Forskare: 230 000 personer dör av asbest varje år
Antalet asbestrelaterade dödsfall i världen brukar beräknas till cirka 100 000 årligen. En ny studie visar dock att dödstalet snarare uppgår till 230 000 varje år, skriver Dagens Arbete.
Det cancerframkallande materialet asbest har varit totalförbjudet i Sverige sedan 1982. Eftersom följdsjukdomarna kan ta decennier på sig att utvecklas har de asbestrelaterade dödsfallen dock inte minskat.
LÄS ÄVEN: Bygginspektioner med fokus på asbest och kvartsdamm
Fram tills nu har antalet dödsfall till följd av asbestexponering beräknats vara ungefär 100 000 om året, bland annat av FN:s världshälsoorganisation (WHO). En ny undersökning genomförd av Internationella arbetsmiljökommissionen (ICOH) visar dock nu att siffran i själva verket är mer än dubbelt så stor. Kommissionen består av 2000 experter från över 90 olika länder – däribland Sverige
– Asbestproblemet är mycket större än folk tror. De siffror som har använts hittills är helt och hållet föråldrade, säger ICOH:s ordförande Jukka Takala till webbsajten Asbestos.com.
– Vi trodde att våra siffror skulle bli högre, men det förvånade oss att skillnaden blev så enorm.
LÄS ÄVEN: Elektriker värst drabbade av nya asbestdöden
En av anledningarna bakom den nya, högre siffran är att kunskapen om sambandet mellan asbest och de resulterande sjukdomarna ökat. Tidigare har den aggressiva cancerformen mesoteliom varit den som främst förknippats med asbestexponering.
Nu har läkarna dock fått bättre metoder för att även se vilka fall av ”vanlig” lungcancer som egentligen orsakats av asbest. Därmed har man kunnat göra nya beräkningar av det globala läget – även om mörkertalet fortfarande är stort på grund av bristande rapportering och dokumentation.
– Mesoteliom är den mest uppenbara sjukdomen kopplad till asbest, men antalet lungcancerfall är sex gånger högre, säger Jukka Takala.
LÄS ÄVEN: ”Alla är döda i asbestos eller lungcancer”
Asbest användes tidigare i stor utsträckning inom byggindustrin, och så länge den är bunden i fast form skadar den ingen. Det är först när asbestskivor bryts sönder som det vassa fiberdammet frigörs och kan tränga in i lungorna. När äldre byggnader rivs och renoveras kommer det farliga dammet fram igen, och om saneringen inte görs på rätt sätt riskerar arbetarna att andas in det.
Asbest är förbjudet i 60 länder, men används fortfarande på många platser i världen – bland annat i USA, Kanada, Indien, Kina, Brasilien och Ryssland. Forskarna bakom studien menar att det borde göras mer för att förebygga asbestexponering – exempelvis genom att kraftigt sänka gränsvärdet för antalet asbestfibrer per kubikmeter luft.
– Ju mer vi undersöker, desto mer hittar vi. Vi har tydliga bevis, det här är ett problem som inte försvinner. Därför måste vi ta oss an det, inte strunta i det, säger Jukka Takala.
Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se