Rapporten: Elektrikerna behöver göra mer för jämställdheten
Elektrikerbranschen ett av Sveriges mest mansdominerade yrken. Endast två procent av den yrkesverksamma kåren är kvinnor, och bland dessa vittnas det om sexism, utsatthet och påhopp. Nu har en utredning genomförts kring hur Elektrikerförbundet arbetar med jämställdhetsfrågor – och vad man behöver göra bättre.
Under studentfirandet 2017 dekorerade en klass el-studenter sitt studentflak med texten ”Dra fittan i grus, vi drar el i horhus”. Bilder på den sexistiska banderollen fick stor spridning i media och även Elektrikerförbundet reagerade.
I det nya kollektivavtal som träffats bara några månader innan händelsen kom Elektrikerförbundet och arbetsgivarorganisationen Installationsföretagen överens om att tillsammans aktivt jobba med jämställdhetsfrågorna.
Som en del i detta fick frilansjournalisten Anna Danielsson Öberg i uppdrag av Elektrikerförbundet att genomföra en utredning kring förbundets arbete för jämställdhet. Utredningen publicerades i maj, och visar att det finns förbättringsgrund för jämställdhetsarbetet.
LÄS ÄVEN: Utredning tillsatt för att granska förbundets jämställdhetsarbete
Ett trettiotal intervjuer genomfördes, dels med personer på förbundskontoret men även med tio yrkesverksamma kvinnliga elektriker. Dessa visar att grova uttryck, inte olika det på studentbanderollen, förekommer på arbetsplatserna. Jargongen och klottret där är ibland så grova att de intervjuade kvinnorna inte ville berätta om dem.
– Det är som att de lever ut tabun och säger saker som de aldrig skulle säga utanför bygget. Och då menar jag riktigt grova saker, säger en av kvinnorna i rapporten.
Kvinnorna använder olika strategier för att hantera den sexistiska miljön, men ingen av dem vågar eller orkar säga ifrån varje gång något känns fel.
– Enskilda kvinnor kan inte ta striden. Ett sätt att få till en förändring är om männen fick klart för sig att deras sätt att prata aldrig skulle accepteras på merparten av landets arbetsplatser. Det som sägs på en byggarbetsplats skulle uppfattas som väldigt fördomsfullt och sexistiskt på en bank eller på ett kontor, säger en annan av de intervjuade kvinnorna.
LÄS ÄVEN: Feminism och jämlikhet infördes i stadgarna
De flesta av dem uppger att de trivs med sitt yrkesval, men menar samtidigt att fler kvinnor behövs i branschen – och att mer måste göras för att få bukt med jargong, klotter och sexism.
Majoriteten av de intervjuade kvinnorna ansåg även att chefer på alla nivåer måste förändras, och börja ta mer ansvar för den psykosociala arbetsmiljön på arbetsplatserna. De menar även att det behövs fler fackligt aktiva kvinnor och en tydligare uttalad strategi för att motverka det som sker på arbetsplatserna.
Tillfrågade företrädare för förbundsledning och den regionala verksamheten medger att allt för lite gjorts för att motverka sexismen.
Man menar att större krav behöver ställas på männen i branschen – och att något måste göras för att få stopp på den rådande tysthetskulturen.
När någon uttalar sig sexistiskt ska det leda till protester från andra män.
LÄS ÄVEN: Pride: Facken tar ställning för allas lika värde
För att locka fler kvinnor till branschen skulle även lönerna behöva kartläggas och stadgarna förändras, enligt rapporten. En annan viktig åtgärd, enligt de tillfrågade, är att unga tjejer och deras föräldrar ska få mer och bättre information om vad elektrikeryrket innebär – till exempel genom besök i skolorna.
Förhoppningen med Elektrikerförbundets jämställdhetsarbete är att andelen kvinnor i branschen om tio år ska ha ökat från dagens två procent till mellan 5-10 procent.
Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se