Regeringens satsning ska radera lönegapet
Lönegapet mellan män och kvinnor krymper för långsamt. Det anser regeringen, som nu satsar på en handlingsplan för att få bort löneskillnaderna.
Mellan åren 2005 och 2016 minskade löneskillnaden mellan män och kvinnor i Sverige med 4,3 procentenheter, enligt statistik från statliga Medlingsinstitutet. Lönegapet ligger dock ändå på 12 procent, och livsinkomsterna för svenska män och kvinnor skiljer sig fortfarande med flera miljoner kronor, skriver Dagens Industri.
LÄS ÄVEN: Kvinnors löner ökar – men lönegapet är fortfarande stort
Regeringen anser att lönegapet krymper för långsamt, och presenterade därför i slutet av december en handlingsplan för jämställda livsinkomster.
– Kvinnor och män ska ha samma möjlighet till ekonomisk självständighet och trygghet, genom hela livet, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till Dagens Industri.
Medlingsinstitutet ges därför i uppdrag att kartlägga löneförändringar hos olika yrkesgrupper mellan åren 2014 och 2017. En utredning tillsätts även för att undersöka om det behövs möjlighet att utmäta effektivare straff när det kommer till diskriminering i lönesättningen.
LÄS ÄVEN: Att bli förminskad på jobbet: ”Hämta en man så jag får riktig hjälp”
Regeringens handlingsplan redovisar ett antal faktorer som förklarar löneskillnaderna. Enligt Medlingsinstitutet är den viktigaste faktorn den att kvinnor är överrepresenterade i yrken och sektorer som har längre löner, såsom undersköterska, grundskollärare, barnskötare, vårdbiträde, städare, personlig assistent, förskollärare och sjuksköterska.
Det tidigare nämnda lönegapet på 12 procent är en så kallad ovägd löneskillnad. Det vill säga att man där inte tagit hänsyn till att män och kvinnor i stor utsträckning jobbar inom olika yrken. Man tar heller inte med i beräkningen att kvinnor oftare arbetar deltid.
LÄS ÄVEN: Över 4000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier
Deltidsarbete är dock en viktig del av förklaringen till lönegapet, då 37 procent av de anställda kvinnorna arbetade deltid 2016. Detta jämfört med männens 14 procent.
Den standardvägda löneskillnaden, också kallad den oförklarade löneskillnaden, låg 2016 på 4,5 procent, skriver Dagens Industri.
[infogram id=”untitled-infographic-1h7v4pjl57nj4k0″]
* Ingen hänsyn tas till yrke, ålder, utbildning och arbetstid.
Källa: Medlingsinstitutet, SCB
Christina Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se