”Den svenska modellen – en tolkningsfråga?”
"Det verkar som att arbetsgivarorganisationerna på byggsidan valt att gå ihop för att förändra praxis. Men man binder ris åt egen rygg om kollektivavtalsbundna företag kan anlita underentreprenörer som inte behöver följa samma löner och villkor som övriga företag med kollektivavtal", skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.
Vad betyder att värna den svenska modellen? Inte mycket om kollektivavtal varken anses viktiga att följa, eller att över huvud taget teckna.
Det kan vi konstatera av Installatörsföretagens svar på Byggnads stämning som tidigare i januari nådde Arbetsdomstolen.
Stämningen gäller ett företag på Northvolt i Skellefteå som har ett gällande kollektivavtal med Byggnads.
Ska detta företag behöva förhandla med facket innan avtalslösa underentreprenörer anlitas? Den som bryr sig om ordning och reda och schysst konkurrens i byggbranschen borde tycka det, och i Byggnads Teknikinstallationsavtal är detta tydligt inskrivet.
Tycker inte de behöver förhandla med facket
Men vare sig det aktuella företaget, eller arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen, tycker att det är något som behöver följas. Detta då Byggnads (enligt Installatörsföretagen) inte har några medlemmar på det aktuella företaget.
Om Byggnads har medlemmar eller ej på företaget spelar dock ingen roll, menar Pierre Pettersson, ombudsman på Byggnads.
”Vi har en överenskommelse om att vi ska kämpa för sund konkurrens, men om kollektivavtalet inte är tillämpligt i vissa lägen så finns det ju ingen sund konkurrens”, konstaterar han.
Bygg-arbetsgivarna verkar ha gått ihop
Därutöver verkar det som att arbetsgivarorganisationerna på byggsidan valt att gå ihop för att förändra praxis. För Byggnads förhandlingschef, Torbjörn Hagelin, berättar att ett liknande ärende har dykt upp där Byggföretagen står som motpart.
”Jag menar att det här är en seriositetsfråga, och jag tycker inte att vare sig Installatörsföretagen eller Byggföretagen är seriösa. Ska deras andra medlemsföretag konkurrera med företag som inte behöver följa kollektivavtalen?”, säger han.
Installatörsföretagens förhandlingschef säger dock till tidningen att det hela handlar om en tolkningsfråga, och att: ”Vi värnar den svenska modellen och att svenska företag ska ha kollektivavtal”.
Värnar inte den svenska modellen
Men om man värnar den svenska modellen, som inbegriper kollektivavtal, så borde man ju inte motverka värdet av kollektivavtalen?
Vilket blir fallet om kollektivavtalsbundna företag kan anlita underentreprenörer som inte behöver följa de löner och villkor som övriga företag med kollektivavtal måste följa. Man binder ris åt egen rygg.
Jag menar att det inte alls är att värna den svenska modellen. Men det hela är väl en ”tolkningsfråga”.