1. Kissflaskorna i England

Den brittiske journalisten James Bloodworth wallraffade på ett Amazonlager i England 2016. I sin rapporteringen vittnade han om ett omänskligt tempo som fick anställda att hoppa över både lunchraster och toalettbesök. Vid arbetsstationerna fann han i stället colaflaskor fyllda med urin i vilka personalen utfört sina behov, skriver Handelsnytt.

Anledningen ska enligt Bloodworth ha varit ett disciplinärt system på företaget. Jobbade man inte tillräckligt fort, var sjuk ofta, eller tog för många toalettraster riskerade man att bli uppsagd.

– Folk kissade i flaskor eftersom de var rädda att bli varnade och förlora sina jobb, har Bloodworth sagt till tidningen the Sun.

2. Anti-fack konsulter i USA

I USA har Amazon från dess grundande 1994 bekämpat många försök till facklig organisering. Enligt tidskriften Time har Amazon vid flera tillfällen anställt advokatfirmor och konsulter som varit specialiserade på att motarbeta organiseringsförsök bland anställda. 

Chefer ska ha delat ut antifackligt material och även ha fått utbildning i hur man bäst nosar upp fackliga diskussioner hos personalen.

3. Övervakning och styrning

Redan 2013 anklagades Amazon för att använda skanners för att övervaka personal på ett lager i Wales. Visade datan från skannrarna att man inte plockade orderna tillräckligt fort kunde man bestraffas. 

2019 tog Amazon patent på ett armband som mäter personalens rörelsemönster. Armbandet registrerar var i lokalen den anställde befinner sig, men kan även styra bärarens handrörelser. Har den anställde sin hand ”i fel läge” känner armbandet av det och skickar ut en vibration i handen. Vibrationen fungerar som en riktningsangivelse om hur man i stället bör stå för att arbeta som mest effektivt. Tekniken används än så länge inte i skarpt läge.

4. 600 ambulanser på tre år

Under 2015, 2016 och 2017 hade ambulans tillkallats över 600 gånger till Amazons lager i England. Detta enligt statistik från det brittiska  industrifacket GMB. Vid ett lager utanför Birmingham hade ambulansen varit på plats inte mindre än 115 på de tre åren. Vid ett närliggande Tesco-lager med ungefär samma arbetsuppgifter och personalstyrka hade ambulans bara tillkallats åtta gånger under samma period.

Enligt Amazon saknas det dock grund för att det skulle vara farligt att arbeta på Amazons lager.

– Det är helt enkelt inte korrekt att säga att vi har en osäker arbetsmiljö baserat på de här grundlösa anekdoterna. Ambulansutryckningarna är främst kopplade till våra anställdas personliga hälsa och är inte arbetsrelaterade, sade en talesperson till The Guardian i samband med att GMB:s siffror blev offentliga.

5. Hungerstrejk och självmordsförsök 

2014 hungerstrejkade den tidigare Amazon-anställde Kivin Varghese i 18 dagar utanför Amazons huvudkontor i Seattle. Varghese befann sig i en juridisk strid med Amazon kring vad han menade var en felaktig uppsägning.

Under strejken samlade Varghese in över 60 000 namnunderskrifter i protest mot arbetsvillkoren på e-handelsjätten. 

– Jag är övertygad om att Amazons kunder skulle bli chockade om de insåg hur Amazon behandlar sina anställda, sade Kivin Varghese till The Guardian i början av strejken.

Två år senare hoppade en anställd från samma byggnad i Seattle.Trots att huset är 12 våningar högt ska personen ha överlevt fallet. Enligt The New York Post skickade medarbetaren timmarna innan självmordsförsöket ut ett mejl till hundratals anställda på Amazon, däribland till grundaren Jeff Bezos. Mejlet innehöll skarp kritik mot arbetsvillkoren.

Värderas till nästan 10 000 miljarder

Amazon grundades 1994 av Jeff Bezos och är i dag världens största e-handelsföretag med 45% av marknaden.

2018 blev Amazon det andra företaget någonsin efter Apple att värderas till över 1 biljon dollar (1 000 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 9 300 miljarder kronor).

Jeff Bezos har enligt affärstidningen Forbes en personlig förmögenhet på motsvarande omkring tusen miljarder kronor.

Källor: Wikipedia, Forbes, Daily Mirror

Artikeln är tidigare publicerad i Handelsnytt, som tillsammans med Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.