Löneskillnaden mellan män och kvinnor minskar för första gången på nästan tio år, visar en ny rapport från LO. Trots det är löneskillnaderna fortfarande stora.
– Löneskillnaderna mellan män och kvinnor är det mest medeltida vi har i samhället i dag, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

En ny rapport från LO visar att lönerna har ökat mer för kvinnor än för män mellan åren 2015 och 2016. Medellönen för kvinnor har under perioden ökat med 5,3 procent, jämfört med männens 3,7 procents ökning. Kvinnornas löner har därmed höjts med drygt 1,6 procentenheter mer än männens. Uträkningen av medelvärdet baseras på en sammanräkning av landets samtliga anställda, oavsett bransch.

– Löneskillnaderna mellan män och kvinnor är det mest medeltida vi har i samhället i dag. Det är därför glädjande att kvinnors löner äntligen ökar mer än männens, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson och fortsätter:

– Det här är bland annat ett resultat av ett enträget jobb när det gäller avtals- och opinionsarbete. För den svenska lönebildningens framtid är det viktigt att vi lyckas få mer jämställda löner genom breda överenskommelser på arbetsmarknaden.

Förändringen är dock störst inom tjänstemannasektorn. Där har kvinnornas löner ökat med 1,3 procentenheter mer än männens. Bland arbetarna har förändringen inte varit lika stor. Där har kvinnornas löner under åren 2015-2016 ökat med 4,7 procent och männens med 4,1 procent. Alltså endast 0,6 procentenheter mer löneökning för kvinnorna.

Trots att kvinnornas löner gått upp under de senaste åren kvarstår även fortfarande det faktum att deras medellön, räknat på samtliga anställda, endast är 87 procent av männens. Bland arbetare är kvinnornas lön 88 procent så stor som männens, och bland tjänstemännen är siffran 82 procent.

År 2016 var den genomsnittliga månadslönen för kvinnor 4500 kronor lägre än för män. Skillnaden är mindre bland arbetare (3200 kronor), och större bland tjänstemän (7 800 kronor). Räknat i procent motsvarar kvinnors lön 87 procent av männens lön bland samtliga anställda: 88 procent bland arbetare och 82 procent bland tjänstemän.

Rapporten förklarar detta med en kombinationen av en könssegregerad arbetsmarknad, och stora löneskillnader mellan olika yrken och sektorer.

”Det vill säga att kvinnor och män i huvudsak arbetar inom olika yrken och att medellönen nästan alltid är lägre inom de yrken som domineras av kvinnor. Detta kan även uttryckas med att ju större andel kvinnor en sektor innehåller desto lägre är sektorns medellön”, skriver LO i sin rapport och fortsätter:

”Sambandet är tydligast bland arbetare då samtliga sektorer med mer än 50 procent kvinnor alla har medellöner som är lägre än medellönen för samtliga arbetare. Flertalet av de mansdominerade sektorerna har däremot medellöner som är högre än medellönen för samtliga arbetare.”

Christina Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se

Foto: Tomas Nyberg/Pixabay/Montage samt grafik från LO:s lönerapport


Kort fakta om kvinnors löner:

År 1913 var timlönen för kvinnor bland industriarbetare endast hälften, 53 procent, av männens timlön. År 2016 har den ökat till 93 procent. Löneskillnaden mellan kvinnor och män minskade framförallt under 1960- och 1970-talet i samband med att kvinnolönerna togs bort i kollektivavtalen. Utjämningen avtog dock på 1980-talet och därefter har löneskillnaden endast minskat marginellt bland arbetare medan den fortsatt i en relativt låg men stabil takt bland tjänstemän.

Under hela 2000-talet har löneskillnaderna mellan män och kvinnor, såväl arbetare som tjänstemän, jämnats ut allt mer. Dock har utjämningen även här varit störst bland tjänstemän. Bland arbetarna skedde utjämningen främst under åren 2000-2009 – därefter har utjämningen mer eller mindre avstannat.

Källa: LO:s lönerapport år 2017