• Josefine Larsson och Madeleine ”Madde” Nilsson, ElQvinnorna. Foto: Chris Smedbakken

  • ”Jag älskar att arbeta praktiskt och med hantverk”, säger Nevena Avramovic som planerar att börja en elektrikerutbildning till våren. Foto: Chris Smedbakken

  • Många intresserade festivalbesökare fick information om yrket och förbundet. Foto: Chris Smedbakken

  • Här spelar gruppen Dolores Haze. Foto: Chris Smedbakken

  • Mitt på området står ElQvinnornas stora och välbesökta monter. Foto: Chris Smedbakken

  • Den som ville kunde passa på att få en tatuering. Foto: Chris Smedbakken

  • Merchandice: ”Patriarkatet får inte festa med mig” Foto: Chris Smedbakken

  • Merchandice: “Rebellin’ since day one” Foto: Chris Smedbakken

  • Endast kvinnor och transpersoner var välkomna på festivalen – cis-män (det vill säga män vars kropp, juridiska kön och könsidentitet hänger ihop enligt det kön de tilldelades vid födseln) fick hålla sig utanför. Foto: Chris Smedbakken

  • Vädret var regntungt, men det påverkar inte den glittriga stämningen. Foto: Chris Smedbakken

  • Aktiviteter i ElQvinnornas monter. Foto: Chris Smedbakken

  • ElQvinnornas logga syntes väl över hela området. Foto: Chris Smedbakken

  • Elektrikerns reporter Chris Smedbakken besöker Diana Oldenburg, Cia Holm, Sara Olsson och Anna Brandell som representerar Elektrikerförbundet under Statement Festival. Foto: Chris Smedbakken

  • Monterbesökaren Sabina byter proppar i ElQvinnornas tävling. Foto: Chris Smedbakken

  • Monterbesökaren Sabina byter proppar i ElQvinnornas tävling. ElQvinnornas Anna Brandell övervakar arbetet.. Foto: Chris Smedbakken

  • Aspirerande elektrikern Nevena Avramovic byter proppar i ElQvinnornas tävling. ElQvinnornas Sara Olsson övervakar arbetet. Foto: Chris Smedbakken

  • Elektrikerförbundet sponsrar festivalen med 100 000 kronor, och ELQvinnorna är på plats för att representera förbundet. Foto: Chris Smedbakken

  • Statement Festival – världens första stora musikfestival för kvinnor och transpersoner – på Bananpiren vid Frihamnen i Göteborg. Foto: Chris Smedbakken

  • ”Make your statement” står det på klotterväggen, där många besökare redan delat med sig av sina tankar. Foto: Chris Smedbakken

  • Flera olika aktiviteter finns att testa under festivalen – till exempel graffiti. Foto: Chris Smedbakken

  • Den största scenen har byggts inne i ett magasin, och döpts till Whitney efter den kända artisten. Foto: Chris Smedbakken

  • Cirka 5000 personer besökte festivalen, på vars område det fanns allt från konsertlokaler till radioinspelningar. Foto: Chris Smedbakken

En musikfestival för endast kvinnor och transpersoner – både vad gäller publik och artister. Detta är beskrivningen på Statement Festival som nyligen arrangerades i Göteborg. Elektrikerförbundet sponsrade med 100 000 kronor och ELQvinnorna var på plats för att locka fler tjejer och transpersoner till elektrikeryrket.

Himlen är molnig och vinden småkylig över Göteborg fredagen den 31 augusti, men på Bananpiren vid Frihamnen i Göteborg är stämningen ändå på topp.

Här invigs nämligen denna eftermiddag den länge omtalade Statement-festivalen – en tvådagars musikfestival där endast kvinnor och transpersoner är välkomna. Under helgen besöks festivalen sammantaget av cirka 5 000 personer.

LÄS ÄVEN: TV+BILDSPEL: Häng med på Statement-festivalen!

Tält och matvagnar har slagits upp och dekorerats med glitter, och bland attraktionerna finns både öppna radioinspelningar, fri graffitivägg och en stor hoppborg.

Ett magasin och en servering har dessutom, helgen till ära, sadlat om till konsertlokalerna ”Whitney” och ”Lillbabs”. Här uppträder under dessa två dagar en imponerande samling icke-manliga artister såsom Rebecca & Fiona, Gnučči och Loreen.

”Det råder ett skriande behov efter elektriker, och det här är ett perfekt tillfälle att komma ut och möta folk.”

Om man står mitt på området, precis framför ingången till huvudscenen, dras blicken automatiskt till den stora lila logga som pryder taket på den största festivalmontern. Här håller ElQvinnorna hov, och informerar och inspirerar unga och gamla kvinnor och transpersoner angående elektrikeryrket.

I montern får besökarna lära sig om yrket, förbundet, elektronik och utbildningar. Det anordnas även uppskattade och välbesökta tävlingar i att byta proppar och kopplar stickkontakter.

När Tidningen Elektrikern besöker montern för en prat- och fotostund är tillströmningen av intresserade besökare så stor att det är svårt att hitta en lucka.

– Jag tycker att det har gått jättebra. Det är kul att det är flera som har velat veta hur man utbildar sig till elektriker. Det är även kul med aktiviteter som sätter ElQvinnorna på kartan. Det behövs, säger förbundets kommunikatör Diana Oldenburg och fortsätter:

– Det råder ett skriande behov efter elektriker, och det här är ett perfekt tillfälle att komma ut och möta folk.

