• Bild: Pixabay (Observera: Fotot har inget samband med texten)

Om du inte får lön av ditt byggföretag kan entreprenören som anlitat er bli betalningsansvarig. Det är innebörden i en ny lag som röstats igenom i riksdagen, och som börjar gälla vid årsskiftet.

Idén om ett huvudentreprenörsansvar har debatterats länge. Under tisdagen röstade riksdagen igenom det omdiskuterade lagförslaget, som kommer att sättas i bruk vid årsskiftet.

LÄS ÄVEN: Arbetsgivarna bedriver lobbykampanj mot entreprenörsansvar

Det innebär att om en byggnadsarbetare anställd hos en underentreprenör inte får ut sin lön, blir entreprenörer högre upp i kedjan betalningsansvariga.

I första hand går ansvaret till den entreprenör som anlitat företaget i fråga, men om denne inte kan betala blir huvudentreprenören betalningsskyldig. Detta gäller även utstationerade arbetstagare.

Den initiala tanken var att lagen skulle träda i kraft 1 augusti i år, men en godtagen motion från Alliansen gjorde att datumet flyttades fram.

LÄS ÄVEN: Lagförslag mot lönefusk: Inför huvudentreprenörsansvar

Riksdagens beslut om entreprenörsansvaret välkomnas av arbetstagarna, men kritiseras av arbetsgivarsidan.

– Istället för att skydda arbetstagare och få bort den osunda konkurrensen riskerar man att slå ut bra arbetsgivare och ge de oseriösa aktörerna möjlighet att ta springnota, säger Installatörsföretagens vd Ola Månsson i ett pressmeddelande.

I en tidigare intervju förklarade dock 6F:s ordförande Mikael Johansson varför entreprenörsansvaret är viktigt för branschen:

– Det handlar om att städa upp i den arbetskraftskriminaliteten som faktiskt råder. Det tvingar de som anlitar underentreprenörer att ställa sig frågan: ”hur ser det ut här egentligen? Är det här för bra för att vara sant? Eller riskerar jag att stå där och betala underentreprenörernas löner?”, sade han.

LÄS ÄVEN: Huvudentreprenören kan bli löneskyldig

De nya reglerna kommer att gälla de arbeten som påbörjas från och med den 1 januari nästa år.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se