”På den här arbetsplatsen har vi högt i tak”
"Hur vill du ha det på din arbetsplats? Har alla rätt att vara olika? Har alla rätt att vara unika? Har alla möjlighet att säga till om något upplevs fel?", skriver Nille Thorsell.
”På den här arbetsplatsen har vi högt i tak.” Vad menar vi med detta uttryck egentligen? Oftast är det chefer, arbetsledare och lagbasar som säger sådant. Men vad menar de egentligen?
Att på den här arbetsplatsen får man säga vad man vill till vem som helst utan några konsekvenser? På denna arbetsplats får vi skämta om varandra på andras bekostnad utan att ta hänsyn till om någon blir ledsen? Jag vet faktiskt inte vad de menar med detta uttryck.
LÄS ÄVEN: Nils Thorsell: ”Vem tjänar på din rädsla?”
Jag tror att det oftast är: här pratar vi inte om värdegrunder eller hur vi ska respektera varandra. Här är det ensam är stark som gäller. Jag tror att den meningen även har olika innebörd beroende på vart i hierarkin man är på arbetsplatsen.
Är du en lärling kan det betyda: här gör vi vad som helst för att passa in och få plats. För en lagbas och ledare i gruppen kan det betyda: jag ska behålla min ställning med vilka medel som helst.
För en helt ordinarie arbetare på platsen kan det betyda: jag vill definitivt inte halka neråt i hierarkin men på sikt klättra lite uppåt.
När vi slänger ut frasen: ”Här har vi högt i tak”. Har vi försäkrat oss om att alla har förstått vad detta innebär? Vad betyder meningen på just din arbetsplats?
Oftast följs denna mening av en annan mycket populär och uppskattad fras: lite skinn på näsan måste man ha.
Då har vi alltså talat om för alla att här skämtar vi om vem som helst oavsett hur den individen mår. Skulle det nu visa sig att den individen mår dåligt av detta så har hen fått reda på att då ligger felet hos hen själv.
LÄS ÄVEN: Nille Thorsell: ”Släpp männen fria”
Alla ska alltså tåla det som sägs utan att ifråga sätta det hela.
För att riktigt säkerställa att alla har förstått att vi behandlar varandra precis hur vi vill så brukar frasen sunt förnuft dyka upp så fort någon frågar vad detta innebär. Sunt förnuft är ju olika hos alla individer och i olika sammanhang. Sunt förnuft betyder oftast här gör alla som dom vill.
För att alla ska ha samma sunda förnuft måste vi dela upplevelser, värdegrunder, historia och drömmar. Det är inte många som delar allt detta. Är det en sådan arbetsplats vi vill ha?
Borde det inte vara bättre att säga ”Här har alla en stabil värdegrund att stå på”?
Till och med en lärling förstår att innan man bygger taket så måste man bygga grunden och väggarna.
Grunden och golvet är viktigare än hur högt upp taket sitter på en arbetsplats.
Men om vi nu ska ha uttrycket ”Här har vi högt i tak”, borde inte det betyda ungefär följande:
LÄS ÄVEN: Nille Thorsell: ”Om det här med snoppar och snippor”
Medarbetare 1: Jag upplever nu att jag får alla tråkiga arbetsuppgifter och känner mig illa till mods med det.
Gruppen: Aj då det har vi inte tänkt på. Hur ska vi lösa detta tillsammans.
Medarbetare 2: Jag orkar inte längre. Jag har för mycket att göra. Kan någon hjälpa mig.
Gruppen: Javisst kan vi det. Bra att du säger till i tid. Det här löser vi tillsammans.
Medarbetare 3: Jag har bråkat med mina barn och min respektive nu i helgen. Jag mår jättedåligt så ni vet om det.
Gruppen: Mycket tråkigt att höra. Vill du prata så finns vi här och lyssnar aktivt. Vi hoppas verkligen att det löser sig. Kan vi hjälpa till på något annat vis?
Medarbetare 4: Det där skämtet du drog och alla ni skrattade åt, det tog väldigt illa hos mig. Jag blev ledsen fast jag vågade inte visa det när det hände.
Gruppen: Oj förlåt; det var verkligen inte våran avsikt. Vi ska verkligen tänka på det i fortsättningen och undvika att du upplever denna känsla igen.
Ni kanske nu tänker att: Den där Nille verkar vara en riktig präktig jävel som inte har någon humor och verkar hela tiden så där jävla PK.
Nej tyvärr är jag inte det. Jag har gjort tusentals överträdelser mot andra genom åren. Jag älskar humor och ser humor som ett viktigt inslag i hela livet.
LÄS ÄVEN: Nille Thorsell: ”Varför ska vi skattebetalare betala lönekostnaderna för privata företag?”
Men jag har börjat tänka på det. Där kanske vi har en skillnad. Sen har jag tränat på att lära mig säga förlåt när jag märker att mina skämt inte tog så bra som jag hade för avsikt.
Så hur vill du ha det på din arbetsplats? Har alla rätt att vara olika? Har alla rätt att vara unika? Har alla möjlighet att säga till om något upplevs fel?
Titta då inte i toppen på hierarkin. Fråga basen i denna pyramid. Fråga den du inte alltid märker av om hen är sjuk en dag eller inte.