”Kollektivavtal efter nästan två månaders konflikt”
"Trots alla högljudda varningar om strejkrättsändringen och att det skulle bli omöjligt att teckna kollektivavtal visar vi, och andra fackförbund, gång på gång att det går", skriver Elektrikernas ordförande Urban Pettersson.
Sommarvärmen börjar sakta lämna plats för svala morgnar och mörkare kvällar. Sensommarregnet skvallrar om en annalkande höst och semesterkänslan börjar lite smått lämna kroppen.
Tidiga morgnar i morgonsolen med en vild kattunge skiftas mot morgonmöten med en vild, och nu lite större kattunge.
Så här efter semestern vill jag börja med att blicka tillbaka på den gångna våren, och mer specifikt att vi sedan januari tecknat 54 nya hängavtal.
Ett viktigt fokus för förbundet har under 2021 varit att fokusera lite extra på avtalsteckning för att de inte ska hamna på hög. Avtalens täckningsgrad, precis som vår organisationsgrad, är avgörande för vår styrka, rättvis konkurrens och goda villkor.
Inte alla företag vill teckna kollektivavtal. De flesta arbetsgivare säger ja, efter en diskussion med oss. Men vissa väljer att ta strid för att inte garantera sina anställda försäkringar, tjänstepension och alla de rättigheter vi har reglerade i våra avtal.
Vi ser tydligt hur stor skillnad det gör när vi är välorganiserade och har medlemmar som är beredda att ta fajten.
Ofta heter det att de anställda har lika bra, eller kanske ännu bättre, villkor än avtalet kräver. Jag har än så länge inte sett en enda arbetsgivare utan kollektivavtal som kunnat bevisa det.
Dessa företag har mycket att vinna på att teckna ett kollektivavtal. Mer jobb, nöjda anställda, lättare rekrytering samt en rättvis konkurrens. Utan kollektivavtal riskerar prisbilden i branschen att snedvridas av lönedumpning och oseriösa konkurrenter.
Även företag som försöker vara goda arbetsgivare utan kollektivavtal drabbas. Därför behöver även de ansluta sig.
För att kunna teckna kollektivavtal med en motvillig arbetsgivare behöver vi konfliktstyrka. Konfliktstyrkan grundas i om vi har medlemmar på arbetsplatsen, och huruvida de är beredda att gå i konflikt för de villkor de borde ha rätt till.
Vi ser tydligt hur stor skillnad det gör när vi är välorganiserade och har medlemmar som är beredda att ta fajten.
Trots alla högljudda varningar om strejkrättsändringen och att det skulle bli omöjligt att teckna kollektivavtal visar vi, och andra fackförbund, gång på gång att det går.
Jag tror att det är viktigt att inte lyssna på olyckskorparna som säger att det inte går.
Vägarna är lika snåriga som förut, men i sak är det samma utmaningar vi ställs inför idag som innan. Jag tror att det är viktigt att inte lyssna på olyckskorparna som säger att det inte går.
Om vi inte vågar genomföra en konflikt för att teckna kollektivavtal får dom rätt, och våra möjligheter i framtiden kommer att begränsas av vårt eget agerande. För egen del väljer jag att se möjligheter och inte resa hinder.
Efter en lång sommar, och lite hjälp från Byggnads och Målareförbundet, kunde vi häromveckan äntligen teckna avtal på Tema Electro i Skåne.
Efter nästan två månader tog konflikten äntligen slut och kollektivavtalet bli påskrivet. Jag hoppas att vi nu får en möjlighet att på sikt upprätta en god relation med företaget, och att de förstår alla de fördelar en hög täckningsgrad innebär.
Ett stort tack till Byggnads, Målarna och alla inblandade i konflikten som bidrog till att skapa en lösning.
Jag hoppas att ni alla har haft, eller har, en fin semester och jag ser fram emot att vi snart ses igen.