Förhandlingarna mellan arbetsgivarorganisationen Norsk Industri och fackförbunden Fellesforbundet och Parat har havererat, rapporterar TT. 

När medlarnas första tidfrist gick ut vid midnatt hade ingen överenskommelse nåtts, skriver Arbetet Global.

– Strejk är ett reellt scenario, men vi är optimistiska, sade medlaren Mats Wilhelm Ruland vid 23-tiden på torsdagen, enligt TT. 

Samtliga parter var överens om att fortsätta samtalen, men ännu under tidig fredagsmorgon syntes ingen lösning. 

Bakgrunden är att landet befinner sig i en ekonomisk kris.

Wilhelm Ruland, medlare

Anledningen ska inte vara stora skillnader mellan parternas bud, utan att frågorna som förhandlas är komplicerade och att båda parter behöver tid för att analysera respektive villkor.

Förhandlingarna gäller det avtal som kallas frontfaget, och som vanligtvis ligger till grund för övriga norska löneavtal.

Till nyhetsbyrån NTB säger medlaren Wilhelm Ruland att det är en av de svåraste förhandlingarna som han har varit med och medlat i. 

– Det är en krävande medling, det råder ingen tvekan om det, och bakgrunden är att landet befinner sig i en ekonomisk kris. Dessutom är det fyra år sedan den tidigare huvuduppgörelsen. Det innebär att parterna har många frågor de behöver hitta en lösning på.


Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet Global, en del av tidningen Arbetet som tillsammans med Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.