Han fick upp ögonen för ackorden – nu hjälper David andra att höja lönen med tusentals kronor
Samtidigt finns det stora möjligheter att höja månadslönen kraftigt med bara en kort stunds pappersarbete. ”Hemligheten?” Ackordstidlistan.
Tidningen Elektrikern tog rygg på projektanställde ackordsuppsökaren David Aura och följde honom en helt vanlig arbetsdag i Dalarna och Gävleborg.
De två länen bildar inom Elektrikerförbundet VK 21. Det är en verksamhetskrets som inte har någon större ackordskultur, vilket inte heller är något okänt faktum.
– I andra delar av Sverige, exempelvis i de södra, är de bättre på att mäta ackord, säger David Aura.
Det vill Elektrikerförbundet ändra på och är redan på god väg i form av ett projekt där David Aura projektanställts under några månader. Till vardags arbetar han som servicemontör hos Bravida i Dalarna.
Fram till i maj har han ett annat, nog så viktigt uppdrag för sina SEF-anslutna kolleger i de två länen. Ett uppdrag han fick frågan om att och som kan ha att göra med att David sedan tidigare har förtroendeuppdraget att informera elektrikerna i området om försäkringar.
Det jobb han för tillfället är ledig från passar för övrigt alldeles alldeles utmärkt för att ta som exempel när andra servicemontörer kan höja sina löner med tusentals kronor.
Han blev själv introducerad i ackordstidlistan, eller kort och gott ATL, av Mattias Holmberg, som vi under en rundtur inom VK21-gränserna, berättar om hur han började för flera år sedan. Numera tillhör de där extra minuterna en naturlig del av arbetet, oavsett om hans jobb för tillfället är förlagt till ett stort bygge eller en mindre arbetsplats.
När Tidningen Elektrikern träffar Mattias är det på ett större bygge av flerfamiljs hus i ett nytt bostadsområde i Falun.
Mattias behöver ingen instruktion hur ATL:en fungerar. Den har han haft koll på i många år vid det här laget.
En sådan behöver däremot Thomas Olsson, som efter att ackordsuppsökare Aura varit på besök, tycks förstå hur systemet fungerar – och att det kan vara lönsamt. Mycket lönsamt.
– En timlön som ger 30 000 i månaden kan innebära 8 000 extra med ackord.
Över en kopp kaffe går David Aura igenom hur en rad arbetsuppgifter ska mätas i den lista som elektrikerförbundet och arbetsgivarna har kommit överens om.
Varför har du inte hoppat på det här tidigare?
– Det är bara lathet! blir det ärliga svaret från Thomas Olsson.
En av de som snabbt insåg fördelarna och möjligheten att höja sin lön är Malin Haqvinsson, Falun. För henne var valet inte svårt.
Omedelbart efter att ha gått en ackordskurs vid månadsskiftet november-december förra året bestämde hon sig.
– Så jag började mäta den 5 december. Tyvärr är det dåligt intresse för ackord bland mina kolleger.
Vad orsaken är att antalet ackordssedlar varierar i antal, även satt i relation, till antalet medlemmar i respektive går det att spekulera och gissa kring.
”Ackordskultur” kan vara en rimlig gissning.
Den ligger under David Aura bäst till i kretsarna 8 och 9, som omfattar länen Uppsala, Västmanland, Örebro, Södermanland respektive Skåne och Blekinge.
– VK 1 och VK 2 (Göteborg och Stockholm) har däremot bäst statistik vad gäller nivån på genomsnittslön på ackord. Där har de det lite knepigt med sin statistik just för att man jobbar på uppgörelse istället för ackord, säger David Aura.
Fakta
Ålder: 25 och trekvarts år.
Familj: Sambo och två katter.
Bor: I en villa i Långshyttan, utanför Hedemora.
Kör: Audi A4 -07. Ser fram emot att byta.
Dricker: Zingo.
Läser: Ackordstidlistan.
Tittar på: Inte så mycket, men har ett stort kanalpaket och Netflix.
Fritidsintressen: Målar panel, snickrar och har förtroendeuppdrag.
Förebild: Bernie Sanders Han förstod vad det handlade om och Olof Palme som var en bild av rättvisan.
Aktuell: Ackorsuppsökare inom VK 21 fram till maj månad.
Eric Salomonsson
eric.salomonsson@mittmedia.se