”Många av våra medlemmar är trötta på den här sexistiska kulturen som vi bland annat ser i elbranschen.”

Bland de många besökarna till montern finns Nevena Auramovic, som återkommer flera gånger för att prata med förbundets representanter och testa på de olika el-aktiviteterna. Hon berättar entusiastiskt att hon planerar att börja plugga till elektriker nästa vår.

– Jag älskar att arbeta praktiskt och med hantverk. Jag har redan gått en hantverksutbildning, men då var det med inriktning på trä, säger hon.

Festivalen arrangeras som en motreaktion på alla de sexuella övergrepp och trakasserier som återkommande rapporteras från landets musikfestivaler. Grundaren av initiativet är komikern och radiopersonligheten Emma Knyckare, som en dag i fjol helt enkelt fick nog av hur många män beter sig på festivaler.

”Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara icke-män är välkomna, som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig?”, skrev hon på mikrobloggen Twitter förra sommaren – vilket blev startskottet på det som senare kom att bli Statement-festivalen.

LÄS ÄVEN: Elektrikerförbundet sponsrar Statement med 100 000 kronor

Elektrikerförbundet bidrar, förutom genom ElQvinnornas insats, med ett sponsorbidrag på 100 000 kronor. Det började med att festivalens arrangörer i ett tidigt skede kontaktade flera fackförbund för att se om det fanns ett intresse att sponsra.

Elektrikerförbundets förste vice ordförande Per-Håkan Waern berättar att valet att tacka ja inte var svårt.

– Vi tycker det ligger helt rätt i linje med vad vi vill uppnå. De jobbar med rättigheter, och när andra människors rättigheter kränks måste man backa upp varandra. Många av våra medlemmar är trötta på den här sexistiska kulturen som vi bland annat ser i elbranschen. De flesta är inte sådana. Man är trött på den kulturen och vill vara med och göra ett statement, säger han och fortsätter:

– Det handlar dels om att skapa arenor för en stor grupp människor i sammanhang där man slipper kränkningar och dåliga attityder. Men det är även en arena för våra ElQvinnor att informera om branschen, att lära av varandra och stötta varandra. Vi behöver bli fler kvinnor i elbranschen och då behöver vi även befinna oss där många kvinnor rör sig. ElQvinnor gör ett viktigt jobb för att marknadsföra detta som ett yrke för alla, inte bara för män.

”Inför festivalen är det många som har varit ganska emot, men de tror nog bara att vi sponsrar med pengar.”

Reaktionerna från medlemmarna har varit blandade. Många har hållit med om att festivalen är ett positivt sätt att göra upp med den sexistiska kulturen. Samtidigt har en del medlemmar ifrågasatt hur medlemsavgifterna används.

Förbundets kommunikatör Diana Oldenburg har märkt av en del kritiska röster, och tror att det ofta beror på okunskap om vad det faktiskt rör sig om.

– Inför festivalen är det många som har varit ganska emot, men de tror nog bara att vi sponsrar med pengar. De förstår inte att vi även står här och representerar förbundet, precis som på Elmässan, säger hon.

LÄS ÄVEN: Rapporten: Elektrikerna behöver göra mer för jämställdheten

Per-Håkan Waern berättar att även han fått motta några kritiska meddelanden, men att de flesta han pratat med varit positiva. Han uppmanar kritikerna att komma med förslag på andra sätt att arbeta mot sexismen i branschen.

– Jag kan respektera att man har olika åsikter om metoderna. Men om man inte står bakom kränkningarna som gav upphov till Metoo kanske man ska kliva fram och visa på något annat sätt som vi kan bidra till att få bort de här beteendena. Det finns massor av olika sätt som man kan bidra med något positivt, säger han.

Till dem som inte tycker att förbundet alls borde arbeta med att motverka kränkningar och sexistiska beteenden höjer han dock ett varningens finger.

– De som tycker att vi inte ska ta del i det här arbetet över huvud taget, och som vill vara del i den här kränkande kulturen, de ska passa sig – för det här ska bort. Det här kommer vi att kämpa mot tills alla sådana här beteenden är borta. Elbranschen ska inte vara den sista bastionen, den sista delen av samhället, som tar ställning mot sådana här kränkningar. Det handlar om människosyn, säger han.

Elbranschen ska inte vara den sista bastionen, den sista delen av samhället, som tar ställning mot sådana här kränkningar.”

Om förbundet kommer att återkomma som sponsor om det blir en till upplaga av Statement nästa år kan Per-Håkan Waern inte svara på i dagsläget.

– Det är inget vi har diskuterat än. På samma sätt som vi fattar andra beslut kommer vi att göra det demokratiskt om vi får frågan igen. Men det är inte omöjligt att vi stöttar det igen så länge det finns de här behoven av att skapa arenor, säger han.

Att Elektrikerförbundet på olika sätt kommer att fortsätta arbeta för en jämställd bransch utan sexism och trakasserier är det dock ingen tvekan om.

– Det här är vårt statement – det här är bara början. Vi kommer inte att slå oss till ro förrän den här elbranschen är där vi vill vara, och står för alla människors lika värde. Inte bara i ord, men även i handling, säger Per-Håkan Waern.

Christina Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se


Missade du festivalen? Häng med på en snabb rundtur i videoklippet här nedan!