62 döda på jobbet är 18 fler än året innan och högt över genomsnittet. I snitt under åren 2013-2022 inträffade ungefär 44 dödsolyckor per år.

Totalt under december månad dog 11 personer på arbetet.

11 december

Den enskilda olycka som innebar flest dödsfall var hissolyckan i Ursvik den 11 december, där fem arbetare miste livet när en bygghiss rasade ner från hög höjd.

14 december

Den 14 december avled en man i 60-årsåldern i en arbetsplatsolycka på Northvolt i Skellefteå. Mannen var anställd av byggföretaget NCC. Olyckan skedde när ett kranstativ föll över mannen och hans kollega. Kollegan blev allvarligt skadad.

15 december

Dagen efter rapporterades att ytterligare en arbetare på Northvolt avlidit av en arbetsplatsolycka. Den olyckan inträffade den 4 november. En man 25-årsåldern arbetade med att byta filter i en maskin på Northvolt när en explosion inträffade och mannen skadades allvarligt. Han avled natten till den 15 december.

Några timmar senare, den 15 december, gick en grävmaskin genom isen utanför Solberg i Örnsköldsviks kommun. I hytten satt en 23-årig grävmaskinförare. Det tog ett dygn för dykarna att hitta 23-åringens kropp under isen. 

17 december

Den 17 december omkom en lastbilsförare som enligt polisens uppgifter fraktade byggvirke. Chauffören körde av vägen vid Södertälje syd, voltade runt med lastbil och släp och hamnade på taket i ett dike. Sedan meddelades att lastbilsföraren avlidit vid olyckan.

19 december

Den 19 december hittades en inhyrd hantverkare död i en av Sveriges lantbruksuniversitets byggnader i Uppsala. Orsaken till dödsfallet är ännu inte utredd, men en förundersökning om arbetsmiljöbrott har inletts.

21 december

Den 21 december föll en man i 35-årsåldern ned från ett tak på en byggarbetsplats i Västerås. Mannen fördes till sjukhus, där han sedan avled.

29 december

Den 29 december avled en hisstekniker under arbete med en hiss i ett flerfamiljhus Vårberg, Skärholmen i Stockholm. Hissteknikern utförde service på taket på en hisskorg. Av okänd anledning klämdes mannen fast mellan hisskorgen och taket ovanför. Efter olyckan fördes mannen till sjukhus med allvarliga skador. Polisen meddelade sedan att mannen avlidit av sina skador.

Händelsen utreds som arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

Olyckan har skapat bestörtning i hissbranschen, och i Facebook-gruppen ”Hissfel” har sorgen efter en saknad kollega varit stor.  

Elektrikerförbundet hade några dagar innan tecknat ett hängavtal med hissföretaget.

– En fruktansvärd olycka, kommenterar Daniel Lundin, ombudsman i Stockholm, som tecknade avtalet med hissföretaget.

Sex personer under 2024

När detta skrivs har enligt Arbetsmiljöverket sex personer under 2024 avlidit till följd av olyckor på sitt arbete.

• Den 2 januari avled en dykare i 50-årsåldern i samband med undervattensarbete på ett fartyg på Rivöfjorden i Göteborg. Dykaren arbetade på uppdrag av Svensk Sjöentreprenad.

• Den 14 januari avled en man i Laholm efter att ha hamnat under en traktor. Olyckan inträffade i samband med lyft av höbalar.

• Den 15 januari avled en lokförare i en krock mellan lastbil och tåg utanför Uddevalla.

• Den 16 januari ska enligt Arbetsmiljöverkets statistik en elkraftingenjör i 60-årsåldern hittats livlös i Västra Götaland. Mannen avled senare. När detta skrivs finns inte mer uppgifter än så.

• Den 19 januari föll en chaufför i Kalmar enligt Arbetsmiljöverkets statistik i en trappa så allvarligt att han avled.

22 januari: En man i 65-årsåldern avlider på sin arbetsplats efter att ha blivit påkörd av en hjullastare. Händelsen inträffade i Agnesberg i Göteborg. Enligt uppgift till Expressen ska arbetsplatsen vara någon form av skrotupplag. Anmälan rubriceras för närvarande arbetsplatsolycka/alternativt vållande till annans död.