• Bilden föreställer ett gulnat tidningsuppslag med rubrikerna Elektrikern, Norrlandskonferensen och Nya bidrag till fototävlingen. Över bilden är monterat ett svartvitt porträtt på Axel Kallenberg.

    Tidningen hade tillhört övermontören/verkmästare Axel Kallenberg. Han föddes 1888, och dog 1968, på våren innan sin 80-årsdag.

2018-05-15

Det kom ett mejl till redaktionen. I samband med en dödstädning hade ett över 80 år gammalt nummer av Elektrikern hittats. Ett nummer från juni 1936. Nu kom frågan om redaktionen var intresserad av den gamla tidningen. Det var vi såklart. Men vi ville veta mer. Vem var det som hade ägt den gamla tidningen?

Vi fick veta att tidningen tillhört övermontören/verkmästare Axel Kallenberg. Han föddes 1888, och dog 1968, på våren innan sin 80-årsdag. Axel Kallenberg kom från Gimsbärcke och bodde i Bergslagsbyn i Borlänge. Under sitt yrkesliv arbetade han åt Bergslagsbolaget.

LÄS ÄVEN: SEF:s historia: Striden om den kollektiva försäkringen

I hans deklaration från 1949 framgick det att han under året tjänade 7 434 kronor från Bergslagsbolaget, samt 200 kronor som fri elektriker.

Hans stora intresse var allt om el och motorer. Hans sondotter Eva Hag berättar hur hon sommaren 1958 tillsammans med sin farfar Axel besökte alla kraftverken i Norrland och tittade på alla turbiner.


Klicka på bilderna nedan för att se dem större.


Det dryga 80 år gamla numret av Elektrikern innehåller flera referat och bilder från årsmöten runt om i landet. Bilderna visar kostymklädda män med välkammade frisyrer.

Tidningen innehåller även dikter, humorteckningar och bidrag till tidningens fototävling.

LÄS ÄVEN: Elektrikerförbundets historia

”Varför är jag organiserad?

Jag är organiserad därför, att jag ej ensam kan hävda min rätt på samma sätt som genom organisationen jag tillhör. Därför att det icke är rätt av mig att utan min medverkan låta mina kamrater arbeta för höjande av mina levnadsvillkor.”

(Elektrikern Nr 3 Juni 1936, 29 årgången. Redaktör och ansvarig utgivare: Oscar Sjöström.)

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Medlemmarnas

Hallå där, Michael Clysén!

INTERVJU Vi har pratat med Michael Clysén, ny regionombudsman för Region Mitt. Du var tidigare lokalombudsman i Stockholm, hur kommer det sig att du numer är regionombudsman? Jag sökte jobbet och fick det. Möjligheten erbjöds när Pontus Boström valdes till andre vice ordförande i förbundet. Jag var intresserad av tjänsten redan när Pontus sökte och fick den.

”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Har du koll på elsäkerheten i sommar?

Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar! Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus med alla risker som det innebär.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Elektrikerns soliga sommartips!

Vad ska du göra i sommar? Tidningen Elektrikern har sammanställt en lista på soliga tips att sysselsätta sig med! 1. Aktivitet: Turista i din egen stad Det är lätt att bli hemmablind. Att man missar alla guldkorn som finns i den egna kommunen. Ett tips är att besöka ortens turistbyrå, och fråga vad de tycker att du som ”turist” ska besöka. Det kan bli en spännande dag.

Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Tre Elektrikerförbundare vill till riksdagen

Till höstens riksdagsval kandiderar tre aktiva Elektrikerförbundare på Socialdemokraternas riksdagslista. Det är Joe Mayer, Claes Thim och Johan Lindbom.

Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Nomineringar VK 2

Nu är det dags att nominera medlemmar i Elektrikerförbundet till uppdrag i verksamhetskrets 2.

Skolinformationsupptakt i Göteborg

Inför den stundande skolinformationen inom Region Väst hade Arne Kilvall bjudit in regionens skolinformatörer samt killar och tjejer som var nyfikna på vad det innebär att vara skolinformatör. Arne är den förtroendevalda inom Region Väst som ansvarar för att det praktiska fungerar runt skolinformationsarbetet inom Region Väst.

Inte för sent säga nej till försäkring

När tiden gått ut för reservationer, är det runt 4 000 av förbundets 25 000 medlemmar som reser-verat sig mot advokat-försäkringen. Jag hade räknat med den här omfattningen på reservationer, säger Ronny Wenngren. Han berättar också att det inte är för sent att avstå från advokatförsäkringen.

Advokatförsäkring först för elektriker

Elektrikerna blir nu första fackförbund i landet på att teckna en advokatförsäkring. I dagarna får alla medlemmar ut material om advokatförsäkringen. För 60 kronor i månaden kan medlemmar får juridisk hjälp i en rad rättsliga frågor, och även hjälp i en rättegång. Fört att inte ha försäkringen måste medlemmen reservera sig.

”Ökad konkurrens i elbranschen ökar tidspressen för elektriker”

uBernt Wikström, Stanley Nilsson och Per Lawén skriver om personsäker-heten efter avregleringen på elmarknaden. De tre största elnätbolagen Eon, Fortum och Vattenfall har inlett eller redan gjort sig av med all egen personal som har att reparera, underhålla och felavhjälpa elnätet.