Lyckat partneringprojekt i Trollhättan – ”man är som en liten familj”
På bygget i Kronogården i Trollhättan hjälps yrkesgrupperna åt. Det är ett partneringprojekt.
– Det blir en annan stämning i ett partneringprojekt, med handplockat folk som trivs med samarbete. Man hjälper varandra, annars kan varje yrkesgrupp säga att ”det där kan du göra själv”, nu ska vi göra jobbet tillsammans, förklarar Michael Norberg, elektriker vid Bravida Trollhättan/Uddevalla.
Det är minusgrader och knarrar under skorna när Markus Emanuelsson och Michael Norberg visar tidningen runt på bygget i Trollhättan.
– Jargongen här är väldigt trevlig, man är som en liten familj. Det är kul att åka hit, alla är snälla, säger Markus Emanuelsson.
Markus har varit på bygget i två år nu, i början var de flera elektriker, sedan var Markus ensam, och nu har han åter sällskap av bland andra Michael Norberg. Det är kvarteret Hackan i Kronogården som rustas upp.
Ett gammalt äldreboende som stått tomt i flera år har nu blivit hyresbostäder där det kommunala bostadsbolaget Eidar är hyresvärd. Kvarteret ska få apotek, vårdcentral och många gemensamhetsytor. Allt för att gemenskap och trivsel ska öka i området som tidigare har haft en stämpel av otrygghet och brott.
Markus och Michael arbetar på Bravida Trollhättan/Uddevalla. Michael Norberg var fram tills nyligen klubbordförande i klubben där det absoluta flertalet av de anställda är medlemmar. Men nu ska Michael snart gå i pension, så en efterträdare söks.
Markus Emanuelsson är sedan 2011 skyddsombud på firman.
– Det var ett privilegium att de valde mig. Man får väl dra sitt lilla strå till stacken, säger han.
”Säkra pengar, men inte lika mycket pengar”
Bygget är ett partneringprojekt. Det vill säga ett projekt där byggare och entreprenörer bildar en gemensam organisation, med gemensam ekonomi och gemensamma mål.
– Det blir en annan stämning i ett partneringprojekt, med handplockat folk som trivs med samarbete. Man hjälper varandra, annars kan varje yrkesgrupp säga att ”det där kan du göra själv”, nu ska vi göra jobbet tillsammans, förklarar Michael Norberg och tillägger:
– Man brukar säga att partnering är säkra pengar, men inte lika mycket pengar. Men säkra pengar är ju också bra.
Markus Emanuelsson återkommer till att alla yrkesgrupper på bygget arbetar tillsammans, och trivs ihop.
– Vi kör morgongymnastik varje dag klockan sju. Det är ett bra sätt att komma igång på morgonen, och bidrar ju också till sammanhållningen.
Det var inte bättre förr, inget var bättre förr. De som säger något annat hittar på
Michael Norberg har jobbat som elektriker i över 40 år, och han säger att han har sett en positiv utveckling.
– Det var inte bättre förr, inget var bättre förr, de som säger något annat hittar på. Det har blivit säkrare, enklare, mer ordning och reda.
Markus Emanuelsson håller med.
– Även jargongen på byggena. Det har blivit mycket bättre sedan jag började 2007, det är mycket trevligare att jobba i dag.
Michael Norberg nickar.
– Det var ju bedrövligt tidigare, gamla kollegor berättade att på 50-talet söps det mycket på byggena. De berättade bland annat om att murarna skulle ha ”dosbrännvin”, för att inte mura igen dosorna för elektrikerna, berättar han.
– I dag jobbar vi åt samma håll allihop. Det är lika bra att hjälpas åt, säger Markus Emanuelsson.
Bygget i Kronogården
Kvarteret Hackan som tidigare rymde äldreboendet Klockaregården har genomgått en total omvandling och rymmer nu 64 nya lägenheter som redan fyllts av hyresgäster. I kvarteret byggs vårdcentral, ett apotek och en friskvårdsanläggning.
Hela huset har fått digitala lås, i såväl lägenhetsdörrar, entréportar, som i dörrar till gemensamma utrymmen. På taket har solceller installerats. Bygget är inledningen på en övergripande satsning på stadsdelen Kronogården i Trollhättan.
Källa: Eidar