Jacobs klass var först i Kalmar att gå ETG-utbildningen – nu rättar han elevernas yrkesprov
Jacob Kristoffersson i Kalmar gick el- och energiprogrammet som ETG-elev. I dag är han examinator och den som bedömer elever på yrkesprovet han själv tog på gymnasiet.
ETG står för Elteknikbranschens gymnasium och är ett utbildningskoncept som branschen skapat tillsammans. Eleverna är färdiga yrkesmän eller kvinnor efter avslutad utbildning. Då har de genomgått både lärlingstid och yrkesprov och kan ta anställning direkt som montörer.
Eftersom Jacob Kristoffersson själv en gång varit ETG-elev, på Lars-Kaggskolan i Kalmar, vet han precis hur nervöst det är på provdagen.
– ”Där kommer bödeln gående” tänker nog eleverna när de ser oss examinatorer, säger Jacob Kristoffersson.
Dock brukar de flesta bli godkända. Men varje gång är det någon som inte blir det.
Vanligaste anledningen är enligt Jacob Kristoffersson att eleven slarvat med att läsa igenom handlingen. Eleverna får uppdraget de ska utföra på papper.
– Den handlingen är min bibel. Men många läser inte igenom den ordentligt, säger Jacob Kristoffersson.
Andra brister i sin egenkontroll. De som signerar dokumentet och lämnar in det utan att först ha säkerställt så att alla kriterier för installationerna är uppfyllda blir underkända.
– De kanske har fyllt i att de har installerat ett ventilationsaggregat till exempel, utan att de har gjort det.
Jacob Kristoffersson
Ålder: 27 år.
Yrke: Teknisk chef vid Energybalance AB. Tidigare avdelningschef Elajo
Familj: Sambo och två katter.
Därför blev jag elektriker: Gillar hantverksyrket och teknik.
Facket: Jag var kassör i Elektrikerförbundets lokala facklubb på Elajo när jag började där.
Fritidsintressen: Håller på med Triathlon och Ironman. ”Jag ska köra min tredje Ironman i sommar”.
Elektriker eller snickare?
Under uppväxten på Öland funderade Jacob Kristoffersson länge på om han skulle bli elektriker eller snickare. Efter att fått testa båda yrkena som prao på högstadiet blev valet enklare.
– Jag har alltid varit teknikintresserad och tyckte om utmaningarna som elektrikeryrket innebär. Jag ville få vara med och skapa teknik.
Efter grundskolan sökte Jacob Kristoffersson därför till el- och energiprogrammet på Lars-Kaggskolan, där han började han 2011. Hans klass var den första i Kalmar som genomgick ETG-utbildningen. Skolan hade lockat med att den skulle ge eleverna en lättare väg in i arbetslivet. Så blev det också.
– Men när vi kom ut på praktik var det ingen arbetsgivare som visste vad ETG var. Vi fick börja med att förklara det, minns Jacob Kristoffersson.
Fortsätter rätta yrkesprov
Efter studenten fick han direkt jobb som installationselektriker på Elajo i Kalmar, där han tidigare hade praktiserat. Fem år senare blev han serviceledare på företaget och sedan avdelningschef över tretton elektriker på servicesidan, tolv på entreprenadsidan och två tjänstemän.
Jacob Kristoffersson tvekade aldrig att tacka ja till chefsjobbet, trots att han då skulle styra över sina vänner.
– Det kändes konstigt att bli chef över någon som en gång hade anställt mig, säger Jacob Kristoffersson och skrattar.
Men nu har han tagit sig an en ny utmaning. Nyligen sa Jacob Kristoffersson upp sig från Elajo för att vara med och starta ett nytt företag i solcellsbanschen.
– Jag blev headhuntad av vd:n för bolaget. Jag var på Elajo i nio år, så det är dags att gå vidare nu.
Men ETG-elevernas yrkesprov fortsätter han rätta, så länge han får.