerjärn) i det nya materialet. 

– Ett miljömässigt bättre material jämfört med varmgalv. Det går åt mindre zink när det inte varmgalvas och vi slipper extra transporter. Det har dessutom bättre rostmotstånd och finare yta, säger Marcus Gunnevik. 

Närbild av trådstegar.
MP:s trådstegar i Z4 är populära till montage på tak/solceller och har visat sig klara tuffa förhållanden.  Materialet håller samma korrosivitetssklass som varmgalv, C4, men då varmgalv normalt har en skikttjocklek på 60 μm har Z4 hela 85 μm.

En ny legering

Z4 är enkelt förklarat en ny legering som stålet är pregalvaniserat/behandlat med innan tillverkning och därför behöver det inte efterbehandlas/galvas. 

Det håller samma korrosivitetssklass, C4, som varmgalv, men produkttester visar tydligt att Z4 ger bättre skydd, enligt MP-bolagen. 

Godset kan ändå göras tunnare och blir lenare utan ”galvskägg” och skrovlig ”galvbeläggning”.  

Glavanisk process

Det självläkande är en galvanisk process som sätts i gång då sågad/skadad metall möter luftens fukt och reagerar med att delar av ytbeläggningen ”vandrar” och skapar ett skyddande skikt: Ytan blir först rödaktig och sedan grå vid snittytan när det ”växt” på plats. 

– På sikt är vår ambition att fasa ut varmgalvanisering mot Z4 så långt det är möjligt, som ett led i vårt hållbarhetsarbete, säger Marcus Gunnevik.