Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS
På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS.
– Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare. Det är svårt att ha ett vanligt arbete och samtidigt kunna träna så mycket som det krävs för att vara bland de bästa, säger Fredrick Ekholm, elektriker på Sallén Elektriska och svensk mästare i 110 meter häck.
När Elektrikern träffar Fredrick är det först vid arbetsplatsen på Nya Karolinska i Stockholm där Fredrick och hans arbetslag installerar för nya vårdplatser.
Sedan följer vi med honom ut till Bosön på Lidingö där han kör sin träning. Denna dag är det häcklöpning som står på schemat. Andra dagar är det sprint eller styrketräning.
Idrotten är, och har alltid varit, en mycket stor del av Fredrick Ekholms liv. Förutom friidrotten har han även tävlat i simning, fotboll och innebandy.
– Jag tyckte egentligen att fotbollen var roligast, jag tror att jag är mer av en lagspelare i grund och botten, men i och med att friidrotten gick så mycket bättre så var det det som jag valde.
LÄS ÄVEN: Erik Fast: Elektrikern som blev Sveriges förste OS-medaljör
Och i friidrotten gick det som sagt bra. Redan som 14-åring slog han Patrik Sjöbergs svenska rekord för åldersklassen i höjdhopp.
Men han har tyckt om alla grenar i friidrotten, och därför främst tävlat i mångkamp. Det har resulterat i flertalet medaljer i såväl svenska mästerskap som i internationella. Bland annat en silvermedalj i Ungdoms-VM 2011.
Samtidigt har han tävlat i enskilda grenar, som 110 meter häck.
– Under förra året hade jag till viss del tappat sugen. Jag hade hjärnspöken och var lite deppig. Men så körde vi bara häck säsongen ut, vilket gjorde att jag utvecklades mycket.
Det gick så pass bra att Fredrick sprang hem SM-guldet. Och nu har han bestämt sig för att denna säsong enbart satsa på just häcklöpning.
Det närmsta målet är att klara häckarna på tiden 13.46, kvalgränsen till utomhus-VM i Qatar, senare i år. Det är tre tiondelar snabbare än hans nuvarande rekord.
Och han tror på sikt att det är möjligt att även slå det svenska rekordet som än så länge ligger på 13.35.
– Det är jag helt hundra på att det är möjligt. De runt mig tror att det är fullt möjligt att det kan ske.
Hur känns det i kroppen när det går bra?
– Det känner man, men jag kan inte säga exakt vad det är. Man känner att det här går fort, och man brukar känna sig ganska avslappnad.
LÄS ÄVEN: Tre guld för Sverige under Yrkes-EM
Att det blev just elektrikeryrket för Fredrick säger han beror på en lärare han hade i högstadiet.
– Han undervisade väldigt bra, så där så att man blev väldigt intresserad av det han pratade om. Jag kommer ihåg att vi hade några veckor där vi körde mycket med batterier och lampor hit och dit, och jag tyckte att det var väldigt kul. Så var det någon i klassen som pratade om elektriker och då tänkte jag ”varför inte”. Jag var ganska skoltrött på den här tiden, och såg att el-linjen bara var tre år, och sedan var det ganska lätt att få jobb. Så jag tänkte att jag kör på det.
Praktiken gjorde han vid ett av Salléns projekt i Stockholm, och där har han blivit kvar. Han är till och med kvar i samma arbetslag som när han först kom till Sallén.
I dag arbetar han halvtid, det är svårt att arbeta heltid och samtidigt vara elitidrottare.
– Det normala är att jag börjar 11 och slutar 15. Då hinner jag få in ett morgonpass och ett kvällspass, om jag skulle behöva.
Under träningssäsongen tränar Fredrick nio pass varje vecka, med en ledig dag.
– Jag tränar nästan varje dag. Det är en livsstil. Och för min del går det jättebra att kombinera idrotten och arbetet. Jag är i ett bra arbetslag som tänker på min träning.
Skulle han bli uttagen till Sveriges olympiska kommitténs program ”Topp och talang” så skulle han inte behöva tänka på arbete alls. De som tas ut till programmet får ett skräddarsytt ekonomiskt stöd. Men för att ta sig dit krävs att Fredrick presterar ännu bättre än hittills.
När vi träffades höll han tillsammans med sin tränare på att lägga upp strategin inför inomhus-EM som gick i Glasgow en dryg vecka senare: 2 mars.
Sedan papperstidningens pressläggning har mästerskapet ägt rum. Fredrick slutade på 17:e plats i 60 meter häck med tiden 7.89 sekunder.
Fredrick hoppas på att även bli uttagen till utomhus-VM som går av stapeln i Qatar i oktober senare i år. Och såklart, det stora målet: OS i Tokyo 2020.
Vad har du får råd till den som vill lyckas med sin dröm, till exempel bli svensk mästare?
– Tro på dem i din omgivning som tror på dig. Det var något jag en tid inte gjorde och det var då det inte gick bra för mig.
LÄS ÄVEN: Riskanalys på VM-arenan
Fakta: Fredrick Ekholm
Ålder: 24, fyller 25 i juni
Bor: Axelsberg, ”söder om söder” i Stockholm
Arbetar: Som elektriker på Sallén i Stockholm
Gör förutom arbete och träning: Det blir mycket tv-spel. Jag är lite av en spelnörd. Umgås även mycket med flickvännen. Jag är ingen partyprisse
Meriter i urval:
• Svenskt rekord i höjdhopp för P14 (1.93), 2009
• Silver i Ungdoms-VM i mångkamp, 2011
Finnkampssegrare 110 m häck, 2014
• Brons SM 110 m häck 2017
• SM-guld i 110 m häck, 2018
Personliga rekord:
• 60 m häck: 7.83
• 110 m häck: 13.92 (13.78 med lite för mycket vind)
Fakta 110 meter häck
Grenen består av tio häckar, som var och en är 1,07 meter höga, utplacerade på en sträcka av 110 meter. Löparen ska löpa över häcken, men det gör inget om man vidrör, eller river ner häcken om man inte gör det med avsikt.
Mellan häckarna tar löparna tre steg (fyra fotisättningar).
Världsrekord: 12.81, Aries Merritt, 2012
Svenskt rekord: 13.35, Robert Kronberg, 2001
Text: Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se
Foto: Britt Mattsson