• Lars Calmfors liknar sitt uppdrag att utreda industrins lönenormering som att väcka ett ilsket getingbo. Foto:

  • Lars Calmfors rapport är den fjärde delrapporten i projektet ”Lönebildning för jämlikhet”. Foto:

Bristen på arbetskraft i den inhemska sektorn gör att det normerande märket bör utmanas.
Det här menar Lars Calmfors, professor i nationalekonomi, som fått i uppdrag av 6F att utreda industrins lönenormering.
– Calmfors idé sammanfaller just med vad vi vill åstadkomma, säger Mikael Johansson, ordförande för Målareförbundet och 6F.

Det behövs fler anställda på den inhemska marknaden som offentlig sektor. Därför behöver en allokering, en förflyttning, ske från den internationellt konkurrensutsatta sektorn. Det kan ske genom att märket, det normerande industriavtalet, förändras så att hemmamarknaderna får ett större inflytande på lönenivåerna.

Det här förklarar professor Lars Calmfors, tidigare bland annat ordförande i Finanspolitiska rådet och Arbetsmarknadsekonomiska rådet, under sin presentation av rapporten ”Industrins lönenormering kan och bör reformeras” på ABF-huset i Stockholm.

Mikael Johansson, ordförande för Målareförbundet, tillika ordförande för 6F, ser nöjd ut efter Lars Calmfors presentation.
– Det handlar om ökad jämlikhet, ökad jämställdhet, att rätta till obalanser på svensk arbetsmarknad. Calmfors idé om allokering sammanfaller med vad vi vill åstadkomma.

LÄS ÄVEN: Rapport från 6F: Låga löner ger inte fler jobb

Mikael Johansson säger också det krävs en acceptans bland löntagarna för att andra kan få mer i löneökning än dem själva.
– Vad skulle hända om de grupper som har väldigt dåliga villkor skulle få det lite bättre, skulle Sverige gå under då?, frågar han retoriskt.
Lars Calmfors liknar sitt uppdrag att utreda industrins lönenormering som att väcka ett ilsket getingbo. Många debattörer har blivit upprörda över att frågan ens väckts. Att getingboet vaknar till liv är kanske inte helt oväntat, i och med att Calmfors riktar kritik mot det rådande systemet.

Han menar att personalbristen i den offentliga sektorn är ett allvarligt problem. I rådande högkonjunktur har de låga löneökningarna bidragit till den starka arbetskraftsbristen. Bristen på arbetskraft är betydligt större i offentlig än i privat sektor.

Något som enligt Lars Calmfors hänger ihop med svårigheterna att med dagens rådande lönebildningssystem åstadkomma tillräckliga lönehöjningar för till exempel lärare, sjuksköterskor, poliser och anställda i försvarsmakten som det råder stor brist på.

LÄS ÄVEN: IMF: Svenska löner är för låga

Men omfördelningen av arbetskraften från den internationellt konkurrensutsatta sektorn till den inhemska sektorn kan snabbas på om lönerna i hemmamarknadssektorn av näringslivet och offentlig sektor tillåts öka fortare än i den internationellt konkurrensutsatta sektorn så att mer arbetskraft ”lockas över”.

Calmfors föreslår även en nämnd som får analysera om det finns stora obalanser på arbetsmarknaden.

– Vi kan inte skrota något innan vi vet vad vi har i stället, säger Mattias Dahl, vd för Transportföretagen i en kommentar på Lars Calmfors rapport.
6F:s ordförande Mikael Johansson svarar att det är just därför de nu är på plats i ABF-huset för att lyssna till Lars Calmfors.

– För ett år sedan bestämde vi oss för att om man ska kritisera industriavtalet så måste man rimligen ha en idé om vad man bör ha i stället.
Det är också det som är bakgrunden till 6F:s projekt ”Lönebildning för jämlikhet”. Lars Calmfors rapport är den fjärde delrapporten i projektet.

LÄS ÄVEN: Kvinnors löner ökar – men lönegapet är fortfarande stort

I en debattartikel i Dagens industri beskriver 6F:s företrädare anledningen till att organisationen vill se över det som kallas för ”märket”: industriavtalets normerande roll över lönebildningen.

”Grunden i vår kritik ligger i att lönebildningen cementerar dagens löneskillnader samt att vi saknar inflytande över något så avgörande för våra medlemmar som lönenivån.”

6F utreder lönebildningen

Förbunden inom 6F (Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas Förbund, Målarna och Seko) har tillsammans med tankesmedjan Katalys startat ett lönebildningsprojekt som heter ”Lönebildning för jämlikhet”. Fram till sommaren 2019 ska de ta fram ett antal underlagsrapporter som ska bli en grund för att kunna presentera framtidens lönebildningsmodell.

De rapporter som presenterats hittills är:

→ ”Lågt lönemärke gynnar högavlönade”
→ ”Låga löner fungerar inte”
→ ”Lönebildningen i de skandinaviska länderna”
→ ”Industrins lönenormering kan och bör reformeras”

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se