”Ni måste kolla att det stämmer”
– Det är viktigt att ni kollar hur mycket det betalats in till Fora. Det kan bli fel. Ni som är fackliga förtroendemän gör stickprov.
Torbjörn Martinusssen, ombudsman inom Region mitt träffar ett gäng fackliga företrädare som jobbar under kraftavtalet och går igenom avtalspensionsreglerna.
Det är absolut inte alla berörda som engagerar sig i vad som döljer sig i de pensionskuvert vi får med jämna mellanrum.
Men det kan vara av värde att kolla de olika delar som ingår i pensionen. Först har vi den allmänna pensionen, den som finns i det orange kuvertet. Sen har vi avtalspension, eller tjänstepension kallas det också.
Det är den del som arbetsgivaren betalar in till. För elektriker sköts det genom företaget Fora. Sist kan man ha ett privat pensionssparande.
Någon full kontroll över sin pension har inte Tommy Bandert. Troligen en ganska normal person. Ändå är han klubbordförande på Fortum norr.
Pension är någonting för framtiden, är det nog många som tänker.
Men inför genomgången tillsammans med andra fackligt förtroendevalda inom kraftavsnittet i Region Mitt tog han sig för att plocka ut den samlade inbetalningen till Fora.
– Det är bra att vi genom Sef fått extrapengarna. Det är skitbra. En annan är för gammal. Men valparna har nytta av det, säger Tommy Bandert från Marmaverken och som jobbar på Fortum.
Sen 2005 har Elektrikerna en extra inbetalning till avtalspensionen. LO-avtalet ger 4,3 procent. 2005 gav Sef-avtalet 0,25 procent extra, 2006, 0,5 procent och 2007 0,75 procent, och sen 2010 är det en procent
På installationssidan är det numera 0,635 procent som avsätts extra till pension.
– De här pengarna har ni alltid med er, konstaterar Torbjörn.
Regelbundet kommer rapporter om medlemmar där inte inbetalningen fungerat. Därför kan det vara viktigt att kontrollera.
– Det behöver inte vara företaget som är problem. Det kan vara Fora också, säger Torbjörn Martinussen.