• Den här nyheten, en liten Cable Clip till golvvärmeslingor är en detalj som saknats så mycket att den blev årets Bästa Elnyhet på mässan. Bara snäpp fast på ”armeringen” och tryck i kabeln. Lätt att efterjustera och du slipper alla strips. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Elektrikern Torbjörn Lindberg kollar nyheter i Knipex monter på årets elmässa i Kista. Visst är det kul med innovationer och specialverktyg, men trots allt finns det fortfarande inget som slår en bra sekatör, menar han.– Att bara ha ett verktyg till mycket är en fördel som överväger. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Clipsen används till rotnät 2,5 mm och passar värmekablar till Ebecos Cable Kit samt 4-kvadrats Cableflex, eller annat märke. Magnus Arvhammar på Ebeco visar. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Slangen passar i verktyget så att knivarna skär på plikans upphöjda delar. Inga grader eller skärskador på innehållet, dessutom lättare att komma åt om det är trångt åt sidorna. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Slangen passar i verktyget så att knivarna skär på plikans upphöjda delar. Inga grader eller skärskador på innehållet, dessutom lättare att komma åt om det är trångt åt sidorna. Foto: Jan-Erik Johansson

Fler specialverktyg och lite bättre lösningar på det mesta. Elmässan i Kista visade upp det senaste som nu oftast handlar om att göra bra grejor något bättre.
– Den här finns det plats för i verktygslådan.

Det säger Torbjörn Lindberg, elektriker och ägare av egna företaget Lindberg elteknik i Stockholm. Han kikar på verktyg i Knipex monter och klämmer och testar deras nya Twistcut; Ett verktyg som kapar plikaslang utan att skada trådar eller kabel inuti; Öppna, lägg i slangen och snurra ett varv och knivarna skär garanterat på slangens upphöjning.

Tänkt för att eliminera risken att skära i innehållet, men också för att komma åt ända intill vägg vid rörutsläpp.

– Det är väl jättebra tänkt, men… tja, jag brukar väl använda sekatör till det mesta och att bara ha ett verktyg till mycket är en fördel som överväger.

– Man kan inte ha ett verktyg för varje moment på sig, men är det trångt så kan den vara bra. Så som sagt, en sådan hamnar nog i lådan, säger Torbjörn Lindberg.

LÄS ÄVEN: NY TEKNIK: Schneiders nya app gör mer för installatören

Han brukar försöka gå på mässan och kolla in lite nytt.

– Kollar upp lite av varje. Man stannar gärna till vid de fabrikat man brukar jobba med och ser om de har förbättrat något eller kommit med någon nyhet.

Och visst är det en del nytt även om det, som Torbjörn Lindberg säger, mest handlar om små förbättringar och/ eller hopkok av flera befintliga tekniker till en enklare helhet som Aura Light i artikeln intill. Några fler exempel:

– Bästa elnyhet för året är en värmekabelclips kallad Cable clip från Ebeco. En plastplutt som passar att snäppa på armeringsnätet och som man sedan trycker i värmekabeln i. Lätt att justera i sidled och att lossa kabeln på längden vid justering. Du slipper också en miljard strips att klippa och sedan sticka sönder händerna på när du ska krypa bort och ändra en kabelsnutt. Tråd o clips bygger 7 mm.

– Smarta belysningslösningar kommer lavinartat och det syns på mässan där flera av de stora nu kommer med egna varianter på ”puck” – och trådlösa systemlösningar utan stora centralenheter.

– Knipex har, förutom ovan nämnda Twistcut, en kabelskalare i samma stil som kallad ErgoStrip och en nyhet på mässan är att den släpps i ytterligare en version, specialgjord för vänsterhänta.

Drygt 220 utställare gjorde 2018 till en rätt kul mässa faktiskt.