Amir Vatic: ”Det är ett intresse, inte bara ett jobb”
Amir Vatic är 33-åringen som har tekniken som intresse och som alltid har tid över för praktikanter.
– Man vet ju själv hur det var när man var praktikant. Jag var lite smårädd och osäker i början, som de flesta är innan de lär sig jobbet. Men jag tycker det är roligt med praktikanter, att försöka få in dem i arbetet, säger han.
Amir Vatic kom till Hudiksvall som sexåring tillsammans med sin familj från krigets Bosnien. I Hudiksvall har han stannat kvar.
– Jag trivs bra i Hudiksvall, det är lugnt och skönt här, säger han.
Hur kom det sig att du blev elektriker?
– Vi hade en elektriker hemma som gjorde jobb åt oss, och jag tyckte att det såg roligt ut.
På den vägen är det. Han gick ut elprogrammet 2006 och fick direkt anställning på sin gamla praktikplats, dåvarande Eiab, nuvarande Eitech, i Hudiksvall.
Även där har han stannat kvar. Han stannar där han trivs. Och han säger att han aldrig har ångrat sitt yrkesval.
Många förstår inte att sådant de tar för givet är något facket har kämpat för under lång tid. De tror att man bara har fått saker.
– Nej, aldrig. Elektriker det mest mångfacetterade yrket, ute på byggena så är det alltid elektrikerna som kan det mesta. Vi håller ju på med allt. Kollar du i en elektrikers verktygslåda så finns det ju allt där.
Får ni den vidareutbildning ni behöver?
– Ja, det tycker jag. Men det beror på om man vill ta an sig utmaningar. Man måste be om utbildningar själv.
– Det är ett intresse också, inte bara ett jobb. Många elektriker är teknikintresserade. Det gäller även mig själv.
Men vissa saker i jobbet har blivit sämre tycker han. Inte minst gäller det ritningarna som elektrikerna ska tyda ute på byggena.
– Jag tror det beror på att det ska gå så snabbt allting nu för tiden. De bara hafsar ihop ritningarna istället för att göra dem ordentligt.
Något annat som blivit sämre säger han handlar om att många företag allt oftare tar in utländsk arbetskraft som ofta är billigare än den svenska.
– Det är inte det att utländsk arbetskraft behöver vara sämre, det är inte det som är frågan, men de är billigare och sänker på så sätt våra löner. Kanske Corona innebär en förbättring, till och med Moderaterna lägger ju numer förslag om att det ska finnas miniminivåer på arbetskraftsinvandrares löner.
När gick du med i facket?
– Jag har varit medlem lika länge som jag jobbat. Just då visste jag väl inte var det var, mer än att det var något bra. Det var chefen som sa att jag skulle skriva under. I mitt tycke är det rätt att arbetsgivaren ser till att du blir medlem i facket, för att de ska ha en motpart att förhandla med.
När vi träffas vid bygget av den nya öron-näsa-halsavdelningen på Hudiksvalls sjukhus i mitten av februari sitter Amir fortfarande som ledamot i VK21:s verkställande utskott.
Det är ett uppdrag han nu avsagt sig.
Jag är stolt över Elektrikerförbundet, vi är det bästa förbundet av alla.
– Det har varit lärorikt, man får ett helt annat perspektiv på varför det kostar att vara med i facket och så. Det är ju ett mycket större arbete än vad som syns utåt. Men jag har småbarn som jag behöver ha tid för, förklarar han och tillägger:
– Men jag kommer såklart att vara med i bakgrunden. Medlemmar kommer fortfarande att kunna ringa mig.
Vad brukar medlemmar fråga om när de hör av sig till dig?
– Många ringer och frågar om restid och övertid. Det är många som inte får övertid när de kör till arbetet utanför arbetstid. Det är lite luddigt skrivet i avtalet.
Vad ser du att det finns för missuppfattningar om facket?
– Många förstår inte att sådant de tar för givet är något facket har kämpat för under lång tid. De tror att man bara har fått saker, som semesterdagarna, att det bara är något som de anställda fått. Men det har ju varit mycket strid för att få sådant som semester och sådant som finns med i vårt avtal.
– Jag är stolt över Elektrikerförbundet, vi är det bästa förbundet av alla. Jag tycker det är för många andra fack som står för långt åt höger, men det hänger väl ihop med att hela samhällsklimatet har vikt åt höger.
Amir Vatic
- Ålder: 33 år
- Familj: Gift och två barn, 4 och 1 år gamla
- Bor: I en villa i Sanna, Hudiksvall
- Gör: Elektriker på Eitech i Hudiksvall
- Minnesvärda jobb: ”Ericsson-fabriken i Hudiksvall var mitt första, men jag har även varit på andra stora byggen som Northland i Pajala, i Kiruna och på Norra länken och Tele2 Arena i Stockholm.”
- Facket: Sitter i klubbstyrelsen på Eitech i Hudiksvall, har rollen som sekreterare.
Är lärlingsombud sedan 2017: ”Alla vill ju inte ha hand om praktikanter, men jag tycker det är roligt”.
Sitter som ledamot i VK21:s verkställande utskott fram till sista mars 2021. - Fritiden: Gör inte så mycket mer än att ta hand om barnen. Men kollar gärna på fotboll, särskilt Inter i italienska ligan:
”Mamma och pappa köpte en Ronaldo-tröja till mig på marknaden här i Hudik i slutet av 90-talet. Sedan dess har det varit Inter som varit favoritlaget. Jag har varit fem-sex gånger i Milano och sett matcher live.”
Text: Anna Norling
Foto: Lars Sundin