Medlem stämmer staten på 100 000 kronor
Elektrikern fick en ny anställning, men kallades aldrig ut på jobb. När företaget gick i konkurs några månader senare sökte elektrikern lönegaranti, men fick nej från konkursförvaltaren. Nu stämmer elektrikern med hjälp av förbundet staten på dryga 100 000 kronor.
– I min värld, om man har ett anställningsbevis som är undertecknat av både den anställde och företaget, så har man väl en anställning kan jag tycka, säger Lars Jansson, ombudsman vid Region Mitt.
En av Elektrikerförbundets medlemmar fick ett nytt jobb på en elfirma i Hälsingland. Men efter påskrivandet av anställningskontraktet i slutet av januari i år hände inte så mycket mer.
Medlemmen kontaktade arbetsgivaren såväl via sms som telefon om när och var han skulle ut på jobb, men fick inte mycket respons. Det blev ett par sms fram och tillbaka, men mest tystnad.
I slutet av april försattes elfirman i konkurs. Då hade medlemmen varit utan lön sedan februari.
Men från konkursförvaltaren blev det kalla handen. Medlemmen hade enligt konkursförvaltaren inte rätt till ersättning via lönegarantin då han inte jobbat.
Medlemmen hade kontakt med facket som i sin tur tog hjälp av LO-TCO rättsskydd.
Nu yrkar rättsskyddet att staten betalar Elektrikerförbundets medlem drygt 100 000 kronor för utebliven lön samt semesterersättning på dryga 12 000 kronor.
– Vi tycker ju att han ska ha rätt till lönegaranti, som alla andra, säger Lars Jansson.
Den aktuella företagaren är välkänd av facket i Hälsingland.
Han har redan ett par konkurser bakom sig, och har enligt uppgift nu startat en ny elfirma, med nästintill samma namn som det som konkursade i våras.