• Bilden föreställer riksdagen i Stockholm, omgiven av vatten och gröna träd. Över bilden är fyra skjortklädda armar monterade, vars knutna nävar möts i ett handslag mitt över riksdagsbyggnaden.

    Bild: Pixabay/Montage: Chris Smedbakken

Att införa ett entreprenösransvar vore en dålig idé. Det anser Installatörsföretagen, som nu har dragit igång en lobbykampanj för att motarbeta lagförslaget i riksdagen.

Den 29 mars beslutade regeringen att överlämna en proposition om entreprenörsansvar till riksdagen. Om lagförslaget går igenom skulle det innebära att en arbetare som inte får ut sin lön istället ska kunna få betalt av det företag som anlitat hens arbetsgivare.

I andra hand, om inte heller det fungerar, ska huvudentreprenören ansvara för att lönen betalas ut. Den entreprenör som betalat ut lönen ska därefter kunna kräva ersättning från den egentliga arbetsgivaren.

LÄS ÄVEN: Lagförslag mot lönefusk: Inför huvudentreprenörsansvar

Syftet är att stärka skyddet för arbetstagarna, samt att motverka fusk och kriminalitet. Regeringen hoppas nämligen att lagändringen ska leda till noggrannare kontroller av underentreprenörer innan de släpps in på de svenska byggarbetsplatserna.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen ställer sig dock kritiska till lagförslaget. De anser att det föreslagna entreprenörsansvaret vore skadligt för hela installationsbranschen, och har därför inlett en lobbykampanj för att försöka stoppa förslaget i riksdagen.

LÄS ÄVEN: Huvudentreprenören kan bli löneskyldig

Installatörsföretagen har skickat ett öppet brev till en ledamot i varje parti i arbetsmarknadsutskottet, undertecknat av ordföranden för organisationens 22 distriktsföreningar, regionala föreningar och lokalavdelningar. Brevet uppmanar ledamöterna att rösta nej till lagförslaget när det kommer upp.

– Det handlar om att visa att branschen är större än några enstaka stora byggbolag. Installatörsbranschen består av företag med specialistkompetens, och vi ser hur våra bolag kommer att påverkas negativt av långa och tunga borgenskedjor. Vi vill uppmärksamma de ansvariga i utskottet på de problem de innebär för oss, säger Installatörsföretagens vd Ola Månsson i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Byggde lyxlägenheter på Östermalm – lurades på lönen

Brevet har skickats till Raimo Pärssinen (S), Jessica Polfjärd (M), Sven-Olof Sällström (SD), Annika Qarlsson (C), Marco Venegas (MP), Said Abdu (L), Ali Esbati (V) samt Désirée Pethrus.

Regeringen föreslår att de nya bestämmelserna om entreprenörsansvar ska träda i kraft den 1 augusti 2018.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se