Inspektören om farliga solcells-bristerna: ”Inte förvånad”
Felaktig förläggning och uppfästning av kablage, otät kapsling och avsaknad av märkning och dokumentation. Var tredje anläggning hade brister när Elsäkerhetsverket synade solcellsanläggningar.
– Egentligen inte så förvånad, men hade förstås hoppats att det inte skulle vara riktigt så illa, säger elinspektören Jonas Bengtsson.
Jonas Bengtsson är elinspektören som står bakom tillsynsprojektet ”Solel” där 42 elinstallationsföretag och anläggningar granskats.
Dels kontrollerades företagens dokumentation och egenkontrollprogram och dels anläggningarnas elsäkerhet.
Resultatet var nedslående. En tredjedel av de anställda kände inte till det egenkontrollprogram de arbetade under, 35 procent av företagen hade ingen egenkontroll alls.
Hälften av anläggningarna saknade helt provningsdokumentation.
Vi pratar om anläggningar som ska sitta där i 25-30 år och då vet varje seriös elektriker hur det ska se ut.
Installationsmässigt hittades massor av slarv och mer än hälften av företagen hade inte alls uppmärksammat EMC-problematik varken material- eller installationsmässigt.
Vad var mest anmärkningsvärt anser du?
– Det är förläggning av kablaget där kablar ligger lösa eller över vassa kanter. Vi pratar om anläggningar som ska sitta där i 25-30 år och då vet varje seriös elektriker hur det ska se ut. Därtill märkning och dokumentation… Överhuvudtaget, menar Jonas Bengtsson.
Problemet har uppmärksammats på flera håll, inte minst i konsumentprogram i TV, och den växande solcellsbranschen har liknats vid vilda västern på sina håll.
Det är många nya företag, tak- och byggföretag, utan rötter i elbranschen men som knutit till sig en elektriker.
– Vi får en del samtal av anläggningsägare redan idag och är rädda att de ska öka när anläggningarna börjar bli äldre.
En orsak till situationen är att elbranschen inte var med på solcellståget från början.
– Det är många nya företag, tak- och byggföretag, utan rötter i elbranschen men som knutit till sig en elektriker. Det behöver inte vara fel, men de måste ju prata ihop sig. Det är elinstallationsreglerna och tillverkarnas anvisningar som gäller, säger han.
– Vi vill informera om det här och vill att bransch, beställare och innehavare tar sitt ansvar.