Byggnads: ”Lagen om ändrad strejkrätt behövs inte”
Hamnkonflikten är löst. Nu finns ingen anledning att ändra strejkrätten längre, anser flera LO-förbund. Byggnads ser helst att lagförslaget skrotas, och även Fastighets och Pappers vill att det rivs upp.
Det lagförslag som parterna tog fram om ändrad strejkrätt kom till som en reaktion på konflikten i Göteborgs hamn. Nu när konflikten är löst är det dags att stoppa lagförslaget, anser flera LO-förbund.
– Svenska modellen levererade och höll trots starkt tryck. Då ska vi självklart tänka över detta. Jag har gjort det och landat i att lagändringen inte behövs, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande till Arbetet.
Byggnads har tidigare varit kritiska till just uppgörelsen om förändrad strejkrätt. I juni 2018 sa Johan Lindholm till Arbetet:
– Det här borde vi inte ha behövt göra. Det är olyckligt att vi tvingades till detta.
Nu vill han att arbetsmarknadens parter och lagstiftarna noggrant ser över, och allra helst skrotar, det omdiskuterade förslaget om att begränsa strejkrätten.
LÄS ÄVEN: Elektrikermedlemmar kritiska mot strejkrättsförslag
LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson har en annan uppfattning.
Han sade i onsdags till Arbetet att lagstiftningen nu är i full gång och att uppgörelsen i hamnkonflikten inte borde få påverka processen alls.
– Man kan ju hitta andra sådana här konflikter och en del av det vi reglerar bort ska inte finnas på svensk arbetsmarknad, sade han.
Än har frågan inte varit uppe i LO:s styrelse. Det vill Byggnads ordförande Johan Lindholm ändra på.
– Jag förutsätter att vi tar en sådan diskussion inom LO nu och att vi genuint analyserar detta. Jag har ju landat i att lagen inte behövs, så vi behöver se över frågan, säger han.
LÄS ÄVEN: Hamnkonflikten avblåst – avtal tecknat
Och han är inte ensam om sin uppfattning. Enligt Ekot i Sveriges Radio, vill även Fastighets och Pappers att lagförslaget nu rivs upp.
– Konflikten är ju löst och man har ju ett avtal, så det finns väl ingen anledning att lagstifta om något som inte kan hända, säger Pappers ordförande Matts Jutterström, till Ekot.
Han har ett tydligt förslag om vad man ska göra med lagstiftningen om strejkrätten.
– Ja, vid något tillfälle kan man skicka tillbaka den i en papperstugg.
Enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kommer det dock inte att ske, trots att hamnavtalet är på plats.
– Jag är jätteglad att man har tecknat ett avtal. Men det lagförslag vi nu går fram med har parterna tagit fram. Inriktningen är att det ska bli likvärdiga spelregler för de som är med i en centralorganisation och de som inte är det. Det menar jag behövs. Det är spelregler som krävs för att man ska fortsätta ha en mycket stark konflikträtt, sade hon till Arbetet i går, torsdag.
Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Målarnas Facktidning och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.